România în haos! Ce șanse are Guvernul Orban să fie votat de Parlament

Ludovic Orban

Alianța Opoziției pentru demiterea Executivului Dăncilă s-a risipit, iar Guvernul Orban riscă să nu treacă de votul Parlamentului. Eșecul va fi contabilizat inclusiv de președintele Klaus Iohannis în bătălia electorală pentru Cotroceni.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, are la dispoziție, conform Constituției, 10 zile pentru a cere votul de încredere în Parlament asupra programului și a componenței noului Guvern. Pentru a trece de Parlament, noul Guvern PNL, care este însă minoritar, are nevoie de votul a 233 de parlamentari. În acest moment PNL are doar 94 de voturi și practic este la mâna lui Victor Ponta. Fără Pro România, are nevoie de cel puțin 15 voturi pentru învestire.

Doar PMP a anunțat că vrea să intre la guvernare alături de PNL, fiind singurul partid dispus să facă parte din noul Executiv.

Până în acest moment, doar cei 17 parlamentari ai minorităților au anunțat că vor vota Guvernul. Astfel, Orban mai are nevoie de 122 de voturi pe care trebuie să le adune de la USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE.

Analiștii spun că va urma o perioadă de negociere în care premierul desemnat trebuie să convingă grupurile parlamentare să susțină Guvernul, însă aceste negocieri se anunță aproape imposibile.

Se poate ajunge la dizolvarea Parlamentului

Dacă Parlamentul respinge la vot guvernul, președintele Klaus Iohannis va fi nevoit să facă o nouă propunere. Analiștii spun că președintele l-ar putea nominaliza din nou pe Ludovic Orban, iar dacă noua nominalizare nu întrunește pentru a doua oară numărul suficient de voturi, președintele poate dizolva Parlamentul, însă acest lucru, inclusiv organizarea alegerilor anticipate se poate întâmpla, conform Constituției, după alegerile prezidențiale.

Ce șanse are Guvernul Orban

Consultantul politic Cozmin Gușă spune că, deși în mod evident premierul desemnat Ludovic Orban este mult mai bun decât Viorica Dăncilă pentru o poziție de prim-ministru, lucrurile se complică, însă, când vorbim despre susținerea noului guvern în Parlament.

„Cea mai evidentă remarcă: nu e nicio îndoială, Ludovic Orban este cu mult în plus față de Viorica Dăncilă, ca persoană și experiență politică. Iohannis a mutat aici într-un fel în care treaba asta va fi clară pentru orice observator. Orban, cu experiența sa politică și administrativă, și cu ceea ce a făcut în ultima vreme, este evident mult mai bun decât Dăncilă în poziția de premier. Mai departe, treburile se vor complica. Dacă ne uităm la celelalte partide politice care pot asigura majoritatea, fie avem lideri derapați – Ponta sau Tăriceanu sunt oameni derapați, care în urma gesturilor personale au ajuns în dizgrația mediului politic -, fie lideri politici care sunt obligați la gesturi care să-i așeze în bloc-startul alegerilor locale și parlamentare – mă refer aici la Eugen Tomac, tânărul președinte al PMP, și Kelemen Hunor”, a spus consultantul politic.

USR, și în căruță, și în teleguță

USR-PLUS este o grupare politică care nu se regăsește, cu o personalitate publică de tip incert, „un soi de hermafrodit din punct de vedere politic”, consideră Gușă.

„Între acești lideri se așează acea pătură de tip bielectric care nu conduce, respectiv USR și PLUS, care astăzi sunt o grupare politică care nu se regăsește, care ar vrea să fie și în căruță și în teleguță, vrea să pară că au contribuit la căderea Guvernului PSD, dar nu vor să intre la guvernare din nou și asta le dă o personalitate publică de tip incert, un soi de hermafrodit din punct de vedere politic. Vor să plece PSD, dar nu vor să intre la guvernare, poate se mai gândesc pentru anul viitor, oricum un joc păgubos al USR-PLUS în această perioadă de natură să demanteleze această structură. Dacă punem la socoteală scandalul de astăzi, cu Dan Barna în chip de mini-Liviu Dragnea, apropo de fondurile europene consumate aiurea, acolo e o criză care ar putea să-i împingă să facă figuri, în sensul negativ al cuvântului, la votul pentru învestirea Guvernului Orban”, a explicat Cozmin Gușă.

PSD și UDMR ar putea bloca Guvernul Orban

Scos de la guvernare, PSD în mod evident nu va da votul său Guvernului Orban. Aceeași decizie ar putea să o ia însă și parlamentarii UDMR, care ar putea bloca în Parlament votul pentru echipa guvernamentală a lui Ludovic Orban.

Mărul discordiei cu UDMR (30 de voturi) este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, pe care PNL a anunțat că o va promova imediat ce va ajunge la guvernare. UDMR, ca și PSD, se opune acestei inițiative. Șefii UDMR mai sunt nemulțumiți și de poziția liberalilor față de alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În plus, UDMR a anunțat public, prin Kelemen Hunor, că nu vor susține un guvern din care face parte partidul lui Traian Băsescu.

Jocul lui Ponta și al lui Tăriceanu

Pro România, care are 35 de voturi, cere garanții că nu vor fi tăiate pensiile și slariile, nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, iar Victor Ponta a anunțat deja, înaintea negocierilor, că formațiunea sa, de centru stânga, nu va vota un guvern de dreapta. De voturile oamenilor lui Ponta depinde însă soarta viitorului Guvern.

La rândul său, partidul lui Călin Popescu Tăriceanul, ALDE, (20 de voturi) condiționează susținerea Guvernului PNL de garanții că „reformele din justiție” nu vor suferi modificări. Aici intră Legile Justiției și mai ales, Secția Specială pentru care cei din ALDE s-au luptat cot la cot cu PSD să o impună.

Până acum, singura promisiune făcută de PNL a fost că orice modificare în Justiție nu va fi făcută prin OUG ci va trece prin Parlament, acolo unde PSD și ALDE pot împiedica desființarea Secției Speciale.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.