Nicușor Dan: Ridicarea mașinilor, o măsură heirupistă

Ridicarea tuturor mașinilor de pe arterele principale, proiect propus votului Consiliului General în ședința de miercuri 26 iunie, este o nouă măsură heirupistă autospeciale pentru ridicarea mașinilor Ridicarea mașinilor de pe arterele principale ridicare mașini parcate neregulamentar

Ridicarea tuturor mașinilor de pe arterele principale, proiect propus votului Consiliului General în ședința de miercuri 26 iunie, este o nouă măsură heirupistă, fără studii de impact, imposibil de pus în practică și care va genera abuzuri, este de părere deputatul Nicușor Dan.

„Este obligatorie o analiză de la caz la caz, care să diferențieze între locurile unde este necesară ridicarea mașinilor și locurile unde prima bandă a devenit parcare de reședință, rezidenții neavând o altă posibilitate de a parca. Pe scurt, singura soluție la problema locurilor de parcare din București este construcția de parcări. În ciuda promisiunilor, în trei ani, administrația Firea nu a construit niciun loc de parcare, spune Nicușor Dan.

Operațional, pentru a rezolva problema locurilor de parcare în București, soluția lui Nicușor Dan este următoarea:

a) Înregistrarea provizorie, pentru o perioadă de 10 ani, a majorității locurilor folosite ca locuri de parcare legale, plătite către municipalitate, fie ca parcări de reședință, fie ca parcări cu acces public, fie ca parcări cu regim mixt (publice în intervalul 9-17, de reședință în intervalul 17-9)

b) Gestionarea tuturor parcărilor de către municipalitate printr-un sistem informatic. Pentru parcările de reședință, acesta va permite corelarea între locul de parcare și domiciliul proprietarului, permițând distribuirea echitabilă a locurilor de parcare. Pentru parcările de reședință și pentru parcările cu acces public, acesta va genera rapoarte privind gradul de ocupare, indispensabile strategiei de construire a noilor parcări. Includerea în sistemul informatic a parcărilor private care să fie stimulate să colaboreze: supermarketurile (de exemplu Cora Lujerului în cartierul Militari) și marile imobile de birouri au parcări care stau jumătate goale mare parte din timp.

c) Construirea unui sistem park and ride de mari parcări la intrarea în oraș, pentru stimularea rămânerii în afară orașului a mașinilor celor care vin dimineața și pleacă seara din București.

d) Construirea de mari parcări “ieftine” în zone apropiate de cele rezidențiale. Stimularea prin politica de prețuri a parcării în aceste locuri pentru proprietarii care nu folosesc zilnic mașina.

e) Construirea de parcări cu acces public în zonele aglomerate și în zonele de reședință pentru care problema persistă. Întrucât aceste parcări sunt scumpe, este obligatoriu ca prioritizarea construirii lor să se facă pe bază de date, generate de sistemul informatic de management. Atașez ca exemplu o locație în cartierul Militari, supraaglomerat, în care poate fi construită o parcare suraetajată de câteva sute de locuri, prin reamenajarea pieței și desființarea clădirilor anexe acesteia.

„Primăria trebuie să le ofere cetățenilor locuri de parcare și apoi să treacă la sancționarea celor care nu respectă regulile. Fără strategie, fără o dezbatere reală, administrația Firea nu face altceva decât să înrăutățească situația și să genereze abuzuri și nemulțumiri”, a mai spus deputatul.

Cum arată proiectul pentru ridicarea mașinilor

Consilierii municipali vor dezbate, mâine, un proiect de hotărâre privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionare neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti.

Tarifele de ridicare prevăzute sunt: 200 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la cinci tone, inclusiv; 270 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la cinci tone.

Tarifele de transport sunt: 150 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la cinci tone, inclusiv; 200 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste cinci tone.

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 de lei pe zi. Contravaloarea operaţiunii de depozitare se calculează pe intervale de 24 de ore începând cu data şi ora depozitării, nefracţionat.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei, vehiculele staţionate neregulamentar pe drumurile publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor putea fi ridicate, transportate, depozitate şi eliberate”, prevede proiectul.

Conform regulamentului ataşat, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, precum şi dispunerea măsurii de ridicare se fac de către poliţiştii rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti ori poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti.

Ce motivează Firea

Potrivit expunerii de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, legislaţia privind regimul contravenţiilor prevede faptul că aplicarea sancţiunii contravenţionale se poate face doar în cazul făptaşului şi că în cazul staţionărilor neregulamentare această procedură este foarte greoaie, deoarece impune condiţia ca agentul constatator să aştepte lângă vehicul până la sosirea conducătorului auto.

„Reglementările privind circulaţia pe drumurile publice prevăd şi posibilitatea de a se putea aplica, pe lângă sancţiunea principală, şi una complementară, constând în măsura tehnico-administrativă de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a vehiculelor staţionate neregulamentar. Pentru a se putea interveni eficient în cazul staţionărilor neregulamentare, mai ales în cazurile în care se stânjeneşte circulaţia mijloacelor de transport public sau alternativ sau când se îngreunează operaţiunile de salubrizare sau deszăpezire, este necesară demararea efectuării activităţii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar”, prevede documentul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.