Valeriu Stoica bate șaua ca să priceapă toate „iepele” dreptei

valeriu stoica

După ce s-a confirmat că nimeni nu va reuși să facă vreo brânză politică de pe urma rezultatelor referendumului, atenția s-a mutat asupra celor patru milioane de români care s-au ostenit să voteze. Exact la aceste voturile visează acum mulți.

Tema extrem de delicată a făcut toată lumea să treacă în viteză peste rezultatele referendumului. Bune de tocat au rămas prezența insuficientă, imposibilitatea PSD-ului de a-și adăuga o nouă pană în panoplia falselor succese și leapșa națională luată de Biserică.

Pragmaticii de serviciu ai neamului au întrezărit însă și posibilitatea de a exploata electoral disponibilitatea de a vota a celor câteva milioane de români care au onorat cu prezența referendumul. De aici și până la apariția unor zvonuri legate de iminenta apariție a unui nou partid cu tente naționalist-conservatoare nu a mai fost decât un pas.

Și chiar dacă trompetele din PSD au decretat că susținătorii lor sunt cei care au dat năvală să voteze la referendum – ceea ce ar însemna că este vorba despre o ”pepinieră electorală” de stânga, voci care știu cu ce se mănâncă politica contrazic varianta. Este și cazul lui Valeriu Stoica – om politic de dreapta și fost președinte al PNL. Acesta admite posibilitatea înființării unei noi formațiuni, dar spune că ea poate fi doar de dreapta. O dreaptă care riscă să fie serios afectată de o asemenea nouă creație politică, în opinia lui Stoica.

Un nou partid doar ar îmbârliga și mai rău lucrurile

Domnule Valeriu Stoica, se vorbește intens despre apariția unui nou partid care ar urma să ”fructifice” cele patru milione de voturi exprimate la referendumul proaspăt ratat. Este sau nu un proiect politic viabil și dacă da cui va folosi și pe cine ar putea deranja?

Această posibilitate este privită privită doar din punctul de vedere a unei oportunități de moment. Dacă avem în vedere necesitatea construirii unei puternice forțe politice de dreapta, una care să aibă șanse în viitoarea serie de alegeri din 2019 și 2020, atunci nu ar trebui să se uite lecțiile anterioare.

Intrând în logica politică firească, un partid care să se formeze bazându-se pe aceste patru milioane de voturi nu poate fi decât un partid de dreapta pentru că voturi care vin dintr-o parte conservatoare, tradiționalistă nu ar putea să fie decât voturi ale dreptei. Indiferent cine vrea să le folosească, substanța electorală este una de dreapta și deci până la urmă, ceea ce se va întâmpla dacă o asemenea posibilite va fi realizată este o nouă divizare a dreptei, ceea ce este complet greșit.

Problema nu este să creăm un nou partid de dreapta, problema este să unificăm toate forțele de dreapta pentru avea șanse reale în confruntarea cu stânga la alegerile următoare. Unificarea și câștigarea alegerilor pentru a forma un guvern de dreapta după viitoarele alegeri – ăsta este sau ar trebui să fie principalul obiectiv strategic al dreptei, nu cum să-și dispute și împartă electoratul.

Să câștige mai întâi alegerile europarlamentare și prezidențialele de anul următor și apoi pe cele locale și parlamentare din 2020 – astea sunt obiectivele firești ale dreptei. Și, atenție, să nu uităm că noi partide de dreapta ar însemna repetarea experienței din anul 2000, când partidele de dreapta s-au bătut între ele și stânga a câștigat fluierând. Sau să repetăm experiența mai recentă de acum trei, când tot o dreaptă dezbinată a permis PSD-ului să câștige cele mai multe locuri în parlament din toată istoria sa.

Ca să fie clar: dumneavoastră negați varianta promovată de voci social-democrate, conform căreia românii care au votat la referendum sunt în marea lor majoritate susținători/votanți ai PSD?

