Pesimiștii spun că mai rău nu se poate. Optimiștii îi contrazic pe bună dreptate

sceptică în faţa derapajelor autocratice ale PSD-ALDE Liviu Dragnea prostește electoratul

De doi ani, România titirizează în jurul lui Liviu Dragnea. Un politician de duzină dar suficient de șmecher cât să prostească atât ditamai partidul-stat cât și majoritatea votanților prezenți la urne la alegerile din 2016.

Din 2016 încoace, România este condusă de duetul Dragnea – Tăriceanu. Liviu Dragnea – al treilea om în statul român și președinte al PSD – are o condamnare definitivă, este condamnat în prima instanță într-o altă speță și trăiește în umbra celebrului dosar TelDrum. Bugetarul Dragnea are o casă lăbărțată pe trei străzi despre care nu-l întrebă nimeni cu ce bani a construit-o. Inamic nr. 1 al abuzurilor din Justiție, Dragnea s-a bătut pe burtă cu ”statul paralel” iar odată ajuns la butoane a dat ordinul de lichidare a foștilor parteneri. Frustrat că este obligat să-și acopere mustața cu blondul coc al duduii Dăncilă pentru a putea conduce Guvernul, Dragnea visează să-și pună toți rivalii cu botul pe labe devenind președintele României. Între timp, ajustează Codurile penale pe măsura dosarelor și condamnărilor lui astfel încât să-și curețe cazierul lună cel târziu în prima parte a anului viitor.

Dacă Dragnea este boier făcut și nu născut, celălalt Jolly Joker politic al neamului, Călin Popescu Tăriceanu, este un politician cu papion. Pe lângă papion, mai are bani gârlă și în plus a avut deja halca lui de glorie. Tăriceanu însă tot mai vrea, motiv pentru care și-a pus papionul de liberal la naftalină și a bătut palma cu ciocoiul Dragnea. Previzibil, relația dintre cei doi a mers prost mai ales după ce au realizat că amândoi intenționează să asalteze poarta Cotroceniului în 2019.

Boier Tăriceanu trăiește un coșmar: a ajuns, cu papionul lui cu tot, la mâna peizanului Dragnea
Boier Tăriceanu trăiește un coșmar: a ajuns, cu papionul lui cu tot, la mâna peizanului Dragnea

Liviu Dragnea prostește electoratul. Necazul lui Tăriceanu pute într-adevăr, dar nu din cauza DNA

Cum Tăriceanu și Dragnea conduc majoritatea parlamentaro-guvernamentală a momentului, răceala survenită între ei a gripat activitatea Parlamentului și a Executivului. Legi întoarse pe ultimul metru la comisii ca să nu cadă la vot, remanieri amânate, ordonanțe care îmbătrânesc prin sertare înainte de a se naște etc. Ținând cont de modificările prognozate, blocajele pomenite sunt în multe cazuri mană cerească pentru România, dar asta nu înseamnă că degringolada instituțională și politică la zi ne ajută cu ceva, dimpotrivă. Jalea cea mai mare este însă că o să fie și mai rău.

Primul semn că treaba se împute dincolo de cel mai pesimist scenariu este implicarea lui Tăriceanu în dosarul Microsoft dar nu pe mână românească – DNA a fost doar un intermediar de această dată – ci pe mână austriacă. Concret, din informațiile aflate până acum felia de Microsoft în care ar fi călcat Tăriceanu are la dosar documente bancare scoase la lumină de anchetatori austrieci. De unde și legitima întrebare: ce le-a venit austriecilor să deșire tocmai acum vechi dosare care pot duce exact la vârful politicii românești?

Deocamdată, întrebarea nu pare să-i tulbure pe agaricii noștrii politici din moment ce lui Dragnea doar îi tremură mustața de bucurie că poate să-l șantajeze pe Tăriceanu și să-l oblige să joace cum îi cântă el în schimbul păstrării imunității parlamentare.

Iar asta înseamnă că politicienii români își continuă jalnica lor miuță internă orbi și surzi la ce se întâmplă în exterior.

Liviu Dragnea prostește electoratul. România, biată frunză în vântul care bate în exterior

În America de exemplu se recalibrează talerele puterii după alegerile parțiale la care democrații (prietenii lui Coldea și Maior pentru cine nu știe) au câștigat puterea în Camera Reprentanților și l-au lăsat pe Donald Trump doar cu Senatul. În Europa două ”lupoaice tinere”, Franța și Olanda, speră să detroneze Germania și să preia ele comanda UE. Iar cum România dansează tot pe melodii americane și europene e mai bine de 20 de ani, rezultă că schimbările din afară se vor reflecta în mod cert pe planul românesc intern. Unde în perioada imediat următoare sunt de așteptat noi poziționări atât la nivel de pioni politici cât și la nivel de ”păpușari” interni.

Și mai concret, vom avea parte de noi scenarii pentru o Românie prost administrată/condusă de o clasă politică mult spus de duzină, o Românie cu rezerve naturale neexploatate de economia sa debilă, o Românie cu lideri nepricepuți și/sau ușor șantajabili, o Românie cu o administrație coruptibilă la orice nivel și cu servicii secrete amestecate în ciorba politică – ineficiente deci.

O Românie văzută fără doar și poate ca un adevărat rai de marii rechini internaționali. Rechini de care ne apără Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Primii patru oameni în stat în rândul cărora cei trei domni s-au făcut remarcați prin reciproca gratulare cu epitetele de ”penal” și ”infractori” iar doamna cu violarea repetată a limbii române.

Hai că suntem penibili!

 

LĂSAȚI UN MESAJ