INTERVIU Ramona Bruynseels: „Pot reprezenta interesele electoratului PSD mai bine decât Viorica Dăncilă”

Ramona Bruynseels
La Țebea, Ramona Bruynseels a fost întâmpinată de un veteran

Ramona Bruynseels (născută Chirilă) cere electoratului PSD să o voteze, deoarece consideră că îl poate reprezenta mult mai bine decât o face ex-premierul Viorica Dăncilă. Candidatul Partidului Puterii Umaniste la fotoliul de la Cotroceni mizează pe prospețimea sa și pe lipsa oricărei legături cu clasa politică actuală care i-a dezamăgit pe români. Ramona Bruynseels (se citește Brunsils) vrea să fie surpriza de la prezidențiale, în contextul schimbărilor majore petrecute recent pe scena politică.

Ramona Bruynseels a acordat pentru Cetățeanul un interviu în exclusivitate, în care a vorbit despre perspectiva alegerilor.

„Sunt româncă 100%, căsătorită ortodox, cu copii botezați ortodox”

           Cetățeanul.net: Sunt mulți cei care încă se întreabă cine e, de fapt, Ramona Bruynseels? De unde să vă ia, în ce cheie să vă citească?

           Ramona Bruynseels: În primul rând, sunt româncă, româncă 100% – pentru că foarte mulți oameni mă întreabă acest lucru. Sunt născută la Cluj, din părinți români, din bunici țărani în Sălaj și în Bistrița Năsăud. M-am căsătorit însă cu un cetățean englez, al cărui nume este Bruynseels. Menționez asta pentru că foarte multă lume mă întreabă acest lucru. Apoi, Ramona este ortodoxă, căsătorită ortodox, cu copii botezați ortodox, este un om care-și iubește foarte mult țara, care a ajuns la un anumit nivel de împlinire profesională și personală și simte că este cazul să dea și ceva înapoi. Și cui poți da înapoi cu mai mare drag decât țării care te-a format, în care ai crescut, țării de care te leagă tot până la urmă, sufletul în primul rând.

           Cetățeanul.net: Spuneați depre împlinire profesională…

           Ramona Bruynseels: Împlinirea profesională vine mai ales din faptul că am pornit în viață de pe poziția de „underdog” (n.r. cu șansa a doua). Adică, eram copilul provenit dintr-o familie monoparentală, care în mod normal ar fi trebuit să aibă o viață normală, care să nu exceadă în absolut nimic, să nu iasă în față cu absolut nimic, ci să-și accepte statutul și… atât. Nu am putut să accept asta, probabil este și felul meu de a fi, dar și dorința de a învinge, și întotdeauna mi-am dorit mai mult decât mi-a fost oferit. Și atunci, în ciuda greutăților materiale care le-am avut acasă – pentru că de multe ori în frigiderul nostru era doar o supă, asta în ciuda faptului că mama lucra trei schimburi și îi era foarte, foarte greu, sunt mândră și împăcată cu realizările mele.

Să ajungi ulterior să termeni o facultate de drept ca șef de promoție, după care să-ți clădești singur o carieră în domeniul financiar-bancar, să ajungi la vârful celei mai mari bănci din România la momentul acela, ulterior să pleci din țară să fii admis la școala de guvern de la Harvard, a fost o mare împlinire. Ce a contat foarte mult pentru mine a fost modul în care am terminat programul de masterat în administrație publică de la Harvard, respectiv cu două premii speciale, aleasă de către colegi șef de serie – primind mingea seriei, simbolul seriei noastre – și fiind recunoscută pentru lucrurile pe care le-am făcut în perioada în care eram acolo.

Ramona Bruynseels
La mormântul lui Avram Iancu, de la Țebea

           Cetățeanul.net: Ce ați făcut apoi?

           Ramona Bruynseels: Ulterior, am revenit în țară, am condus Programul Repatriot, un proiect dedicat Diasporei. Înțelegând ce este în sufletul celor ce trăiesc în afara țării, am încercat să găsesc pârghiile necesare pentru a reconecta Diaspora cu țara. Fie că este o relocare, fie că este o investiție, am considerat că este bine să clădim pe asta și să ne încurajăm românii să-și iubească țara în continuare, să vadă în continuare luminița de la capătul tunelului.

