Cutremur de 5,3 în Vrancea, resimțit și la București. Atacuri de panică și oameni în stradă în toiul nopții

Cutremur in Vrancea
Cutremur in Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 a avut loc sâmbătă dimineață la orele 02,11, în zona Vrancea, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Potrivit agenției americane United States Geological Survey (USGS), seismul s-a produs la șapte kilometri vest de comuna Nereju, județul Vrancea, la o adâncime de 88,3 kilometri.

Cutremurul a fost resimțit puternic în București, dar și în Republica Moldova, potrivit martorilor oculari. La dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov nu au fost primite apeluri pentru a interveni ca urmare a acestui cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter ce a avut loc sâmbătă dimineață. Potrivit sursei citate, au fost însă apeluri prin care cetățenii întrebau cum ar trebui să procedeze imediat după cutremur, să părăsească sau nu locuința. În Centrul Istoric a fost trimisă o autospecială în recunoaștere pentru a fi identificate problemele apărute.

În luna septembrie, în România au avut loc peste 25 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,3 grade pe scara Richter. În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.

Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.

Atac de panică după cutremur, la Buzău

În urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă în județul Buzău a fost înregistrat un singur caz al unei persoane care a făcut atac de panică și a cerut sprijinul SMURD.

„La scurt timp după cutremur, o femeie din municipiul Buzău a făcut atac de panică și a solicitat o ambulanță, ISU Buzău intrevenind cu un echipaj SMURD” , a declarat pentru Agerpres George Crețu de la biroul de presă al ISU Buzău. Potrivit unor martori oculari, în localitățile situate în zona de Curbură din județ, cutremurul s-a simțit destul de puternic, iar oamenii au ieșit panicați din case.

Iași: a căzut tencuiala de pe o clădire istorică

Seismul s-a resimțit și la Iași, mai multe apeluri telefonice fiind înregistrate la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) din partea cetățenilor panicați.

Imediat după cutremur, angajații ISU s-au deplasat în zona centrală a Iașiului, la Palatul Braunstein, pentru că s-au desprins părți din tencuiala clădirii.

„Echipajele ISU au intervenit în municipiul Iași pentru degajarea tencuielii căzute de pe o clădire precum și a elementelor de construcție a unui balcon. Clădirea nu este locuită și nu au existat victime. Am fost solicitați, prin serviciul de urgență 112, pentru acordarea de servicii medicale la două persoane care prezentau traumatisme minore”, a declarat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Ambulanța a preluat 12 apeluri venite din partea unor persoane care au suferit atacuri de panică. Mai mulți utilizatori de Facebook au scris că în timpul seismului ușile mobilierului s-au deschis sau că le-au căzut diferite obiecte. De teama unor replici puternice unii ieșeni au preferat să-și petreacă restul nopții pe stradă sau în mașini.

CITEȘTE cum s-a resimțit seismul la Chișinău și ce spune primarul Dorin Chirtoacă

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.