Nu cred că este corectă o asemenea alocare, silită și în bloc, a acestor votanți. o parte dintre ei sunt votanții pSD-ului, dar voturile la referendum au venit în realitate din diferite zone. iar dacă le calificăm raportat la zona politică, ele au provenit de fapt, în principal, din zona conservatoare sau din cea tradiționalistă.

Concluzionând, dumneavostră credeți că dreapta și nu stânga ar putea exploata eventual „mina” celor patru milioane de voturi exprimate la referendum.

Da.

„Electoratul de dreapta ar putea ori să nu voteze, ori să voteze aiurea”

Pentru că tot vorbim despre dreapta și problemele ei, comentați vă rog revenirea lui Dacian Cioloș la ideea de a candida la prezidențialele de la anul. O astfel de candidatură ar fi în favoarea sau în defavoarea dreptei?

Reamintesc din nou anul 2000 când noi, cei de dreapta, am avut cinci candidați la alegerile prezidențiale iar în turul doi au intrat ion iliescu și corneliu Vadim tudor. toți votanții de dreapta de atunci au fost obligați ori să voteze cu iliescu în turul doi, ori să stea acasă. Dacă toți cei care vor să înființeze noi partide de dreapta și vor mai mulți candidați de dreapta la prezidențialele din 2019 își doresc să repetăm experiența din 2000, se poate și asta, dar să fie clar că rezultatul este unul cunoscut și anunțat dinainte.

Insistați că singura soluție câștigătoare este unificarea dreptei. Îcunoașteți pe principalii actori politici din această zonă, credeți că există vreo șansă ca dreapta să se prezinte în bloc compact la viitoarele alegeri?

O șansă există mereu. această formulă de unitate e necesară începând de la alegerile europarlamentare. Mulți spun nu, la alegerile europarlamentare să candidăm separat pentru a vedea care este ponderea electorală a fiecărui partid și după aceea, pe baza acestei ponderi, să realizăm o formulă de unificare. Este eronat acest mod de gândire pentru că sunt două situații posibile dacă se participă separat la europarlamentare: unele partide de drepta s-ar putea să nu câștige nici un loc în pe și din acel moment vor ieși cu totul din jocul politic iar altele s-ar putea să obțină un rezultat semnificativ și asta va face ca pretențiile fiecărui partid să crească foarte mult la masa negocierilor.

În plus, dacă la prezidențiale nu se merge într-o formulă de unitate, există riscul ca niciun candidat de dreapta să nu intre în turul doi. Nu mai vorbesc că la alegerile locale, dacă se va participa separat, PSD-ul va câștiga fluierând majoritatea primăriilor din țară atâta vreme cât nu se schimbă sistemul de vot și se rămâne tot la alegerea primarilor dintr-un singur tur. Cu 20 sau 25 la sută, PSD-ul poate să câștige în orice comună sau oraș. Toate acestea arată că, dacă gândim simplu, nu ne complicăm inutil și nu avem ambiții prea mari, singura formulă serioasă și viabilă este o formulă de unificare rapidă, înainte de alegerile europarlamentare.

Cu două excepții parțiale și ele, USR și Cioloș, partidele cu identitate de dreapta declarată nu au reușit să atragă simpatia/încrederea marilor mase de protestatari care critică și contestă PSD-ul din ianuarie 2017 încoace. Numeroasa și vehementa tabără anti-PSD civică nu și-a găsit un echivalent politic iar acesta, din perspectivă electorală, este un semnal rău pentru dreapta și unul încă și mai prost pentru PNL. Cum comentați?

Dacă PNL nu va înțelege că miza actualului joc politic este tocmai constituirea unei forțe politice anti-PSD, s-ar putea să aibă surprize neplăcute la toate alegerile următoare. Dacă se constituie o forță unificată antipSD se speculează, se valorifică starea de spirit actuală, care într-adevăr este una de nemulțumire aproape generală față de guvernarea PSD.

