Cum se aliniază PSD și PNL la startul europarlamentarelor

Cum se aliniază PSD și PNL la startul europarlamentarelor
Foto: GOKID!

Fiecare dintre cele două partide spune că va câștiga alegerile iar sondajele au luat locul rabinului din banc și le dau amândorura dreptate. Cum se aliniază PSD și PNL la startul europarlamentarelor.

De cel puțin un an încoace, atât Puterea cât și Opoziția susțin că vorbesc în numele majorității românilor. Culmea e că sondajele întrețin și ele această confuzie din moment ce scorurile acordate PSD și PNL zburdă pe o plajă imensă, cuprinsă între 20 și 30 de procente, iar raportul dintre ele este interșanjabil – cele două partide se încalecă pe rând conform sociologilor.

Deși câștigă, PSD iese în pierdere. Cum se aliniază PSD și PNL la startul europarlamentarelor

Dincolo de banul grămadă făcut de institutele de sondare (pe care nimeni nu le va trage la socoteală nici acum pentru rezultatele mincinoase aruncate pe piață), de bun simț este să se presupună că PSD-ul va câștiga scrutinul de duminică.

Este partidul cel mai bine organizată, mașinaria sa electorală este una de-a dreptul ucigașă. Fiecare primar pesedist are deja norma de voturi trasată și dracu îl ia dacă nu o face, Dragnea a promis marea cu sarea și e demonstrat că românii pun de fiecare dată botul la astfel de promisiuni, PSD și-a cumpărat primari mercenari cu amenințări și/sau bani publici. Tras linie și adunat rezultă că PSD intră în cursă, ca de obicei, cu prima șansă.

Chiar dacă are primul loc pe podium asigurat, foarte important este de această dată ca scorul PSD să înceapă cu cifra 3, asta ca nu cumva partidul să-i explodeze lui Dragnea în față. Ca estimare realistă, PSD poate lua între 28 și 34 la sută. Marea problemă a social-democraților este că vor ieși primii dar în pierdere cu cel puțin 10 – 12 procente față de alegerile din 2016. Cam greu în această situație să zbieri la tot pasul că reprezenți voința românilor.

În plus, dată fiind confruntarea deschisă și indecisă dintre Dragnea și Dăncilă, Indiferent de scorul final pesediștii vor (re)porni ostilitățile interne chiar în ziua următoare votului. Dacă va fi ”arbitrat” de judecătorii ÎCCJ responsabili cu decizia în procesul lui Dragnea, acest nou meci pesedisto-pesedist se poate încheia din prima rundă. În caz contrar, el va ține capul de afiș cel puțin până la finalul actualei sesiuni parlamentare sau chiar mai mult dacă pe Dragnea îl scurmă să-și schimbe din nou premierul.

Ludovic Orban, în pericol

Pace nu e nici sub măslinii liberali, de unde se aude că peneliștii anti-Orban vor să încerce să-i pună pielea-n băț actualului lider dacă PNL nu va obține cel puțin 25 de procente – scor considerat mult prea optimist de mulți liberali. Pesimiștii din PNL se tem chiar că priza la public de care se bucură USR ar putea duce PNL-ul la doar 20 – 21%.

Una peste alta, așteptările lansate public de liberalilor sunt mai mari în comparație cu putirința partidului iar de aici la conflicte interne post-alegeri nu este decât un pas. Să nu se uite că Ludovic Orban are adversari puternici în PNL, mai ales din tabăra apropiaților Alinei Gorghiu.

De asemenea, trebuie amintite acuzațiile de blat cu PSD vehiculate în interiorul PNL (vezi de exemplu cazul pus recent pe tapetul partidului de Marcel Romanescu, la Târgu Jiu), acuzații care vor reveni în mod cert în actualitatea penelistă mai ales în cazul organizațiilor cu rezultate slabe (există filiale care, conform unor informații din interior, nu vor lua mai mult de 20%). În plus, atmosfera din PNL continuă să fie înveninată în unele locuri de veșnicele conflicte duse de foștii pedeliști cu foștii peneliști chiar și la cinci ani de la fuziune.

PSD, băgat în corzi de referendum

Pe lângă problemele interne, cele două partide vor trebui să-și facă/refacă alianțele. Chiar dacă PSD va obține cel mai mare scor, el va fi cu minimum 10 procente mai mic decât cel din 2016 iar asta va tăia din nasul PSD. Crunt pentru pesediști va fi dacă și referendumul e validat, caz în care nu numai că tot tupeul lor se duce pe apa Sâmbetei, dar va crește exponențial riscul ca PSD să fie părăsit de aliați.

Situație în care posibil este și ca Iohannis să forțeze debarcarea PSD de la guvernare – variantă, culmea, letală nu numai pentru PSD dar și pentru PNL în perspectiva localelor și parlamentarelor de la anul.

Chiar dacă până duminică seara se poate lucra doar cu probabilități, este cert că pentru PSD și PNL adevăratul greu va începe după europarlamentare. Și mai greu va fi însă pentru noi toți, obligați să trăim într-o Românie în care politicienii rămân prinși într-un război în care victima de serviciu e chiar guvernarea.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.