Ce este fosfura de aluminiu, otrava folosită la dezinsecţie în blocul groazei din Timişoara

Pompierii au intrat cu măști în blocul groazei de la Timișoara
sursa: captura RomaniaTV

Detalii şocante apar în cazul tragediei de la Timişoara. Specialiştii spun că fosfura de aluminiu, otrava folosită pentru dezinsecţia blocului groazei, în urma căreia doi copii şi mama unuia dintre ei au murit, este un pesticid letal pentru oameni.

Autorităţile au prelevat probe din imobilul afectat care a fost evacuat ulterior. Încă nu au venit toate rezultatele biologice, însă Parchetul de pe Lângă Tribunalul Timişoara transmis că „în cauză există indicii că, în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit “Delicia – GASTOXIN”, ce conţine ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială”. Bărbatul a fost reţinut, însă ancheta este în plină desfăşurare. Surse din anchetă spun că administratorul firmei care a făcut dezinsecţia la blocul groazei din Timişoara ar fi cumpărat substanţele chimice la negru.

Ce este fosfura de aluminiu, otrava folosită la dezinsecţia de la blocul groazei

Specialiştii spun că această substanţă poate ucide oricând. Este un rodenticid ieftin dar eficient și utilizat în mod obișnuit pentru prelucrarea cerealelor şi, din păcate, este una din cele mai frecvente și severe intoxicații cu pesticide. Conferenţiarul universitar dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe – toxicologie şi membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European a explicat pentru Cetăţeanul.net ce este de fapt fosfura de aluminiu, cea din cauza căreia au murit doi copii şi mama unuia dintre ei.

„Este extrem de toxică-atât prin ingestie, inhalare dar și prin simplu contact tegumentar. Dacă este ingeratăsau în contact cu umiditate eliberează gaz de fosfină – cu miros asemanator celui de carbid sau usturoi – extrem de toxic pentru om și animale – cu efecte iritative la nivel respirator și digestiv dar și toxicitate sistemică – ce afectează plămânii, inima, ficatul și rinichii – mergând până la edem pulmonar toxic, aritmii și insuficiență cardiacă, acidoză”.

fosfura de aluminiu este folosita pentru uciderea sobolanilor
sursa: wikipedia

Doctorul Ciuhodaru ţine să sublinieze că intoxicația cu fosfura de aluminiu are o mortalitate ridicată (30-100%). „Supraviețuirea este puțin probabilă după ingestia a 1,5 g iar pe cale inhalatorie sunt periculoase pentru viață niveluri mai mari de 50 de părți per milion iar la 400-600 ppm este letală în jumătate de oră. (limita de expunere permisă pentru fosfină este <0,3 ppm (părți per milion) în mediul de lucru)” a arătat medicul.

Simptomele intoxicaţiei cu fosfura de aluminiu

Conform medicului Tudor Ciuhodaru, simptomele apar rapid, sunt nespecifice și dependente de doză și calea de expunere. „În cea inhalatorie domină iritația calor respiratorii și dificultăți la respirație la care se pot asocia amețeli, oboseală, senzație de strângere la nivelul pieptului, cefalee, greață, vărsături, diaree, ataxie, amorțeală, parestezii, tremor, slăbiciune musculară, diplopie și icter. Pacientul poate dezvolta insuficiență cardiacă, aritmii cardiace, convulsii și comă și pot apărea și manifestări tardive de hepatotoxicitate și nefrotoxicitate”, a spus medicul.

Tudor Ciuhodaru este membru al comisiei pentru sanatate din Parlamentulo European
Tudor Ciuhodaru

Trebuie reţinut că după ingerare simptomele apar în câteva minute și sunt dominate de greață, vărsături repetate, diaree, dureri de cap, disconfort abdominal sau durere și tahicardie în intoxicația ingerată moderată până la severă apar semnele și simptomele sistemului gastrointestinal, cardiovascular, respirator și nervos inițial și, ulterior, pot apărea și caracteristici ale insuficienței hepatice și renale și coagularea intravasculară diseminată.

„Pacienții pot să rămână conștienți până la stadiul final, dar pot avea manifestări precum dureri de cap, amețeli, convulsii și comă. Diagnosticul se bazează pe suspiciunea clinică sau de istoric Diagnosticul poate fi realizat cu ușurință prin simpla încercare a hârtiei impregnate cu nitrat de argint pe conținut gastric sau pe respirație”, a mai precizat Tudor Ciuhodaru.

Tratament pentru intoxicaţia cu fosfura de aluminiu

Specialistul spune că „nu există antidot specific. Adresarea rapidă la medic, resuscitarea, diagnosticul, monitorizarea intensivă și terapia de susținere sunt doar câteva repere. Primul ajutor constă în decontaminare, scoaterea din mediu și suport. Deoarece fosfina este absorbită pe cale cutanată, decontaminarea pielii și a ochilor trebuie efectuată cu apă curată cât mai repede posibil. După ingerare, eficacitatea decontaminării intestinale, pentru a reduce absorbția, depinde în primul rând de durata expunerii la otrăvuri și este utilă dacă se face în 1-2 ore”, a mai precizat conf.dr.Tudor Ciuhodarul pentru Cetăţeanul.net.

În prezent, peste 30 de persoane sunt internate în trei spitale din Timişoara, după ce au suferit intoxicaţii cu fosfură de aluminiu. Medicii spun că starea lor este stabilă, însă abia după şase zile se poate vorbi despre o decon tainare comletă a organismului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.