Dacă însă toți acești nemulțumiți vor fi segmentați în opțiunile lor de vot pentru că partidele politice nu reușesc să facă o platformă comună, asta înseamnă că PNL va fi principalul responsabil.

În momentul de față nu atât doctrinele sunt importante, nu atât pozițiile ideologice, este importantă starea de spirit care s-a creat – de nemulțumire față de guvernarea PSD. Poate noi și greșim când spunem „forță politică de dreapta”, cred că ar fi bine să vorbim acum despre constituirea unei forțe politice puternice anti-PSD. O asemenea platformă politică adună toate culorile doctrinare posibile.

Vorbiți despre o oportună și profitabilă viitoare platformă anti-guvernamentală și anti-PSD. Cum se face însă că PNL-ul nu reușește, de aproape doi ani, să profite de degringolada din PSD și de prostiile făcute pe bandă rulantă de guvernare socialdemocrată?

Pentru că, din păcate, PNL a pierdut în bună măsură electoratul din marile orașe, ori trendul politic este exprimat de acest electorat. Dacă PNL nu reușește să recâștige acest electorat, poziția politică a pnL nu va fi una foarte bună. Singura cale de a câștiga electoratul anti-pSD din marile orașe este să creeze o platforma politică comună care să aibă o atitudine foarte clară împotriva greșelilor și erorilor făcute de actuala guvernare. În felul acesta, nemulțumiții vor merge către această platformă. Dacă PNL crede că va putea singur să capteze aceste nemulțumiri, greșește. Nu are argumente prin care să capteze această nemulțumire, e destul de târziu să mai facă o reformă internă credibilă, de natură să mobilizeze aceste resurse electorale. PNL nu a reușit să-și crească la timp credibilitatea și riscul este ca acești nemulțumiți ori să nu voteze, ori să voteze aiurea.

În concluzie, sunteți de părere că, de unul singur, PNL nu va beneficia de nimic nici dacă PSD-ul se sinucide în direct?

Aici este partea proastă, pentru că nimeni nu va putea face nimic deși s-ar putea ca în continuare să avem un PSD sinucigaș la guvernare, ceea ce ar fi foarte rău pentru România.

Rău cu Orban, rău fără Orban

Să facem un pas înainte în curtea PNL-ului. Contestarea continuă, din interior, a lui Ludovic Orban e de natură a afecta viitorul scor electoral al partidului?

PNL-ul trebuie să se hotărască ce face, este într-adevăr o treabă internă a PNL. a existat un congres în care PNL l-a ales pe Ludovic orban și dacă în momentul de față este o așa de mare nemulțumire soluția este tot un congres. Mă întreb însă dacă o astfel de soluție ar putea consolida PNL-ul din moment ce alegerile europarlamentare vor avea loc în mai puțin de un an. iar dacă mă gândesc la experiențele politice anterioare, este clar că orice tulburare foarte mare înainte de alegeri nu este benefică. oricum, este o chestiune pe care PNL trebuie să o judece și să o analizeze.

Dumneavoastră personal credeți că ar fi mai bine ca PNL să-și schimbe acum președintele? mai binele e dușmanul binelui.

PNL-ul a avut ocazia să aibă soluții mai bune la congres. a ales, acum ar trebui ca pnL să găsească și alți oameni care să-l sprijine pe Ludovic orban și să ducă partidul mai departe. contestările și tulburările interne înainte de alegeri nu duc la nimic bun.

Domnule Stoica, pe scena noastră politic există un loc gol – cel lăsat de PRM-ul lui Vadim. Dat fiind valul actualul val de populism și naționalism care se manifestă în prezent inclusiv în România, credeți că este posibil ca până în 2020 să apară un nou partid de genul PRM – poate chiar unul mai agresiv?

Nu cred lucrul acesta, nu văd personalități politice care să inițieze o asemenea mișcare și să fie capabili și să strângă în jurul lor o masă critică de simpatizanți/votanți.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here