Culmea tupeului: Primăria Iaşi, care a tăiat zeci de tei din oraș, partener al Festivalului Florilor de Tei

Primăria Iaşi, care în anul 2013 a tăiat zeci de tei de pe bulevardul central al oraşului, stârnind proteste ale societăţii civile, este partener principal al Festivalului Florilor de Tei desfășurat între 15 și 23 iunie, informează Mediafax.

tei iasi
Primăria Iași a tăiat zeci de tei de pe bulevardele orașului

Festivalul Florilor de Tei este organizat de Centrul Cultural Internaţional (CCI) Iaşi. Organizatorii manifestării spun că sprijinul municipalității e ”consistent”.

Partenerul principal al manifestării este Primăria Iaşi, instituţie care în urmă cu doi ani şi jumătate a tăiat zeci de tei de pe bulevardul central al oraşului, stârnind proteste ample din partea societăţii civile.

Preşedintele Centrului Cultural Internaţional Iași, Irina Vasilescu, a declarat, marţi, pentru Mediafax că în Iaşi există mulţi tei, nu doar cei din centrul oraşului, şi că ”nu este corect” să se vadă doar chestiunile negative și să le fie dată amploare.

”Din câte ştiu erau copaci bătrâni în centrul oraşului, de asta au fost tăiaţi. Trebuiau înlocuiţi. Trebuie să vedem şi partea bună, nu să acordăm energie doar chestiunilor negative. Avem mulţi tei în Iaşi, nu e vorba doar de teii din zona centrală”, a afirmat Irina Vasilescu.

Ea a precizat că primăria a reacţionat pozitiv la ideea organizării unui Festival al Florilor de Tei la Iaşi şi că municipalitatea sprijină ”consistent” evenimentul.

”Sunt partenerii noştri principali. Ne-au pus la dispoziţie scena, sonorizarea, bannerele, plus co-finanţarea necesară pentru toate materialele necesare expoziţiei artiştilor plastici. Nu am sumele exacte, dar fără sprijinul primăriei nu am fi reuşit”, a spus preşedintele CCI, Irina Vasilescu.

Potrivit organizatorilor, Festivalul Florilor de Tei din Iaşi are ca obiectiv punerea în valoare a oraşului Iaşi ”cu ceea ce are el mai frumos, respectiv teii şi poezia eminesciană”.

Zeci de tei de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, unii având o vechime de zeci de ani, au fost tăiaţi de primărie în februarie 2013 şi au fost înlocuiţi cu salcâmi japonezi, arbori de talie joasă.

Şefii municipalităţii au motivat că în acest fel sunt puse în valoare monumentele istorice din centrul oraşului, între care Catedrala Mitropolitană, Palatul Roznovanu şi Biserica ”Trei Ierarhi”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.