Prima expoziţie personală în Polonia a unuia dintre cei mai remarcabili artişti vizuali din România, Iosif Kiraly, va fi inaugurată sâmbătă, 15 iunie 2024, ora 17:00, la Muzeul Oraşului Lódz, înscriindu-se în seria evenimentelor expoziţionale propuse de Institutul Cultural Român de la Varşovia în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.
Prezentate în premieră poloneză, în cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie Fotofestiwal din perioada 13-23 iunie 2024, expoziţia monografică „Vechile amintiri devin tot mai persistente”cuprinde peste 20 de lucrări de fotografie şi video şi va putea fi vizitată la Muzeul Oraşului Lódz până în data de 25 august 2024.
Vernisajul va avea loc în prezenţa artistului Iosif Kiraly şi a curatoarei Roxana Trestioreanu.
Iosif Kiraly observă cum amintirile – personale şi colective – ne însoţesc în mod constant şi se schimbă odată cu trecerea timpului şi acumularea de noi experienţe. Deşi fotografiile sunt pentru Iosif Kiraly ancore aruncate în trecut, el nu consideră amintirile instantanee care apar identic ori de câte ori deschidem un album foto şi le privim. Mai degrabă, amintirile sunt experienţe stocate în creier, care, de fiecare dată când sunt aduse în prezent, sunt intercalate şi reconstruite în moduri diferite, în funcţie de starea noastră emoţională, de informaţiile şi experienţele acumulate între timp. Expoziţia oferă privitorilor oportunitatea de a vedea modul în care artistul transpune în imagini mecanismele memoriei, abordând unele dintre temele sale preferate – sincronicitatea, simetria, sentimentul de deja vu sau falsa recunoaştere.
Iosif Kiraly (n. 1957, Reşita) este arhitect şi artist vizual român, profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, unde predă din 1992. În anii ’80 a fost activ în reţeaua internaţională mail-art, o mişcare artistică iniţiată de grupul Fluxus. În 1995 a fost unul din fondatorii Departamentului de Fotografie şi Imagine Dinamică din Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, unde în prezent este profesor. Pe lângă activitatea sa artistică individuală, de-a lungul anilor a participat în diferite formule colaborative, cea mai cunoscută fiind grupul subREAL. După anul 2000 a iniţiat şi coordonat mai multe proiecte de cercetare interdisciplinară, printre care RO-Archive, o extinsă documentare vizuală asupra mutaţiilor ce au avut loc în România postcomunistă. A participat la numeroase expoziţii, simpozioane, rezidenţe artistice, iar lucrările sale se află în colecţii publice şi private de prestigiu, din România şi internaţionale.
Roxana Trestioreanu este artist vizual, curator, cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Este unul dintre fondatorii Departamentului de Fotografie şi Imagine Dinamică din Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Din 1981 lucrări ale sale – cărţi de artist, pictură, desen, instalaţii, film experimental, miniaturi textile, obiect, mail-art, fotografie – sunt prezente în expoziţii. A iniţiat, coordonat şi a fost implicată în proiecte de cercetare dezvoltate de Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, European League of Institutes of the Arts, Goethe-Institut etc. Din 1985 organizează expoziţii de artă vizuală şi evenimente educaţionale internaţionale. Activitatea sa abordează tematici precum drepturile omului, feminism, noile media. Lucrările sale se regăsesc în colecţii publice şi private.
Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 25 august 2024 în intervalul marţi-joi 9:00 – 17:00, vineri-duminică 11:00 – 19:00. Partener: Anca Poterasu Gallery
Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Varşovia, pentru partea română, respectiv de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, pentru partea polonă.
Deschiderea oficială a Sezonului Românesc în Polonia va avea loc la finalul lunii iulie 2024, la Gdansk, în prezenţa mai multor oficialităţi din România şi Polonia.