Ambasadorul Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni, a declarat, într-un interviu acordat agenției ANSA, că România este țara din Europa de Est cu care Italia are o relație privilegiată, atât pentru legăturile solide care își au rădăcinile în trecut, cât și pentru vivacitatea comerțului și prezența puternică în respectivele țări a celor două diaspore numeroase.
„Italia – observă Durante Mangoni – se poate lăuda că are un „privilegiu informal” în relația cu Bucureștiul, România fiind singura țară din Europa de Est cu care putem avea un parteneriat puternic și articulat. Din punct de vedere economic, companiile italiene – în România sunt active peste 23.000 – sunt prezente în aproape toate sectoarele, de la cel primar, la producție și până la servicii: atât întreprinderi mici și mijlocii, cât și mari grupuri multinaționale, care se estimează că vor genera aici în jur de 130.000 de locuri de muncă, cu lanțuri de producție bine integrate. Cu siguranţă că PNRR-ul românesc oferă mari oportunități: mă gândesc la infrastructuri și energie, la sustenabilitatea mediului și agricultură, la sănătate”.
Cu toate acestea, pandemia a afectat activitatea multor companii italiene și „o primă, importantă repercusiune a fost cauzată de restricțiile de călătorie în și dinspre Italia”. Mai mult, „a existat apoi necesitatea respectării noilor cerințe și restricții introduse treptat în România: dificultatea implementării noilor protocoale de sănătate; dificultatea de a găsi echipamentele individuale de protecție; munca prin rotaţie, pentru a limita ca infectările şi carantina să blocheze activitățile de producție”. De remarcat, însă, că „odată depășit șocul inițial, multe companii italiene au dat dovadă de o mare capacitate de reacție”.
„Odată cu lansarea campaniei de vaccinare – povesteşte diplomatul – companiile italiene au cooperat intens cu autoritățile locale, în multe cazuri înființând în propriile fabrici centre de vaccinare și lansând planuri de vaccinare în beneficiul angajaților lor”. „În situația de urgență Covid a existat sprijin reciproc din partea Italiei și României”, fapt care a demonstrat prietenia puternică și solidaritatea dintre cele două țări. „Mai întâi, în timpul primului val, România a trimis în Italia o echipă de medici; după care a venit rândul Italiei, care la sfârșitul anului 2021 a donat României anticorpi monoclonali și a găzduit pacienți români în propriile structuri sanitare”, continuă ambasadorul, subliniind în același timp că Italia va continua să joace un rol important în România şi printr-o serie densă de evenimente și inițiative în domeniul cultural și social.
Cetățeanul TV