Eșec la referendum în județul Olt, pentru schimbarea denumirii. Ce spune șeful Consiliului Județean

referendum în județul Olt

În paralel cu referendumul pentru familie, a mai avut loc și un referendum în județul Olt, pentru schimbarea denumirii acestuia în Olt–Romanați, care și el a fost invalidat.

Prezenţa la urne în judeţul Olt a depăşit cu puţin 27%. Considerată o reparaţie morală şi istorică, schimbarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi nu a fost o miză pentru locuitorii zonei. Potrivit datelor oficiale publicate de BEC, prezenţa la urne în judeţul Olt a fost de 27,19%.

Silviu Neacşu, prefectul judeţului Olt, a declarat pentru Mediafax că în procesul de organizare a acestui referendum în județul Olt au fost făcute investiţii serioase la nivel judeţean: “Vorbim despre 369.385 de votanţi, am tipărit 406.793 de buletine de vot. Am tipărit autocolante, am distribuit în bune condiţii buletinele de vot, n-am avut niciun fel de incident în organizare”.

La rândul său, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că nu se poate vorbi despre o prezenţă diferită la referendumul local faţă de cel naţional, cauza fiind dezinteresul populaţiei pentru ambele teme supuse consultării. “Referendumul local nu a trecut, că n-a avut cvorum. Vorbim despre o prezenţă de 27, 19%. E exact ca la cel naţional. Lumea n-a venit nici la referendumul naţional, adică a fost o lipsă de interes pentru cele două referendumuri, nu neapărat pentru cel local. Lumea a arătat că nu e interesată de cele două subiecte care au fost abordate. În primul rând, e posibil ca unii să nu fi ştiut, pentru că noi am avut, în ceea ce priveşte referendumul local, la dispoziţie doar o săptămână pentru informarea populaţiei. Şi în al doilea rând, e posibil să nu-i fi interesat”, a spus Oprescu.

Judeţul Olt este singurul judeţ din ţară în care, în paralel cu referendumul naţional pentru definirea familiei, s-a desfăşurat şi un referendum în județul Olt pentru schimbarea denumirii judeţului în Olt-Romanaţi, ca şi formă de reparaţie morală şi istorică pentru locuitorii vechiului judeţ Romanaţi. Demersurile pentru această consultare locală au început în anul 2017.

Hotărârea privind organizarea unui referendum în județul Olt pentru schimbarea denumirii judeţului în Olt-Romanaţi a fost aprobată de consilierii judeţeni din Olt în septembrie. Potrivit hotărârii Consiliului Judeţean (CJ) Olt, cetăţenii din judeţul Olt au fost chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”.

Pentru organizarea referendumului privind schimbarea denumirii judeţului, CJ Olt a alocat 900.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