Cluj: În lipsa unei rampe, costurile deșeurilor cresc de aproape 10 ori

Taxa de salubrizare

Reprezentanții primăriilor din județul Cluj au ridicat problema depozitării deșeurilor menajere, în cadrul Colegiului Prefectural. În lipsa unui incinerator, prețul depozitării gunoaielor a crescut foarte mult.

rampa de gunoi ClujPrimarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a amenințat că, dacă situația va persista, primăria pe care o conduce va ieși din proiectul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor și va realiza, în maxim șase luni, documentația necesară pentru construcția unui incinerator, scrie transilvaniareporter.ro.

Dacă municipiul Cluj-Napoca a reușit să rezolve cel puțin până în octombrie problema deșeurilor, în celelalte comune din județ situația rămâne gravă. În lipsa unei rampe de depozitare primăriile plătesc chiar și de 10 ori mai mult pentru transportul gunoaielor în alte județe. În Băișoara, de exemplu, prețul pe care primăria îl plătește pentru un transport la Sibiu a crescut de la 1.600 de lei la 4.500.

„Nu avem nicio soluție. Sunt foarte dezamăgită de ședința de azi pentru că noi căutăm vinovați în loc să propunem idei. Consiliul Județean și Prefectura ar trebui să se unească și apoi Prefectura să ducă problemele noastre mai departe, la Guvern. E inadmisibil să ducem gunoiul la Sibiu. 12.000 de lei mă costă trei transporturi de gunoi din Băișoara, din Săcel și din Muntele Băișorii. În stațiune am 20 de mașini cu multe gunoaie. Noi plătim 1.600 de lei să le ducem la sortare în Turda și încă 12.000 ca să le ducem la Sibiu. Un transport ajunge să coste chiar și 5.000 de lei. Am în comună o stațiune turistică cu peste 700 de case de vacanță, cu peste 2.000 de turiști care produc câte două-trei mașini de gunoaie într-un weekend. Ce să fac cu ele? Trebuie o rampă temporară aici, pentru tot județul, nu să îl plimbăm peste tot. Am învățat oamenii să colecteze selectiv deșeurile și acum îi pun în situația de a le arunca la vale. La asta o să se ajungă și tot primăria plătește amenzile”, a declarat Minodora Luca, primarul comunei Băișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