Florin Cîțu este noul președinte al PNL

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

După mai mult de trei luni în care PNL s-a împărțit în două, și a ținut capul de afiș al știrilor cu atacurile între Ludovic Orban și Florin Cîțu, a venit ziua marii confruntări.

ORA 18:30. Florin Cîțu a câștigat alegerile și este noul președinte al PNL.

Peste 5000 de liberali din toată țara, reuniți la Romexpo în ceea ce Orban a denumit ca fiind „un festival al democrației”, decid cine va fi președintele PNL .

Ultimele luni nu au adus mari beneficii partidului. Acest lucru în ciuda proclamatului „festival al democrației”. Liberalii s-au încăierat la propriu în alegerile județene. Miza a fost câștigarea de către unul sau celălalt dintre Cîțu și Orban a unor șefi de filială care să le ofere susținere la Congres. Au furat ștampile, chei de la sedii și au schimbat yale, potrivit digi24.ro. S-au acuzat că li s-au înfipt unghii în carne de către adversari. Dar și că au fost bruscați fizic tot de adversari la reuniunile de partid.

Ruptura din interiorul PNL, care este cauza

Adversarii nu au fost însă membri ai PSD, USR PLUS sau AUR, ci colegi din PNL. Ruptura din sânul PNL nu este una mică. Chiar și pentru un partid obișnuit cu certuri între facțiunile interne.

PNL a ajuns la guvernare după alegerile parlamentare din 2020 nu prin câștigarea acestora la vot. Ci datorită faptului că președintele Klaus Iohannis a încredințat formarea Guvernului coaliției PNL-USR PLUS -UDMR. Fricțiunile permanente din Coaliție și erodarea inevitabilă adusă de nemulțumirea populară față de gestionarea pandemiei Covid și față de situația economică au dus PNL în sondajele de opinie cu mult sub PSD.

Partidul suferă vizibil de lipsă de cadre, de tinerețe și de adecvare la realitățile anului 2021. PNL a fost guvernat în ultimii de ani de o aripă dur-conservatoare destul de asemănătoare în abordări cu partidul aflat la guvernare în Polonia, PiS. Unul dintre motive a fost o înțelegere făcută de Ludovic Orban cu ani în urmă, la momentul la care a devenit președinte al PNL, cu fracțiunile influente din partid afiliate unor culte religioase.

Progresiștii din partid, liberali în sensul doctrinar american, au fost înlăturați de pe listele parlamentare. Ei au fost înlocuiți cu apropiați ai lui Ludovic Orban. Partidul denumit în continuare liberal, a dezamăgit publicul tânăr. Acesta era deschis către valorile europene ale libertăților individuale. Totul a culminat cu discursul prin care Ludovic Orban a decretat că PNL trebuie să fie un partid: „Puternic legat de Biserică. Un partid care să promoveze morala creștină ca fundament al moralei publice”.

Cu cine se bate PNL pentru voturi

Plasarea pe un segment electoral conservator face ca PNL să se bată ideologic în perspectiva alegerilor din 2024 cu PSD sau AUR. Acest lucru în timp ce USR PLUS rupe din alegătorii liberali tineri. Ei sunt mai puțin atrași de ideologia creștină.

Pericolul ca PNL să înregistreze un eșec la alegerile din 2024 a dus la apariția necesității unei schimbări de paradigmă în partid. Respectiv modernizarea și reformarea. Ambele sunt cerute în repetate rânduri de președintele Klaus Iohannis la întâlnirile formale și informale cu liderii liberali.

Așa s-a născut ideea schimbării din funcție a lui Ludovic Orban. El este considerat a fi un lider rigid, dictatorial și prizonier al propriilor temeri de decădere. Florin Cîțu pare candidatul schimbării. După ce ideea de modernizare a partidului, pe care Iohannis a încercat de mai mulți ani să o impună, a eșuat de mai multe ori din lipsa unui lider care să poată fi instalat în fruntea PNL. Dan Motreanu a refuzat să preia acest rol în urmă cu multă vreme.

Confruntarea Cîțu- Orban

Deși Florin Cîțu pare a fi viitorul președinte al PNL, conform calculelor dinaintea Congresului, el, dacă va câștiga, va trebui să facă față acestei mari provocări. Cea a modernizării, lucrând chiar cu echipa de lideri conservatori cu care a lucrat Ludovic Orban. Să facă, altfel spus, reformă cu o echipă nereformistă.

Cele două tabere își poartă războiul și pe ultima sută de metri. Ludovic Orban a vorbit, personal, la telefon, cu peste 1300 de delegați la Congres. El a estimat că ar urma să obțină peste 2800 din cele 5000 de voturi.

Are de partea sa doar 8 filiale ale partidului. Spre deosebire de 28 care sunt de partea lui Florin Cîțu. Pe lista de susținători ai lui Florin Cîțu, care vor fi primvicepreședinți și președinți sunt toate numele grele ale partidului. In timp ce lista echipei Orban nu are aceeași influență și notorietate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.