Viscolul lovește năprasnic în sudul țării. Autoritățile locale au închis școlile în Capitală și zece județe

viscolul

Capitala şi 14 judeţe sunt vineri, până la ora 15,00, sub incidența unui cod portocaliu care vizează ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, viscolul şi vizibilitate scăzută. Autoritățile locale au închis școlile în București și 10 județe. Autostrada Soarelui este închisă.

UPDATE Întârzieri pe Aeroportul Otopeni

Nicio cursă aeriană nu este anulată pe aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo, dar în cursul dimineţii s-au înregistrat întârzieri şi de două ore. ”Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo. Unele zboruri pot înregistra întârzieri la decolare, determinate în principal de degivrarea aeronavelor, întârzieri care, punctual, pot atinge şi chiar depăşi 40 de minute”, a anunţat CNAB.

O cursă Wizz Air, pe ruta Bucureşti – Treviso, care trebuia să decoleze la ora 7.00, a fost amânată pentru ora 9.00. O altă cursă Wizz Air, pe ruta Bucureşti – Stockholm, care ar fi trebuit să plece la ora 7.10, a fost amânată pentru ora 9.00. O cursă Austrian Airlines, pe ruta Bucureşti – Viena, care trebuia să decoleze la 8.30, a fost amânată pentru ora 9.10. Totodată, o cursă Blue Air pe ruta Bucureşti – Cluj-Napoca, care trebuia să decoleze la ora 8.20, a fost reprogramată pentru ora 8.52. O cursă Tarom, care trebuia să decoleze spre Munchen la ora 8.25, a fost amânată pentru ora 8.56.

UPDATE Poliția face apel la bucureșteni să lase mașinile acasă

În Capitală se circulă în condiţii de iarnă, partea carosabilă fiind acoperită cu zăpadă. Brigada Rutieră a Capitalei le recomandă oamenilor să utilizeze cât mai puţin maşinile personale.

„În condiţiile avertizărilor meteorologice emise de ANM, de Cod Portocaliu, pentru perioada 23.03, orele 08:00 – 24.03, orele 15.00, recomandăm conducătorilor de vehicule să utilizeze cât mai puţin autovehiculele personale, să folosească mijloacele de transport public (metrou, autobuz, tramvai), iar dacă este strict necesar să se deplaseze pe raza Mun. Bucureşti cu autoturimul, să se intereseze din timp de starea carosabilului din zona respectivă, a locurilor de parcare existente, iar autoturismul să fie echipat corespunzător”, se arată într-un comunicat de presă al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

De asemenea, poliţiştii recomandă şoferilor să circule cu prudenţă, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu bruscheze comenzile autoturismului, să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale şi oglinzilor retrovizoare, sistemul de climatizare să funcţioneze în parametri normali, să nu oprească sau să staţioneze în locuri nepermise, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe trecerile pentru pietoni sau la colţurile intersecţiilor.

„Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, să traverseze carosabilul doar prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic că traversarea se face în condiţii de siguranţă iar conducătorii de vehicule le-au înţeles intenţia de a traversa”, potrivit sursei citate.

UPDATE Circulație în condiții de iarnă la CFR

Din cauza ninsorii viscolite, pe șapte secţii de cale ferată din jumătatea de sud a ţării sunt înscrise în circulaţie doar trenurile tractate cu locomotive Diesel.

Tronsoane pe care se circulă în condiţii speciale:

Caracal – Corabia (doar cu locomotive Diesel)

Caracal – Podu Olt (doar cu locomotive Diesel)

Roşiori Nord – Alexandria (doar cu locomotive Diesel)

Roşiori Nord – Turnu Măgurele (doar cu locomotive Diesel)

Craiova – Calafat (doar cu locomotive Diesel)

Craiova – Piteşti (doar cu locomotive Diesel)

Tulcea – Medgidia – (doar cu locomotive Diesel)

De asemenea, între Bucureşti  – Lehliu şi Videle – Giurgiu se acţionează cu pluguri de zăpadă, pentru a menţine circulaţia trenurilor în condiţii oprime.

Drumarii au lucrat toată noaptea pentru a îndepărta zăpada de pe șosele. În consecință, niciun sector de drum național sau autostradă nu este închis, deși codul portocaliu se menține în municipiul București și în județele Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Telorman, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași, Brăila și Tulcea, unde sunt în continuare anunțate ninsori abundente, strat de zăpadă consistent, temporar viscol și vizibilitate scăzută.

