Proiect de lege: Cum pot scăpa victimele nevinovate de plata serviciilor medicale

Un şofer a adormit la volan şi a intrat pe contrasens
Foto: radiotimisoara.ro

Persoanele accidentate sau agresate de autori neidentificați de Poliție nu vor mai fi târâte prin tribunale și nici intimidate în vederea recuperării cheltuielilor medicale. Victimele nevinovate scapă de plata serviciilor medicale.

Oana Bîzgan a ajuns în Parlament pe listele USR dar nu după multă vreme a părăsit formațiunea și este în prezent deputat independent. Inițiatoare a 91 de inițiative legislative, Bîzgan a reușit să obțină susținerea colegilor și astfel și-a văzut adoptate cinci legi – rezultat impresionant pentru un parlamentar independent. Palmaresul e pe cale să fie completat de a șasea inițiativă, aflată din 15 aprilie pe ordinea de zi a plenului Camerei – decizională în acest caz. Este vorba despre un proiect de modificare a articolului 320 alineatul 1 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Scopul proiectului: anularea obligației de plată a cheltuielilor medicală pentru victimele agresiunilor/accidentelor cu autor necunoscut.

Abuz pe cale să fie eliminat. Victimele nevinovate scapă de plata serviciilor medicale

”Proiectul urmărește repararea unei nedreptăți care durează de ani de zile. O persoană asigurată este bună de plată pentru serviciile medicale de care beneficiază în cazul în care suferă un accident sau o agresiune iar autorul nu este identificat de Poliție.
Victima ajunge la spital, i se acordă servicii medicale dar cum costurile serviciilor medicale nu pot fi recuperate de la autorul accidentului/agresiunii, ele se impută persoanelor vătămate. Și asta pentru că inspectorii Curții de Conturi vin la spital și constată că au fost efectuate servicii medicale neplătite de nimeni și atunci spitalul se vede pus în situația de a recupera contravaloarea serviciilor oferite de la singura persoană cunoscută – victima.
Așa se ajunge la situația în care spitalul chemă victimele în Justiție și le cere bani, ceea ce înseamnă de fapt tragerea la răspundere fără temei legal a unor oameni nevinovați.
Spun fără temei legal pentru că există numeroase decizii ale instanțelor prin care sunt respinse solicitările spitalelor. Din păcate, sunt persoane care, intimidate de darea lor în judecată și necunoscând bine legea, evită tribunalul și plătesc daunele imputate de spitale.
Ceea ce încerc eu să fac, împreună cu ceilalți colegi inițiatori, este să eliminăm aceste abuzuri asupra persoanelor asigurate medical și care ajung victime ale agresiunilor/accidente cu autor necunoscut.
Statul va avea și el numai de câștigat pentru că nu își va mai abuza cetățenii și în al doilea rând pentru că își va reduce per total cheltuielile. Mă refer la faptul că la costurile serviciilor medicale deja oferite se adaugă cheltuielile cu juristul spitalului și cu tribunalul. În plus, nu se vor mai încărca tribunalele cu procese, deci statul suportă în prezent destule pagube cumulate”, a detaliat Oana Bîzgan modificarea legislativă propusă și scopul ei.
Cum proiectul a fost deja votat de Senat iar în plenul Camerei a intrat cu raport pozitiv din partea Comisie de resort și pe deasupra este și susținut de Guvern, sunt toate șansele ca și această inițiativă a Oanei Bîzgan să fie adoptată de Parlament în viitorul apropiat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