Dosar de abuz în serviciu în cazul polițiștilor care nu au ajutat o fată plină de sânge din Galați

Dosar de abuz in serviciu in cazul politistilor care nu au ajutat o fata plina de sange

Continuă ancheta în cazul celor doi polițiști din Galați, care au fost filmați în timp ce privesc cu indiferență și nu coboară din mașină pentru a ajuta o fetiță plină de sânge. Procurorii gălățeni au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu. Cercetările se fac asupra faptei și nu asupra unor persoane, cei doi polițiști fiind doar suspecți.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați au deschis un dosar penal in rem, în urma denunțului făcut de Consiliul Tinerilor Instituționalizați. Este vorba de o „sesizare cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu: lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, față de victima instituționalizată din Galați, săvârșită de către agenții de poliție”.  Printre motivele invocate în denunțul făcut de Consiliul Tinerilor Instituționalizați sunt următoarele: „fata instituționalizată în vârstă de 14 ani, plină de sânge, a fost văzută pe o stradă din Galați; polițiștii au fost filmați în timp ce o privesc din mașină, fără să coboare să o ajute; potrivit martorilor, agenții au sunat la 112 la insistențele trecătorilor”.

„La data de 7 august, a fost înregistrat un nou dosar privind denunţul unei persoane juridice, un ONG, cu privire la vătămările suferite de victimă şi cu privire la activitatea celor doi agenţi de poliţie care au fost sesizaţi de public cu privire la aceste vătămări. Astfel, în cauză se va efectua urmărirea penală in rem, la acest moment, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, a precizat Traian Laurențiu Iancu, purtător de cuvânt al Parchetului pe lângă Judecătoria Galați.

De asemenea, procurorii au primit raportul expertizei medico-legale care arată că fata de 14 ani a suferit leziuni care i-au pus integritatea corporală în pericol. La acest moment nu sunt probe din care să rezulte că a fost săvârşită o infracţiune de viol.

„Pe 13 august, organele de urmărire penală au intrat în posesia raportului de expertiză medico-legală privind leziunile suferite de persoana vătămată în seara zilei de 3 august 2019.Conform constatărilor şi concluziilor medico legale formulate, persoana vătămată nu a prezentat urme de violenţă pe corp, însă aceasta a suferit o leziune a aparatului reproducător care a necesitat pentru vindecare 12- 14 zile de îngrijiri medicale. Totodată, leziunea în cauză, prin hemoragia acută consecutivă, a pus în primejdie viaţa victimei. În continuare, organele de urmărire penală vor proceda la efectuarea urmăririi penale pentru toate faptele care rezultă din probele administrate până la epuizarea probatoriului şi aflarea adevărului. (…)În cauză procurorul, împreună cu organele de cercetare penală vor dispune o extindere a cercetărilor şi faţă de infracţiunea de vătămare corporală din culpă, aşa cum rezultă din raportul de expertiză medico-legală”, a precizat Traian Laurențiu Iancu.

Anchetă IPJ: cei doi polițiști sunt cercetați disciplinar

Imediat după ce au apărut imaginile cu fetița plină de sânge și cei doi polițiști care o privesc din mașină, fără să-i ofere ajutorul, Inspectoratul de Poliție Județean Galați a dispus declanșarea cercetării disciplinare față de agenții de poliție. Conform procedurilor, ancheta internă este suspendată din momentul în care cazul a intrat în atenția procurorilor.

Totodată, pe 6 august, Ciprian Groza, directorul adjunct al DGASPC Galați, și-a dat demisia după declarațiile pe care le-a făcut în cazul fetei de 14 ani, aflată în grija statului, care a fost găsită pe stradă, plină de sânge și în stare de șoc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