Legalizarea traseismului politic, paravan pentru manipularea electoratului?

legalizarea traseismului politic
Cetățenii de la sat răspund cel mai ușor la chemarea la vot făcută de edilul comunei

Legalizarea traseismului politic, promovată de vicepremierul Liviu Dragnea, nu este altceva decât o manevră simplă, cu bază legală, prin care electoratul, în special cel din zonele sărace, să pună ștampila acolo unde trebuie, la alegerile prezidențiale.

Mulți se întreabă ce au prezidențialele cu legea lui Dragnea? E, uite că este o mare legătură. Ieșirile lui Dragnea din ultimele zile nu trebuie privite separat, ci trebuie luate ca o strategie bine pusă la punct.

Nici nu se crăpa bine de weekend, că Liviu Dragnea, aflat la împărțirea microbuzelor școlare prin țară promite în gura mare că primăriile care nu au bani pentru plata salariilor aparatului propriu vor beneficia de bani de la Guvern. Și asta nu la sfârșitul anului ca până acum, ci până la jumătatea lunii septembrie.

Am putea spune, nimic nou până acum. Primăriile falimentare sunt oricum abonate la bani de la buget pentru că nu își acoperă cheltuielile din taxe și impozite. Noutatea apare în momentul în care Liviu Dragnea propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul.

La umbra ideii că în ultimul an am avut mai multe scindări și reorganizări de partide, Dragnea urmărește să pună mâna pe electoratul sigur, din zonele care tot timpul au slujit intereselor de partid.

Și uite cum. De la Recensământul din 2002, până la cel din 2011, numărul comunelor din România a crescut de la 2.686 la 2.859, în condițiile în care suprafață României a rămas aceeași, iar numărul populației a scăzut. Practic au apărut peste 170 de comune noi, cu peste 170 de primari, cu peste 170 de viceprimari, cu peste 170 de secretari și așa mai departe. Aceste noi entități administrative au apărut prin transformarea unor sate în comune. Toți acești primari, cât și alți edili ai comunelor mici sunt acum de diverse culori politice.

În aceste cazuri numărul de plătitori de impozite s-a diminuat, iar noile primării nou-înființate nu reușesc să strângă din taxe și impozite locale nici măcar banii pentru plata aparatului propriu. La fel și în cazul altor comune deja existente care au câteva zeci, sute sau puțin peste 1.000 de locuitori. Și aici apare intervenția politicului. Banii pentru acoperirea găurilor vin de la bugetul de stat, însă primarul respectiv trebuie să întoarcă serviciul.

Și aici se vede utilitatea de mersului lui Dragnea. La fiecare scrutin s-a văzut că primarii promovați de un anume partid politic au avut grijă ca la alegeri să scoată câți mai mulți votanți la urne. Pe același principiu, Liviu Dragnea s-a folosit de brambureala de pe scena politică din ultimul an și le dă mână liberă primarilor să-și aleagă „jupânul”. Și nu oricum, cu promisiunea că cei care sunt la cârma unor primării falimentare vor avea bani pentru acoperirea găurilor negre provenite din imposibilitatea de a-și acoperi singuri cheltuielile.

În aceste condiții, primarii sunt invitați să facă rost de bani pentru bugetul local, iar după alegeri, dacă iese cine trebuie nu mai au motiv să se plângă de plata facturii la Birt pentru „stimularea” electoratului. Nu de alta, dar mai rămân doi ani de mandat sub protectoratul „jupânului” ales.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.