Eșecul guvernării PSD – greșeli elementare pe care orice guvernare cu respect față de oameni nu are voie să le facă

          Cetățeanul.net: Ați absolvit școala pentru guvern de la Harvard. Haideți să facem o aplicație practică: care au fost cauzele care au dus la căderea Guvernului Dăncilă, în viziunea candidatului la președinție Ramona Bruynseels?

          Ramona Bruynseels: În primul rând, gradul de saturație la care au ajuns românii în cei 30 de ani în care au fost dezamăgiți, în care s-au perindat diverse fețe, caractere sau mai degrabă lipsă de caractere, personaje în care oamenii nu s-au regăsit. Sunt personaje care, din păcate, s-au făcut cunoscute doar prin actele lor de corupție, prin minciuni, prin populisme, prin încercarea de a mitui în continuu electoratul.

După 30 de ani, ajungi într-un moment în care zici „nu se mai poate așa”. Dacă este să trecem de la starea actuală a moralului societății românești la ceea ce s-a întâmplat efectiv în guvernare, care pot fi motivele? În trei ani de zile să ai trei guverne, să schimbi atâția miniștri, să vii cu propuneri de legi și să dai ordonanțe pe nepusă masă, fără să dialoghezi, fără să le pui în transparență, fără să ceri părearea cărora se adresează respectivele măsuri, au însemnat tot atâtea greșeli elementare pe care orice guvernare cu respect față de oameni nu are voie să le facă. Dialogul într-o democrație, așa cum pretindem noi că avem, este piesa centrală a exercitării acestui act democratic. Cum să oprești dialogul? Cum să nu te întâlnești, de exemplu, cu mediul de afaceri înainte de a da Ordonanța de Urgență 114 de anul trecut (n.r. privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare)? Cum să provoci o asemenea bulversare în mediul de afaceri? Cum să provoci tragedii – pentru că au fost multe afaceri care s-au închis din cauza acestei ordonanțe – fără să-ți dai seama de impact? De ce nu există studii de impact? M-am întrebat tot timpul când am fost în Guvern, pentru că ulterior cariera mea a continuat prin două mandate în Guvernul României pe funcții apolitice, neavând carnet de membru de partid. De fiecare dată când am văzut un act normativ fără studiu de impact m-am întrebat cum se poate așa ceva. Este lipsă de respect.

Ramona Bruynseels
La începerea anului școlar la Certej (Hunedoara), Ramona Bruynseels a fost alături de doi copilași defavorizați, Alexandru și Daria

          Cetățeanul.net: Ce alte greșeli au dus la acest deznodământ?

          Ramona Bruynseels: Apoi, dacă ne gândim cât de mult s-au contrazis membrii aceluiași guvern. Ministrul Finanțelor iese și anunță o măsură, apoi iese un alt ministru care spune că nu e așa, iese apoi primul ministru și spune că nu se face. Ne-au zăpăcit în acești trei ani. Toate acestea au fost contabilizate de români, la fel și încercarea de a interveni în justiție, chiar dacă anumite fundamente au fost pozitive.

Încercarea de a subordona justiția evident că supără, pentru că românii s-au săturat de corupți, de mincinoși, de oameni falși, oameni care nu îi reprezintă și care uită total de ce au ajuns acolo. Au ajuns ca să reprezinte poporul și să fie în slujba lui, nu să-și urmărească propriile interese, să se ascundă după imunități și să beneficieze de privilegiile pe care le au în acest moment.

Ramona Bruynseels, față-n față cu electoratul PSD

            Cetățeanul.net: Odată cu eșecul guvernării Dăncilă, aveți în vedere să cereți electoratului PSD să fie mai atent la oferta dumneavoastră politică?

           Ramona Bruynseels: Aș putea să le reprezint interesele mai bine decât doamna Viorica Dăncilă, însă să nu uităm că doamna Dăncilă este în acest moment președintele partidului și candidat în continuare.

Cetățeanul.net: Într-o poziție defavorabilă, evident…

          Ramona Bruynseels: Într-o poziție defavorabilă și cred eu că într-adevăr membrii PSD își doresc să fie reprezentați la un anumit nivel. Nu-și doresc să mai primească o înfrângere și membrii PSD, știm cu toții, au un anumit profil. Sunt foarte pragmatici și merg spre învingători. De aici, bineînțeles poate să rezulte o anumită problemă de susținere a doamnei Viorica Dăncilă care poate ulterior să se concretizeze și într-un rezultat mai slab decât cel anticipat.

