Zile libere în 2016. CITEŞTE de ce-şi freacă mâinile angajatorii şi cât muncesc românii faţă de ceilalţi europeni

zile libereRomânii au 12 zile libere în 2016, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dintre care şapte sunt în timpul săptămânii, iar celelalte cinci în weekend.

Cele 12 zile libere sunt următoarele:

1 ianuarie (vineri), 2 ianuarie (sâmbătă) – Anul Nou

24 ianuarie (duminică) – Ziua Unirii Principatelor Române

1 Mai (duminică), 2 mai (luni) – Paştele ortodox

1 Mai (duminică) – Ziua Internaţională a Muncii

19 iunie (duminică), 20 iunie (luni) – Rusaliile

15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei

1 Decembrie (joi) – Ziua Naţională a României

25 decembrie (duminică), 26 decembrie (luni) – Crăciunul.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

Primele zile libere din 2016 sunt 1 şi 2 ianuarie (vineri şi sâmbătă), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (duminică) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 1 şi 2 Mai (duminică şi luni). În cazul Paştelui catolic, cele două zile libere declarate sunt 27 şi 28 martie (duminică şi luni).

În 2016, Ziua Internaţională a Muncii (1 Mai) se suprapune cu prima zi de Paşte ortodox. Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2016, în zilele de 19 iunie – 20 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de luni.

Codul Muncii prevede că, prin Hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

CITEŞTE şi România, printre țările din UE cu cel mai lung program de lucru

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here