Câte firme și-au făcut românii în Italia și în ce domenii

FOTO: annawaldl/Pixabay.com
FOTO: annawaldl/Pixabay.com

Românii din Italia au înființat peste 53.000 de companii. În Italia trăiesc 1,2 milioane de cetățeni români și este cea mai numeroasă comunitate de străini din Peninsulă.

Datele statistice au fost publicate în Raportul „Migrație și antreprenoriat”, publicat la mijlocul lunii martie de către Institutul de cercetare IDOS în colaborare cu CNA World, organizație care reunește antreprenori născuți în străinătate.

„Străinii au o contribuție importantă la economia italiană, iar antreprenorii migranți aduc un impuls de creștere. În ciuda vulnerabilității lor social-economice și al faptului că au fost cei mai afectați de pandemie, antreprenorii de origine străină conduc aproape 650.000 de firme în Italia, reprezentând 10,6 % din totalul companiilor active din Peninsulă. Sectoarele care înregistrează cea mai importantă creștere sunt cel al comerțului și al construcțiilor”, se arată în Raport.

Zonele cu cea mai mare concentrație de întreprinzători români sunt: nord vest, cu 19.440 firme, centru cu 17.660 firme, nord est cu 11.176 firme. În sud și în Insule (Sicilia, Sardinia) se înregistrează cea mai mică concentrație de companii înființate de români, respectiv 3.248 și 1.593 firme.

Provinciile cu cele mai multe companii înființate de români sunt: Roma (8.034), Torino (6.538), Milano (2.626), Verona (1.656).

Sectorul cu cele mai multe firme este de departe cel al construcțiilor, cu peste jumătate din numărul total al companiilor, mai precis 30.880 firme. La mare depărtare urmează firmele de comerț, en-gros și en-detail, cu 7.067 firme deschise. 2.854 de firme sunt active în domeniul închirierilor și agențiilor de voiaj, 2.596 în activități de manufactură, iar 2.483 operează în sectorul hotelier și restaurante. Nu lipsesc nici companiile active în sectorul educativ (21) sau cel artistic și sportiv (147), potrivit rotalianul.com.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here