Dosarul Mineriadei, rostogolit până la moartea ultimului inculpat

Mineriada, Dosarul Mineriadei, rostogolit până la moartea ultimului inculpat
Foto: ActiveNews

După ce a aprofundat un an și jumătate rechizitoriul din dosarul Mineriadei, judecătorul de Cameră preliminară a returnat cauza la Parchet. Dosarul Mineriadei este rostogolit astfel până la moartea ultimului inculpat.

Acuzați de crime împotriva umanității, inculpații din acest dosar au ghinion, aceste fapte nu se prescriu vreodată. Din acest motiv nici dosarul Mineriadei și nici cel al Revoluției nu pot fi îngropate în clasicul stil judiciaro-politic românesc decât după ce își dă obștescul sfârșit și ultimul inculpat.
Dacă nu pot fi omorâte, dosarele pot fi în schimb rostogolite de la o guvernare/generație la alta.

Dosarul Mineriadei. Pe români îi doare-n cot de deciziile CEDO

După ce procurorii și-au umflat mușchii și au trimis în instanță dosarul Mineriadei, cu o întârziere de aproape 30 de ani, primul magistrat chemat să se pronunțe asupra corectitudinii rechizitoriului și urmăririi penale l-a returnat anchetatorilor.

”Nu știu ce a găsit în neregulă, însă pot să spun că discutăm despre un dosar în care faptele s-au petrecut cu aproape 30 de ani în urmă și pentru mine este cât se poate de clar că maniera în care examinezi modul în care s-a făcut urmărirea penală într-un astfel de caz trebuie să țină cont de specificul concret al unui asemenea tip de anchetă. Una e să investighezi ceva ce s-a întâmplat recent și unde există martori, urme, dovezi și alta e să investighezi un lucru întâmplat cu 25 – 30 de ani în urmă. O parte dintre martori au murit, amintirile se estompează și se modifică în timp, deci decizia unui judecător de a aprecia asupra urmăririi penale a unor fapte atât de vechi este extrem de dificilă”, a comentat situația senatorul jurist Daniel Fenechiu, pentru Cetățeanul.

Fenechiu mai precizează și că toată situația îi ridică serioase ”semne de întrebare”: ”Modul în care se fac lucrurile mă face să cred că nu se dorește soluționarea nici a dosarului Revoluției și nici a dosarului Mineriadei și asta în ciuda deciziilor CEDO și în ciuda rudelor victimelor, care de zeci de ani așteaptă să afle adevărul”.

Dincolo de ce se află în rechizitoriul retrimis parchetului de către judecătorul de Cameră preliminară, Daniel Fenechiu are sentimentul că dosarul Mineriadei, ca și cel al Revoluției de altfel, sunt (și vor fi în continuare) tergiversate cu intenție din moment ce faptele nu se pot prescrie și singura soluție ca aceste dosare să moară de la sine este întinderea peltelei judiciare până ce va deceda și ultimul inculpat.

”Din punctul meu de vedere, este cât se poate de clar că există un grup extrem de important de oameni care, atât datorită implicării lor în evenimentele din decembrie 89 și respectiv în mineriade sau a implicării unor persoane apropiate lor sau a unor relații clientelare cu persoane care au fost implicate acolo, au tot interesul ca acest dosar să nu ajungă niciodată să fie judecat. Și atunci soluția este să-l tergiversezi până nu mai ai pe cine judeca pentru că evoluția biologică face la un moment dat ca răspunderea penală să înceteze pentru simplul motiv că nu mai ai inculpat”, conchide Daniel Fenechiu.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here