De ce are nevoie PNL de moțiunea lui Marcel Ciolacu

pnl

La nici două luni de la „Marea Unire a Dreptei” sau CDR 2.0 cum li se adresează opoziția social-democrată, coaliția de la guvernare dă în clocot. Scandalurile se țin lanț, unele chiar și cu public, altele „pe surse”, iar atacurile reciproce sunt chiar mai dure decât atunci când era PSD la guvernare.

Tensiunile au escaladat atât de mult, încât coaliția atârnă de un fir de ață. Pentru a-și salva „Guvernul Meu” cu „Premierul Meu” pus de „Parlamentul Meu”, președintele a coborât din înaltul munților unde se află de o lună-jumate la recreere, după un 2020 extenuant, ca să-i adune pe toți la Vila Lac, unde îi va pune să-și dea mâna de-mpăcare, exact așa cum o făcea la catedră, când se mai petrecea vreo cafteală între elevii neastâmpărați.

Din păcate, însă, demersul lui Klaus Iohannis nu va face altceva decât să amâne inevitabilul. Pentru că este limpede că USR nu mai vrea la guvernare. Principalul motiv fiind erodarea abruptă cu care se confruntă. Ceea ce au înțeles strategii acestui partid este că partidul nu deține o rezervă de cadre pregătită să-și asume cu succes hățișul administrației publice și nici nu reprezintă vioara întâi a guvernării astfel încât să fie cel care înghite și nu cel înghițit. Altfel spus, sunt șanse foarte mari ca, în cei patru ani de guvernare, electoratul userist să migreze către PNL, dezamăgit de slaba performanță a miniștrilor USR, raportată la promisiunile utopice din anii de opoziție. Și dacă mai adăugăm și că, spre deosebire de toate celelalte partide, USR poate trăi destul de bine și fără resursele guvernamentale, atunci încă patru ani de opoziție, nu doar că sună bine, dar par a fi singura șansă de a rămâne un partid de peste 10%. În aceste condiții, useriștii fac toate fițele posibile ca să fie dați afară de la guvernare, căci dacă ar ieși singuri nu s-ar mai putea victimiza.

De partea cealaltă a coaliției, liberalii sunt la rândul lor în clocot, puternica grupare din Ardeal fiind într-un conflict deschis cu gruparea din jurul lui Ludovic Orban. Motivul? Liderii PNL care au îngălbenit jumătatea de vest a hărții României și care au generat cea mai mare parte din voturile liberalilor au rămas pe dinafară. Partidul lor nu a obținut Fondurile Europene și Dezvoltarea, fiind bine știută dependența acestora de finanțările nerambursabile și, colac peste pupăză, nici la „ciolan” nu au fost primiți, tot Ludovic Orban fiind cel care a împărțit funcțiile guvernamentale.

În tot acest peisaj, presărat cu tăieri, austeritate și tot felul de gafe monumentale ale noului guvern, apare pe turnantă Marcel Ciolacu cu o moțiune de cenzură. Nu întâmplător mesajul a prins contur spre finalul săptămânii trecute și a fost preluat de toată presa. După ce, în prealabil, spunea că se mai gândește, că nu e sigur, că să vedem. Liderului PSD îi este foarte clar că nu are cum să ajungă la guvernare într-un viitor apropiat, însă o moțiune de cenzură este un act minimal și concret al unei opoziții viguroase. Iar dacă aceasta și trece, atunci misiunea este îndeplinită cu brio.

La prima vedere, șansele sunt minime ca o moțiune de cenzură să treacă. Dacă analizăm în profunzime vom observa că, de fapt, atât PNL, cât și USR ar vrea ca ea să treacă. Să-i luăm pe rând. Liberalii au nevoie de acest demers din trei motive:

1.       Ca să încerce înlocuirea lui Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă, variantă de lucru cu care se operează acum în interiorul PNL, mai ales pentru ca actualul premier să devină paratrăsnetul tuturor gafelor guvernamentale, nemulțumirilor sociale și a celor din partid, cauzate de austeritate și de modul în care a fost împărțit bugetul.

2.       Ca să renegocieze împărțirea ministerelor și să preia cel puțin două din cele trei: Transporturile, Dezvoltarea și Fondurile Europene – să calmeze spiritele din Ardeal.

3.       Ca să le arate un cartonaș galben partenerilor de la USR, că pot fi oricând scoși de la guvernare, dacă nu se potolesc. (Liberalii cred că USR-ișii joacă la cacealma cu ieșirea de la guvernare, considerând că partenerii lor de coaliție sunt cel puțin la fel de disperați după „ciolan” ca și ei).

USR are nevoie de moțiune de cenzură ca să poată regiza ieșirea de la guvernare, imaginându-și că setea de putere a liberalilor îi va determina să accepte versiunea din 2020, când liberalii guvernau singuri cu sprijin în Parlament de la USR, iar aceștia din urmă trăgeau cu tunul în guvern jucând și rolul opoziției.

Așa stând lucrurile, coroborând situația politică la zi cu planurile din interiorul PNL este de așteptat ca undeva prin aprilie-mai să asistăm la o nouă rundă de frământări politice cu un nou guvern și un nou premier, în persoana lui Nicolae Ciucă. Depinde însă cât de mult va înțelege și Klaus Iohannis din ce se petrece acum în coaliție și cum se va poziționa față posibila schimbare a lui Florin Cîțu, pentru că ambele tabere și cea favorabilă păstrării actualului premier, cât și cea care-l susține pe Nicolae Ciucă se amenință reciproc cu nucleara invitării PSD la guvernare, într-un USL 4.0.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.