De trei ani de zile, de când RATB a luat o decizie neinspirată, traficul în intersecția de la Bucur Obor a devenit și mai aglomerat decât era înainte. În plus, bucureștenii care vor să ajungă din estul în nordul orașului s-au trezit că autobuzele cu care circulau fac mult mai mult pe traseu.
În 2013, Regia Autonomă de Transport București (RATB) a luat o decizia de a modifica traseele liniilor de autobuz 330 și 335, care leagă sud-estul Bucureștiului de zona de nord a orașului. Concret, autobuzele nu mai trec prin pasajul de la Bucur Obor, ci pe deasupra, prin intersecția și așa aglomerată.
Decizia a fost motivată, evident, ca venind în urma numeroaselor solicitări ale călătorilor. Însă acești călători sunt, în majoritatea lor, neplătitori – mulți pensionari (care, așa cum știm, au dreptul la călătorii nelimitate în urma unei decizii populiste luate în anii 90 de primarul Victor Ciorbea), cărora li se adaugă „fauna” care populează zona din jurul Pieței Bucur Obor. Aceștia nici măcar nu știu cum arată un card RATB, darămite să mai și valideze.
De cealaltă parte, cei care utilizează autobuzele 330 și 335 pentru a ajunge din cartierul Titan la clădirile de birouri din nordul Bucureștiului sunt călători plătitori. Majoritatea au încărcate pe carduri abonamente lunare, iar ceilalți, care nu fac acest drum în fiecare zi, ci doar ocazional, pentru a ajunge la Ikea, de exemplu, au portofele electronice pe care le validează la fiecare călătorie.
Ei bine, decizia RATB a lovit tocmai în acești călători plătitori, care acum sunt nevoiți să petreacă și zece minute pentru a traversa pe la suprafață aglomerata intersecție de la Bucur Obor. Aici, în multe situații traficul se blochează, deoarece mulți șoferi obstrucționează circulația tramvaielor de pe liniile 1, 21 și 46. Semaforul se face verde, dar nu te poți mișca din loc. Mai trebuie menționată, ca factor agravant, și indisciplina pietonilor, care în zonă ajunge la cote nebănuite, semnificația culorii semaforului fiind pentru mulți dintre ei o necunoscută.
Mai multe stații
Ei bine, calvarul nu s-a sfârșit la Bucur Obor. RATB a mai luat, de-a lungul anilor, niște decizii neinspirate, tot în urma solicitărilor primite de la călători. În anii 90, liniile de autobuz 330 și 335 erau considerate linii rapide și, ca urmare, nu opreau în toate stațiile. De exempli, linia 335 nu oprea la Arcul de Triumf și nici la Muzeul Satului, circulând direct de la Piața Charles de Gaulle până la Piața Presei.
Pe parcursul anilor, însă, RATB a îndesit stațiile și chiar a înființat unele noi. Este cazul Șoselei Ștefan cel Mare, unde acum 330 și 335 opresc și la IGP, dar și la stadionul Dinamo, în plus față de opririle „clasice” de la Lizeanu și Spitalul Colentina.
Toate aceste decizii luate de RATB, combinate cu valorile de trafic care au crescut de la an la an, fac ca durata unei călătorii să fie mult mai mare, creând discopnfort pasagerilor.
Cetățeanul TV
Dar de lumea „buna” care colcaie prin zona – vezi, mai ales prin zona metroului (la suprafata), cea dinspre primarie !, pasajul subteran, supravegheat de oachesi… cine ar trebui sa se ocupe ?
Daca s-ar gasi o metoda eficienta de reducere a numarul de autovehicule si s-ar construi parcari supraetajate obligatorii, dublata de un transport in comun f.b. pus la punct, s-ar realiza si o curatenie eficienta, vara si o eliminare optima a zapezii in timpul iernii. In Bucuresti masina personala nu mai este o necesitate ci, o piedica multipla in calea majoritatii, inclusiv a celor care cred ca sunt avantajati folosind masina proprie. Finlanda se gandeste sa interzica autorismele prop. pers. in Helsinchi pana in 2025 !