În intervalul 22.03.2018 (joi), ora 17,00 – 23.03.2018 (vineri), ora 05,00, regionalele CNAIR SA au acționat cu 993 de autoutilaje și au împrăștiat 4.773,7 tone de material antiderapant pentru a menține deschisă circulația pe drumurile naționale.

În perioada sus-menționată, regionalele CNAIR SA au acționat astfel:

– DRDP CONSTANȚA:  cu 130 autoutilaje și s-au răspândit 432 material antiderapant;

– DRDP BUCUREȘTI:  cu 297 autoutilaje și s-au răspândit 901,8 tone material;

– DRDP CRAIOVA:  cu 227 autoutilaje și s-au răspândit 1058 tone material antiderapant;

– DRDP TIMIȘOARA:  cu 142 autoutilaje și s-au răspândit 1364,2 tone material antiderapant;

– DRDP CLUJ : cu 29 autoutilaje și s-au răspândit 108,5  tone material antiderapant;

– DRDP BRAȘOV:  cu 137  autoutilaje și s-au răspândit 884,7 tone material antiderapant;

– DRDP IAȘI:  cu 31 autoutilaje și s-au răspândit 24,5 tone material antiderapant.

Într-un comunicat dat publicității vineri dimineață, CNAIR avertizează că în cazul în care condițiile meteorologice vor duce la scăderea severă a vizibilității sau la pierderea aderenței la suprafața carosabilă, se poate lua decizia închiderii circulației pe sectoarele de drum afectate.

Trenuri anulate

CFR Călători a anunţat că vineri sunt anulate 18 trenuri care circulau între Bucureşti şi Constanţa sau Tulcea şi între Slobozia şi Ciulniţa, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Vezi aici lista trenurilor anulate.

Din cele șapte perechi de garnituri Interregio incluse în Mersul Trenurilor pe relația București Nord – Constanța, astăzi sunt programate să circule doar cinci, însă numărul lor s-ar putea reduce din nou, dacă vremea se va înrăutăți.

Școli închise

Din cauza condiţiilor meteo, şcolile sunt închise vineri în Capitală şi în zece judeţe vizate de avertizările meteorologice, potrivit Ministerului Educaţiei.

Au luat decizia de suspendare a cursurilor inspectorate şcolare din Bucureşti şi din judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Buzău, Dolj, Călăraşi, Ilfov, Olt, Ialomiţa (cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit).

Ministerul Educaţiei precizează că orele de curs vor fi recuperate ulterior, în funcţie de calendarul stabilit de fiecare unitate de învăţământ. În Bucureşti, părinţii care nu pot avea vineri grijă de copii, cât sunt la serviciu, îşi pot lăsa copiii la centrele şi grădiniţele deschise în Sectoarele 1, 2, 3 şi 4. În Sectorul 5 vor rămâne deschise toate unităţile de învăţământ, a anunţat Primăria.

Ce urmează

Potrivit meteorologilor, până vineri la ora 15.00, Capitala şi 14 judeţe sunt sub cod portocaliu care vizează ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută.

”În sudul Banatului şi al Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei ninsorile vor fi abundente, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h şi temporar 65…70 km/h, viscolind şi local troienind zăpada şi determinând diminuarea vizibilităţii”, spun meteorologii.

În plus, până la ora 20.00, este cod galben de ger în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. ”Ninsorile vor fi în extindere dinspre sud-vest şi în intensificare, se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, iar temporar vântul va avea intensificări în medie cu 45…55 km/h, astfel că vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolită şi spulberată”, mai anunţă meteorologii.

În sudul şi în estul Dobrogei precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei. Administraţia de Meteorologie a anunţat că temperaturi negative se vor înregistra în aproape toată ţara, până săptămâna viitoare, temperaturile pe timpul nopţii coborând până la -12 grade în estul Transilvaniei şi în Moldova. â

Și în Capitală vor fi temperaturi scăzute, astfel că valorile minime vor atinge -6 grade. Vântul va avea intensificări de 45-55 de kilometri pe oră şi vor fi perioade de timp cu ninsoare viscolită şi spulberată.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.