Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, achitat în dosarul Nazarcea. Decizia nu este definitivă

sursa foto: Google
sursa foto: Google

Potrivit deciziei de joi a Curţii de Apel Constanţa, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost achitat în primă instanţă în dosarul Nazarcea. Este vorba de procesul în care este acuzat că a prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Hotărârea nu e definitivă şi poate fi atacată în 10 zile de la comunicare.

Instanța a dispus achitarea şi a celorlalţi cinci inculpaţi din dosar şi lasă nesoluţionată acţiunea civila formulata de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Totodată, magistraţii au dispus şi ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului, respectiv poprirea conturilor deţinute de Teodosie Petrescu, persoana responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului şi persoana responsabilă civilmente Aşezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”, potrivit Mediafax.ro

Procesului lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a început în urmă cu doi ani. Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016, acesta în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cu scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei.

Agenţia pentru Plăti şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului.

LĂSAȚI UN MESAJ