miercuri, ianuarie 29, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaZiua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Programul evenimentelor organizate de ICR...

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Programul evenimentelor organizate de ICR în întreaga lume

-

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale cu privire la Holocaust.

Reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) din întreaga lume marchează Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului prin proiecţii de filme, lansări de carte, expoziţii şi dezbateri.

Viena

Pe 30 ianuarie, EUNIC Austria şi Institutul Cultural Român de la Viena organizează proiecţia filmului documentar „Gesturi ale rezistenţei” la Muzeul Evreiesc din Viena. Regizoarea Olga Ştefan va participa după proiecţie la discuţia cu publicul.

Budapesta

ICR Budapesta, în parteneriat cu Ambasada României în Ungaria şi cu sprijinul Reprezentanţei Uniunii Europene la Budapesta, organizează luni un eveniment dedicat victimelor pogromului de la Iaşi, invitaţi fiind istoricii Adrian Cioroianu şi Balazs Peter. Pe durata evenimentului, care se va desfăşura la sediul Reprezentanţei Uniunii Europene la Budapesta – Europa Pont, vor fi proiectate o serie de fotografii inedite din timpul pogromului de la Iaşi, puse la dispoziţia reprezentanţei ICR de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Madrid

Tot luni, ICR Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, va prezenta, la sediul reprezentanţei, filmul „Sebastian” de Lucia Hossu Longin, documentar dedicat lui Mihail Sebastian, subtitrat în limba spaniolă.

Paris

ICR Paris va organiza luni, la Palatul Behague, concertul Missing Voices. În deschiderea evenimentului, actriţa Maia Brami va recita poeme şi fragmente din textele în proză ale poetului şi scriitorului Barbu Fundoianu (Benjamin Fondane).

Roma

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu editurile Castelvecchi, Edizioni Bordeaux şi Humanitas, cu patronajul Ambasadei României în Italia, invită publicul pe 27 ianuarie la o masă rotundă şi o prezentare de carte dedicate unui important scriitor român de origine ebraică, Mihail Sebastian, a cărui scurtă traiectorie prin lumea culturală interbelică a trezit controverse şi a lăsat repere literare consistente.

Varșovia

ICR Varşovia va rememora pogromul de la Iaşi, cel mai mare masacru de pe teritoriul României în epoca modernă, prin intermediul literaturii şi al cărţii lui Cătălin Mihuleac, „America de peste pogrom”, a cărei traducere a fost publicată în 2023 în Polonia de editura Noir sur Blanc, în traducerea lui Kazimierz Jurczak. Împreună cu editorul polonez, reprezentanţa va pregăti o emisiune-audiţie, structurată în două părţi.

În prima, mai multe fragmente din carte, ilustrative pentru tragedia anului 1941, vor fi prezentate în lectura actriţei poloneze Dominika KluŸniak. A doua parte a audiţiei va lărgi tabloul istoric şi va explica România veacului al XX-lea printr-o incursiune în viaţa ei social-politică-istorică, realizată de istoricul Błażej Brzostek şi jurnalistul cultural Wojciech Szot (Gazeta Wyborcza). Audiţia va fi încărcată pe Spotify şi difuzată începând din 27 ianuarie pe reţelele de socializare ale reprezentanţei şi editurii poloneze.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren” din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti invită publicul, pe 27 ianuarie, la proiecţia filmului documentar „Itinerarii evreieşti în România” şi la o sesiune Q&A cu publicul, susţinută de conf. univ. dr. Felicia Waldman. Evenimentul va avea loc la sediul IRCCU Veneţia.

Berlin

ICR Berlin, alături de Centrul de Studii Ebraice al Universităţii din Bucureşti, Biroul Minorităţi Naţionale al Ministerului Culturii, Philharmonische Brucken Gorlitz şi Kulturforum Gorlitzer Synagoge, organizează un eveniment multidisciplinar dedicat rolului Casei Regale în procesul de emancipare a evreilor din România (1866-1923).

Evenimentul, care va avea loc pe 28 ianuarie, la Sinagoga din Gorlitz, include o dezbatere ştiinţifică, o expoziţie multimedia realizată de cercetătoarea Irina Weiner-Spirescu şi momente muzicale cu interpreţi ai orchestrei Neue Lausitzer Philharmonie de la Teatrul „Gerhart Hauptmann” din Gorlitz.

Stockholm

ICR Stockholm, în colaborare cu Asociaţia Judisk Kultur din Suedia şi Ambasada României în Regatul Suediei, va prezenta pe 28 ianuarie, în premieră în Suedia, filmul documentar „Warwick Davis: Cei şapte pitici de la Auschwitz”, în care joacă cunoscutul actor britanic Warwick Davis, şi va organiza o dezbatere între istoricii Marius Turda şi Stephane Bruchfeld (Suedia), moderată de scriitorul şi jurnalistul suedez Ricki Neuman. Proiecţia de film şi dezbaterea vor avea loc la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm.

Dezbaterea va fi şi pe marginea cărţii „În inimile noastre eram nişte uriaşi”, scrisă de jurnaliştii Yehuda Koren şi Eilat Negev, care a apărut recent în Suedia, la editura Hjalmarson & Hogberg.

Tel Aviv

ICR Tel Aviv va organiza, pe 30 ianuarie, un eveniment de prezentare a proiectului expoziţional „Imagini din trecut. Holocaustul în România”, conceput şi realizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

New York

ICR New York organizează pe 31 ianuarie, în premieră absolută, primul spectacol realizat vreodată după romanul autobiografic „Întoarcerea huliganului” de Norman Manea, una dintre marile conştiinţe morale ale secolului XX, supravieţuitor al Holocaustului, în adaptarea cunoscutei scriitoare româno-americane Saviana Stănescu.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în București

Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Institutul Cultural Român invită publicul în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, la prezentarea proiectului multimedia inovator propus de Diaspora Civică Berlin şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN): „Mihail Sebastian şi tinerii cu sufletul de crin”. Evenimentul va fi urmat de o masă rotundă cu tema „Rolul culturii în combaterea antisemitismului”, la care sunt invitaţi Liviu Bărbulescu, Răzvan Pop, Lu Pop – echipa Diaspora Civică Berlin; Emil Nicolae – Nadler, ziarist, scriitor şi muzeograf; Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Sute de posturi desfiinţate la Camera Deputaţilor: Se taie în carne vie

0
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a făcut o analiză și au fost identificate 240 de posturi care urmează a fi desființate. CITEŞTE ŞI: O angajată SRI a furat aproape 1.000.000 de lei din fondul pentru ofiţeri operativi pentru a-i trimite...