Copil plin de căpușe și bătut de străbunica sa. Autoritățile din Galați fac anchetă

sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

Este anchetă la Galați după ce pe Facebook au apărut imagini cu un copil plin de căpușe, despre care vecinii susțin că este bătut de străbunica sa. Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului și polițiștii au mers la casa femeii și au luat copilul pe care l-au înapoiat mamei.

Autoritățile s-au autosesizat după ce o femeie din Galați a postat cazul copilului pe Facebook. Este vorba de un băiat de cinci ani despre care vecinii susțin că nu știe să vorbească și că este neîngrijit și bătut de străbunica lui.

„O să vă spun pe scurt povestea acestui băiețel, pe care l-am cunoscut personal: este din Galați, se numește Alex, are 5 ani si este abandonat de părinți. Îl crește bunica lui de 80 de ani. La vârsta de 5 ani baiatul nu știe să vorbească. Deloc! Este bătut de bunică și trăiește în condiții mizere. În aceste fotografii sper că se observă că are căpușe în cap. Sunt multe de spus dar mă rezum la atât si vă rog din suflet să distribuiți, în speranța că instituțiile abilitate vor lua măsuri”, scrie Alina Dediu Carp pe FB.

Și vecinii spun că băiatul este neîngriit și că străbunica obișnuia să-l bată. „Țipă ca din gura de șarpe la el să intre în curte, știe că daca îl cheamă va fi bătut. Băiatul are cinci ani, dar nu știe să vorbească, nu merge la gradiniță… cum să traiască așa un copil?“, a declarat o vecină.

Femeia în vârstă respinge acuzațiile și spune că nu a bătut niciodată copilul.

„A venit mama lui, cu poliţia, şi l-a luat. Cum să bat, doamnă, eu copilul. Este un copil vesel, ţipă, se joacă. Eu dacă mă duc la magazin, el stă pe gard şi plânge după mine. Eu îl cresc de la o lună. Şi mama îl vrea, dar a fost aşa cum a fost. Eu i-am spus că îl cresc eu şi aşa a rămas. Vecinul a făcut reclamaţie, că ţipă, că eu nu îl educ. Copilul ţipă, se joacă cu puii, cu căţeii, şi de aceea a făcut reclamaţie. Cum să bat eu copilul? Mai are patru copii. El este penultimul, mai are unul mai mic decât Alex, făcut cu soţul de acum”, a spus femeia în vârstă.

Direcția pentru Protecția Copilului a deschis o anchetă în urma căreia a constatat că mama copilului este capabilă și are condiții să-și crească toți copiii acasă la ea.

„Ne-am autosesizat pentru a verifica situaţia în care se află acest copil. În prezent, copilul a fost preluat de la străbunica sa şi, conform cererii mamei, care a refuzat instituirea unei măsuri de protecţie, copilul se află acum lături de mamă şi de ceilalţi fraţi ai săi. Condiţiile de la domiciliul mamei permit, în acest moment, ca acest copil să rămână împreună cu familia, mama va primi sprijinul şi consilierea noastră, iar cazul va fi monitorizat îndeaproape în perioada următoare”, a explicat  Tania Calcan, purtătorul cuvant al DJASPC Galati.

Și polițiștii s-au autosesizat în acest caz. „În urma imaginilor şi a comentariilor apărute în spaţiul public cu privire la copilul de cinci ani, ne-am autosesizat. Polițiștii efectuează verificări pentru a constata dacă în acest caz a fost săvârşită sau nu vreo infracţiune”, a declarat Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

LĂSAȚI UN MESAJ