Marele circ național își reia reprezentațiile. Cu pâinea stăm în continuare prost

marele circ

Nici n-a trecut bine 1 Decembrie că politicienii au încetat să horească în cinstea Marii Unirii și au repornit marele circ.

Parlamentul României și-a reconfirmat statutul de instituție de doi bani (toate sondajele o confirmă) printr-un scandal monstru. Unul la finalul căruia Opoziția a strigat triumfătoare că a reușit să-l demită pe Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților iar pesediștii au replicat plini de nervi că adversarii lor bat câmpii. Ca de obicei în viață și cu atât mai mult în haotica politică românească, adevărul e la mijloc. Pe de-o parte, Dragnea a supraviețuit în funcție doar grație faptului că Florin Iordache s-a lipit literalmente de scaunul din care se prezidează ședințele plenului: s-a așezat pe el miercuri dimineața la 7:30 și nu s-a mai ridicat patru ore întregi, fapt care i-a și făcut pe unii dintre parlamentari să presupună, off the record, că s-a dotat preventiv cu ”pempărși”. Cum Iordache s-a făcut una cu scaunul, Opoziția (majoritară la această ședință) l-a numit pe un alt vicepreședinte al Camerei, liberalul Marilen Pintea, președinte de ședință și acesta a supus la vot revocarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei și a lui Florin Iordache din poziția de vicepreședinte.

Tabăra lui Dragnea a contestat cotul, pe motiv de încălcare a Regulamentului – care impune ce-i drept ca revocarea să fie cerută de PSD, partidul al cărui membru este președintele Camerei.

La fel de adevărat este însă că în Constituție scrie negru pe alb că plenul este suveran – afirmație întărită de cel puțin două decizii ale CCR – iar pesediștii înșiși au clamat de mai multe ori în ultimii șapte ani suveranitatea absolută a plenului. Ca urmare, și Opoziția are dreptatea ei atunci când spune că, majoritară fiind la ultima ședință de plen, i-a demis pe Dragnea și Iordache.

Fără doar și poate, povestea va ajunge la CCR și va fi extrem de interesant să auzim decizia Curții în acest caz din moment ce Curtea s-a pronunțat deja în domeniu iar hotărârile date justifică practic acțiunile de miercuri ale Opoziției.

Cât se vor da cu capul de pereți judecătorii Curții, Dragnea va promite fără doar și poate luna de pe cer deputaților momiți să se alăture PSD-ului, în vederea cârpirii majorității în Cameră. S-ar putea să reușească, dar asta nu înseamnă că mâine sau peste o săptămână nu vor pleca alți pesediști la Ponta. Sau că alți dizidenți din PSD vor mai vota cum va vrea Dragnea.

PSD, inventatorul metodei preluării puterii ”cu japca”

Băgat în sperieți de asaltul Opoziției (una care nu se știe prin ce minune s-a unit și a acționat unitar și coerent), Dragnea bâguie acum despre luarea puterii ”cu japca”. Așa o fi, dar este cazul să-i amintim deloc distinsului președinte al PSD că metoda ”cu japca” a fost patentată în politica dâmbovițeană, în 2012, de partidul din a cărui conducere cu onor face și făcea și atunci parte. Este vorba despre măturarea lui Vasile Blaga și a Robertei Anastase de la conducerea celor două Camere în doar câteva ore. ”Plenul e suveran!”, clamau atunci într-una pesediștii iar CCR le-a dat dreptate. Practic, Opoziția de astăzi doar repetă figura, fapt care va da mari bătăi de cap CCR-ul orchestrat de Valer Dorneanu și setat în a-i face pe plac lui Dragnea.

Indiferent de rezultatul final, marele circ declanșat miercuri în Parlament pune capac activității legislative. Cele aproximativ două săptămâni rămase din această sesiune vor fi în mod cert ocupate cu demiterea/supraviețuirea lui Dragnea în fruntea Camerei Deputaților.

Un Dragnea vânat de Opoziție, pândit de Iohannis și strâns cu ușa de udemeriști, ceea ce înseamnă că nu se va putea ocupa așa cum se cuvine de rebelii din PSD. Rebeli care încă ezită să sară cu adevărat la gâtul liderului lor, dar la primul semn de slăbiciune se vor înfige direct în carotida lui Dragnea.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