Vreau să-i atrag spre mine pe toți românii cu drept de vot. Asta pentru că eu știu care îmi sunt intențiile, mă cunosc, știu care îmi este motivația și știu ce pot să fac pentru România. Cred în mine și în programul meu. Din acest punct de vedere, binențeles că atâta vreme cât electoratul PSD rezonează și se regăsește în ideile mele, în caracterul meu, în tinerețea mea, în ceea ce am eu de oferit, eu îl aștept cu brațele deschise. La fel de bine cum îi aștept pe cei care sunt nemulțumiți, dezamăgiți de actualii politicieni. Eu nu sunt produsul sistemului, nu am avut carnet de partid, nu am crescut datorită pilelor și relațiilor acestui carnet de partid, sunt un om care a crescut prin propriile forțe.

O femeie la Cotroceni, de ce nu?

          Cetățeanul.net: Mulți spun că suntem o societate conservatoare. Cum i-ați simțit pe români față de un candidat femeie pentru Cotroceni?

          Ramona Bruynseels: Personal, am fost plăcut impresionată. la început, când am intrat în această cursă, m-am așteptat să întâlnesc mulți misogini, m-am așteptat ca mai multă lume să-mi spună să-mi văd de treabă că nu am nicio șansă. Dar România s-a schimbat mult în bine, pentru că nu numai femeile mă îmbrățișează și se bucură să mă întâlnească în toată țara, peste tot pe unde am fost oamenii m-au primit foarte bine, ci și bărbații, care spun că s-au săturat de ăștia și vor o femeie competentă care să facă într-un mandat ce au făcut toți ceilalți bărbați până acum.

Oamenii au multă încredere în femei și cred că este justificat acest lucru. Dacă este să ne uităm la cât de multe lucruri face o femeie, cât de bun administrator este o femeie, cum reușește să gestioneze toate orgoliile, toate problemele celor din jur, cum se sacrifică și cu câtă dragoste se sacrifică, câtă dragoste are în sufletul ei o femeie, pentru copiii ei, pentru familia ei, iar dacă iubești țara asta, atunci o vei vedea ca pe o familie extinsă.

Ramona Bruynseels
Cu fetițele sale la Târgul recoltei de la Muzeul Țăranului Român

          Cetățeanul.net: Ce este președintele – Șeful statului sau Întâiul cetățean?

          Ramona Bruynseels: Întâiul cetățean. Cred că este cea mai grea slujbă, pentru că, implicit, eu consider că ai deasupra ta cele 22 milioane de români. Nu ești acolo ca să fii șeful lor, ești acolo ca să fii în serviciul lor, să le aduci un plus de bine, să le preiei grijile, să devii vocea poporului, și în felul acesta să încerci împreună cu principalele forțe din societatea românească să găsești soluții, să lansezi proiecte, să te implici în diverse cauze, cu diverse targete. În felul acesta, explicând oamenilor, educându-i totodată, în felul acesta președintele poate să schimbe foarte mult.

Noi nu am avut până acum un astfel de președinte implicat în problemele de zi cu zi ale oamenilor. Președinții noștri și mai ales actualul președinte, despre care pot să-mi spun părerea ca cetățean, ar fi trebuit să fie mult mai implicați în viața oamenilor. Este foarte bine că am avansat în ceea ce privește lupta anticorupție, însă parcă de multe ori s-a uitat de grijile zilnice ale cetățeanului de rând.

Șeful statului, dator să fie partener cu Guvernul

          Cetățeanul.net: Poate fi un președinte partener cu Guvernul, indiferent de culoarea politică?

          Ramona Bruynseels: Sigur că da, asta este datoria președintelui. Nu ar trebui să te înscrii în această cursă dacă crezi că nu poți să livrezi acest lucru. Președintele trebuie să fie imparțial, este al tuturor și, în consecință, trebuie să te uiți cu aceeași ochi și la pesedist, și la penelist, și la userist, și la udemerist. În ceea ce privește relația cu Guvernul, binențeles că o relație ține întotdeauna de ambele părți. Dar atâta vreme cât tu ca președinte te duci cu bină credință și ai idei și proiecte pentru națiune și ai în spatele tău susținerea oamenilor, să-mi spună cineva dacă Guvernul sau Parlamentul ar putea să spună nu.

