Autobuze electrice la Constanța, în locul rablelor cumpărate de Radu Mazăre din Belarus

autobuze electrice în București masini 100 de autobuze electrice autobuze electrice la Constanța

Ministerul Dezvoltării Regionale va finanța cumpărarea de autobuze electrice la Constanța, Alba Iulia și Buzău, iar anunțul de licitație a fost publicat deja în SEAP-SICAP.

Anunțul prevede achiziţia a 51 de autobuze electrice destinate transportul public urban, pentru oraşele Alba Iulia, Buzău, Constanţa, Ploieşti, cu o valoare de aproximativ 141 milioane de lei.

Pe lângă acestea, ministerul mai vrea să achiziţioneze, prin licitaţie deschisă, 15 staţii de încărcare rapidă şi 51 staţii de încărcare lentă în Alba Iulia, Buzău, Constanţa şi Ploieşti.

Astfel, în Alba Iulia MDRAP ar vrea 13 autobuze electrice cu o lungime de aproximativ 12 metri pentru transportul public urban, patru staţii de încărcare rapidă şi 13 staţii de încărcare lentă. Pentru Buzău, MDRAP vrea nouă autobuze electrice, cu aceeaşi lungime, trei staţii de încărcare rapidă şi nouă staţii de încărcare lentă. Vor fi cumpărate 20 de autobuze electrice la Constanța, cinci staţii de încărcare rapidă şi 20 de încărcare lentă.

Specificații tehnice pentru cele 20 de autobuze electrice la Constanța

Aceste autobuze electrice la Constanța urmează să înlocuiască o parte din parcul auto al RATC, format exclusiv din autobuze Diesel cumpărate din Belarus de fostul primar Radu Mazăre și care au avut numeroase probleme.

Nu în ultimul rând, ministerul vrea să achizioţioneze pentru Ploieşti încă un lot de nouă autobuze electrice, trei staţii de încărcare rapidă şi nouă staţii de încărcare lentă. Conform anunţului publicat pe site-ul SEAP-SICAP, termenul limită până la care pot fi solicita clarificări la documentaţia de atribuire este de 19 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor.

Autobuzele electrice vor fi de tip solo, cu planşeu jos şi vor avea facilităţi pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă (rampă-kneeling). Pe parcursul anului trecut mai multe oraşe au aprobat cumpărarea de autobuze electrice, unele municipii chiar punând în circulaţie vehicule.

Prin urmare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat pe data de 12 decembrie 2018 patru proiecte care prevăd achiziţionarea a 100 de autobuze electrice din bani europeni, printr-o finanţare nerambursabilă în valoare totală de aproximativ 57 milioane de euro.

De asemenea, primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat, la finele anului trecut, achiziţionarea a 52 de autobuze electrice şi hibrid, în valoare de 137 milioane de lei. Şi Primăria Cluj-Napoca a anunţat, tot în luna decembrie a anului trecut, că va cumpăra 25 de autobuze electrice cu încărcare din mers, considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde există linie de troleibuze, investiţia depăşind 115 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

*