Același produs, alt conținut. Află aici ce produse au conţinut diferit faţă de cele din Occident

Peste 20% dintre produsele verificate de ANPC au conţinut diferit faţă de cele din Occident

 22,78% dintre produsele verificate din România au conţinut diferit faţă de cele din Occident, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

 Având în vedere existența suspiciunilor privind calitatea unor produse comercializate pe piaa Uniunii Europene, respectiv a existenței unor diferenţe între produse prezentate ca fiind identice, comisarii ANPC au desfășurat acțiuni de verificare în vederea comparării parametrilor declarați prin etichetare în cazul produselor comercializate in România şi în celelălte state membre ale Uniunii Europene.

“Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european, unde au fost analizate 128 de produse. Dintre acestea au fost găsite în România produse identice de la acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a afirmat Paul Anghel, directorul ANPC.

Același produs, alt conținut

Freeway – Orangeade În cazul produsului comercializat în România şi Bulgaria procentul de suc de portocale obtinut din concentrat este de 3%, fată de țări precum: Italia 20%, Franţa 10%, Olanda 8%, Spania 8%.

2.  Milka – Whole Hazelnuts Produsul din România prezintă proporţia de alune de 17% în timp ce în Germania proporţia de alune este de 20% şi Franţa proporţia de alune este de 22%.

3. Dr. Oetker Pudding Powder Chocolate ( praf de budinca cu gust de ciocolata, produs în România de SC Dr Oetker Ro srl, Curtea de Arges).Din compararea valorilor inscrise in Declaratia nutritionala pentru acesta ,a rezultat ca in cazul produsului comercializat pe piata din Romania  si Bulgaria: procentul de grasimi totale este de 3,1% si de acizi grasi saturati este de 1,9% fiind valorile cele mai mari din grupa de tari analizata; in cazul unor tari precum Germania şi Olanda unde produsul prezeta conţinutul de grăsimi de 1,5% si de acizi graşi saturaţi de 0,9%, iar în Italia produsul prezenta conţinutul de grăsimi de 1,7% , iar cel de acizi graşi saturaţi de 1,1%.

4. Danone – Activia Nature (producator SC Danone PDPA srl, Bucuresti)
In raport cu celelalte tari nominalizate in lista, se constata ca procentul de Calciu exprimat în % din Valoare Nutriţională de Referinţă al produsului aflat pe piata nationala este de 121 %, față de 168% în Finlanda şi 148% în Polonia. În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.432/2012 calciul contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului osos, este necesar pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi contribuie la funcţionarea normală a sistemului muscular. Produsul aflat la vanzare pe piata din Romania are un continut de proteine de 3,5% si 3,6% în Bulgaria, față de țări precum Malta 3,9%, Germania şi Finlanda 4,9%.

5. IGLO – 15 Fish Finger (produs congelat, preambalat, reprezentat de batoane de file de peste marin de Alaska, dezosat, pane, preprajit, producator Frozen Fish International Gmbh Germania). Produsul comercializat pe piata din Romania are declarat pe ambalaj un procent mai mic de file de peste, respectiv 58%, față de Germania şi Olanda unde procentul de peste declarat este de 65%. În acelaşi timp, la produsul comercializat în România apa figurează în lista ingredientelor pe poziţia a 3-a în timp ce în Germania nu este menţionată apa, iar în Olanda apa figurează pe poziţia a 4-a. ( ingredientele se indică în proporţia descrescătoare a ponderii în momentul introducerii în fabricaţie)

6-7.    Kinder- Pingui Produsul din România şi Bulgaria prezintă conţinutul de lapte de 21% faţă de 24% în cazul produsului comercializat în Germania, Danemarca, Franţa Olanda şi Finlanda. Produsul comercializat în România şi Bulgaria prezintă conţinutul de proteine de 5,3% faţă de acelaşi produs comercializat  în Germania şi Finlanda care prezintă conţinutul de proteine de 7%. Produsul comercializat în Germania şi Finlanda prezintă un conţinut de proteine mai mare cu 32% faţă de produsul comercializat în România şi Bulgaria, produs care si prin denumire este adresat copiilor.

8. Knorr Bază pentru mâncăruri Cub de pasare Produsul din România prezintă un conţinut de extract de carne de pasăre de 0,1% în timp ce acelaşi produs comercializat în Franţa Danemarca şi Cipru prezintă în compoziţie 1% carne de pasăreProdusul din România conţine 2% grăsime de pasăre în timp de acelaşi produs comercializat în Danemarca şi Malta prezintă 3% grăsime de pasăre.

9.    The Coca- Cola Company  Fanta-Orange Produsul de pe piata din Romania prezinta un continut redus de suc din concentrat de portocale respectiv de 5%, fata de Italia 12%, Franţa 10% şi Spania  8%. Romania este singura tara din lista in care sucul de portocale din concentrat este nominalizat al patrulea in lista de ingrediente (in ordinea descrescatoare a ponderii acestora in produsul finit).

10. Nestle – Nestea Lemon Produsul comercializat in România prezintă altă reţetă, in lista ingredientelor figurând 0,08% extract de ceai şi utilizează zahăr si fructoza, produsul din Spania  prezentând 0,1% extract de ceai şi utilizează zahăr.

11. Nestle -Nescafe 3 în1 ( Original) Produsul din România prezintă proporţia de cafea instant de 14,5%  faţă de 10% în Franţa, 9% în Olanda şi 7,9% în Germania şi Spania

12.  D’arbo –  gem de căpşuni Produsul din România prezintă valoarea cea mai mica in ceea ce priveste continutul de glucide, respectiv de zaharuri de 37%, fata de 55 % in Germania şi Finlanda.

LĂSAȚI UN MESAJ