         Cetățeanul.net: În caz de viziuni diferite, cum poate interveni președintele pentru rezolvarea marilor probleme economice și de infrastructură?

         Ramona Bruynseels: Dincolo de instrumentele și de pârghiile care ți le acordă Constituția, respectiv poți să lansezi mesaje în Parlament, poți să participi la ședințele Guvernului, președintele poate să-i adune în jurul său pe principalii lideri politici și principalii exponenți ai forțelor sociale și să stabileacă prioritățile adevărate, cum ar fi infrastructura, educația, sănătatea, natalitatea. Încercând să ajungi la un acord cu aceștia, ai șansa să oprești conflictele politice. Dacă asta nu se poate face, revii la susținerea poporului și pui presiunie publică pe ei.

Ieși în fața oamenilor și spui: „Astăzi, conform dorinței voastre, am propus Guvernului. Iată ce s-a întâmplat, iată ce am obținut. Să ne explice domnul premier X de ce are această atitudine, când cetățenii României își doresc autostrăzi, de exemplu”. Dacă nu punem presiune publică asupra lor și nu-i facem să se simtă responsabili nu se va întâmpla nimic.

Avem nevoie de infrastructură, avem nevoie să trăim mai bine și să se întoarcă cei plecați, avem nevoie de un sistem de educație competitiv și aliniat noilor cerințe, avem nevoie de un sistem al sănătății performant. Președintele trebuie să aibă la rândul său bună credință, să se gândească tot timpul la țară, la interese cetățenilor. De aceea, este important ca președintele să nu provină dintr-un partid parlamentar puternic, pentru că istoria a confirmat că acești președinți au rămas captivi propriilor partide. Aceste lucruri se întâmplă, iar noi ar trebui să alegem ținând cont de aceste aspecte.

Participarea la viața Bisericii

         Cetățeanul.net: Să trecem la o altă dimensiune a puterii. Au apărut în media imagini care probează participarea dumneavoastră la Sfânta liturghie ortodoxă. Cum vedeți participarea personală a președintelui în viața Bisericii, ținând cont că suntem majoritari creștin-ortodocși?

          Ramona Bruynseels: Tocmai datorită faptului că România este o țară a credinței, o țară care este grădina Maicii Domnului, că suntem într-o proporție atât de mare creștini practicanți, cred eu că președintele trebuie să se regăsească în asta. Ca să poți înțelege o țară, este nevoie să te identifici cu majoritatea ei. Dincolo de asta și de frecventarea serviciului religios, care are un impact pozitiv asupra societății – ne învață să respectăm valori, principii, reguli, ne învață să fim mai buni, mai toleranți, este important ca tot mai mulți tineri să meargă către Biserică, astfel încât să trăim într-o societate mai bună. Dincolo de aspectul acesta, nu trebuie să uităm că noi avem o identitate națională care, din păcate, în ultimii ani a început să se perimeze. Asta mai ales în mintea generației tinere. Noi avem datoria față de istoria noastră, față de sacrificiile făcute de strămoșii noștri să ne reconstruim și să ne reactivăm sentimentul nostru de mândrie națională. Iar pentru asta trebuie să readucem la suprafață elementele fundamentale ale identității naționale, precum istoria și credința. Merg la biserică, împreună cu familia, aproape în fiecare duminică, îmi împărtășesc copiii.

Ramona Bruynseels
La absolvirea Școlii de Guvern de la Harvard, la primirea premiului special Lucius Littauer, împreună cu Amy Davies, directororul Programului de Masterat în Administrație Publică, și Suzanne Shende

„Sunt independentă, nu fabricată, cum spun unii, în laboratoarele Antenelor”

Cetățeanul.net: Sunt multe voci care afirmă că sunteți creația lui Dan Voiculescu, președintele partidului care vă susține candidatura. Cum comentați?

       Ramona Bruynseels: Mulțumesc pentru întrebare, adevărul este că foarte multă lume mă întreabă acest lucru. Am aproape 40 de ani, am crescut prin forțele proprii și am propriile realizări. Am o stabilitate financiară și nu depind de nimeni, cu excepția soțului meu (n.r. zâmbește, privindu-l). Sunt independentă, asta tot pe soțul meu îl puteți întreba, și am colaborat cu foarte mulți oameni „grei” din România, fie ei oameni politici sau de afaceri. Niciunul dintre aceștia nu va putea spune vreodată că Ramona Bruynseels este sau a fost vreodată omul lor. Inclusiv domnul Dan Voiculescu. Pe dumnealui l-am cunoscut în noiembrie 2018 la o lansare de carte iar ulterior am făcut parte amândoi dintr-un proiect lansat chiar de Dan Voiculescu, „Grup 2020”, care își dorea restabilirea dialogului în societate.

