Cum înregistrezi copilul în străinătate. Ce trebuie să faci pentru certificatul de naștere românesc

FOTO: RitaE/Pixabay.com
FOTO: RitaE/Pixabay.com

Pentru cuplurile care trăiesc în afară țării, iată cum înregistrezi nașterea copilului în străînătate. Chiar dacă bebelușii primesc cetaenia statului in care s-au născut, există câteva proceduri pe care trebuie să le faceți pentru că nou născutul să primească și cetățenia românească.

Cum înregistrezi nașterea copilului în străinătate. Iată ce trebuie să faci dacă vrei să obții certificat de naștere românesc.

Înregistrarea nașterii copilului trebuie să fie făcută la ambasada sau la consulat, pe baza certificatului de naștere emis de autoritățile statului în care această s-a produs, informează portalul avocata.wordpress.com.

În cazul în care doar unul din părinți este cetățean român, solicitarea de înregistrare a nașterii și eliberarea certificatului românesc de naștere trebuie să fie însoțită de o declarație prin care celălalt părinte își da acordul.

Cum înregistrezi copilul în străinătate. Documente necesare pentru certificatul românesc

Astfel, părintele solicitant trebuie să prezinte fucntionarului de la ambasada sau consulat certificatul de naștere eliberat de autoritățile locale (tradus în limba română) care să cuprindă și constatarea medicală a nașterii.

Aceste documente trebuie să fie însoțite și de pașaportul românesc al părintelui care face declarația nașterii, certificatul de căsătorie al părinților (dacă sunt căsătoriți), dar și documente care să ateste statutul legal al părinților pe teritoriul statului în care a avut loc nașterea.

În cazul în care părinții poartă nume diferite, este necesară declarația lor prin care aceștia stabilesc numele pe care îl va purta copilul.

Certificatul de naștere românesc se eliberează de la ambasada sau de la consulatul la care a fost depusă cererea. Părinților li se înmânează certificatul de naștere pe baza semnăturii în registrele de stare civilă aflate la ambasade și consulate. Pe baza certificatului de naștere emis, părinții vor putea solicită și eliberarea unui pașaport românesc pentru copilul minor.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum înregistrezi nașterea copilului în străinătate, accesați portalul Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here