În felul acesta ne-am cunoscut, ne-am văzut ulterior de 4-5 ori, iar apoi am primit invitația și oferta de a intra în cursa prezidențială. Nu pot să-i fiu decât recunoscătoare domnului Dan Voiculescu pentru faptul că mi-a remarcat potențialul și a gândit că pot face față unei astfel de presiuni și de campanii însă asta nu înseamnă că am devenit, în câteva luni de zile, omul cuiva. Eu nu am fost crescută și nici construită, cum spun unii, în laboratoarele Antenelor, sunt un om independent și așa îmi propun să rămân. Eu am doi stăpâni, pe bunul Dumnezeu, și propria-mi conștiință!

 Cetățeanul.net: Ne aflăm într-un moment important ca nație, generat de un context de nesiguranță, și nu doar politică. Se cer soluții pe termen scurt în acest moment. Aveți un mesaj de încredere pentru români?

         Ramona Bruynseels: Categoric! Și aș porni de la mai multe aspecte. Ca om care a trăit și afară, am ajuns să cred că nu există țară perfectă, sistem perfect, la cum nu există oameni perfecți. România este o țară deosebită. Viața pe care noi am putea să o avem aici este mult mai bună decât viața pe care o poți avea în alte țări. Siguranța de care ne-am bucurat până recent când ne-a șocat cazul Caracal și cel din Dâmbivița, a fost un element central pentru mine ca să revin în România. În Africa de Sud trăiam înconjurată de ziduri, garduri electrice și camere de luat vederi. Aici, puteam să adorm fără să-mi verific ușa seara. România are foarte multe aspecte bune, avem un potențial de dezvoltare extraordinar. Ceea ce ne lipsește în acest moment sunt liderii adevărați, oamenii curați, bine intenționați, care să-și dorească cu adevărat să lase ceva în urmă. Uitându-mă la generația tânără, crede că putem să sperăm, pentru că tinerii noștri vin cu alte principii, reacționează la ceea ce înseamnă voluntariatul, implicarea în comunitate, reacționează la onestitate și responsabilitate. Tinerii noștri vor aduce schimbarea, tocmai de aceea am intrat și eu în această competiție, pentru că dacă stăm de o parte și nu ne implicăm nu avem cum să schimbăm România în bine. Vrem să le tăiem politicienilor privilegiile și imunitățile extinse, ca să curățăm natural clasa politică și să aducem oameni care simt cu adevărat și vibrează la ideea de a face lucruri pentru România.

Repere profesionale

Ramona Bruynseels, de profesie jurist, și-a început cariera profesională în 2002, fiind o perioadă concomitent lector de drept civil la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din Cluj și consilier juridic la Corpul 4 Armată al MApN din zonă. Între 2005 și 2007 a fost manager relații corporate/retail în cadrul BCR, apoi consilier al președintelui executiv, până în 2011. Între 2009 și 2011 a condus și Departamentul pentru Afaceri Comunitare al BCR, apoi a fost șef al Cancelariei președintelui excutiv al BCR.

În această perioadă a lansat mai multe campanii sociale și de strângeri de fonduri, contribuind și la înființarea unei bănci de alimente, alături de Crucea Roșie. Între 2013 și 2014 a făcut voluntariat în Africa de Sud, într-un program dedicat protecției copiilor vulnerabili.

În perioada mai–noiembrie 2016 a fost directorul executiv al programului RePatriot, perioadă în care a organizat primul summit RePatriot, „Împreună pentru România”.

A intrat în administrație la începutul lui 2017, atunci când premierul în funcție Mihai Tudose a numit-o șef al Direcției Coordonare Politici Publice și Priorități. Începând din iulie 2017 a fost consilier de stat pentru relația cu SUA si competitivitate și ulterior secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, iar din decembrie 2018 a fost consilier de stat pentru mediul de afaceri în Aparatul propriu de lucru al premierului Viorica Dăncilă, până în 24 mai 2019, când a demisionat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.