Viorel Badea: Copiii născuți în diaspora nu vor mai reveni în țară

viorel badea

Viorel Badea este liberal și deputat pentru diaspora. Din ce povestește parlamentarul, românii din străinătate nu numai că sunt sătui până peste cap de PSD, dar s-au și dumirit că deși prezidențialele sunt mai „cool”, viața rudelor lor din țară și eventuala lor revenire în România depinde doar de Guvern. Ca urmare, diaspora dă semne că ar vrea să se prezinte buluc la alegerile parlamentare. Sau cel puțin asta crede Viorel Badea.

”Toate comunitățile de români au trântit ușa în nasul PSD”

„Cetățeanul”: De ce este PSD-ul renegat de românii din diaspora?

Viorel Badea: Pentru că nu-i suportă pe românii plecați să trăiască și să muncească peste graniță. Există o ură endemică a pesediștilor față de românii din diaspora. Ceea ce s-a întâmplat pe 10 august în București nu a făcut decât să pună gaz pe foc. Toate comunitățile de români au trântit atunci ușa în nasul PSD-ului.

Realitatea este însă că nicio guvernare postdecembriste nu a făcut ceva pentru românii din diaspora …

Nu putem spune că n-a făcut nimic, s-au făcut unele lucruri dar nu s-a făcut suficient.

”Singurele piedici puse diasporei vin din România”

Ce au făcut pesediștii rău, concret?

Au încercat să îndepărteze diaspora de România iar cea mai gravă greșeală făcută de PSD în relația cu românii de pretutindeni a fost să-i împiedice să voteze. Practic, le-a blocat un drept fundamental.

Pesediștii s-au scuzat invocând motive legate de logistică, reglementări legale, spațiu și susțin că mai mult nu se pot face. Sunteți de acord?

Nici vorbă. Există soluții și dacă tot invocă motive, pesediștii să facă bine să explice de ce au refuzat ajutorul oferit de autoritățile statelor de reședință, care întotdeauna au vrut să se implice în organizarea secțiilor de votare. Sunt primari de localități în care există mari comunități de români care au insistat să li se permită să deschidă secții de votare dar ofertele lor au fost refuzate. Este absolut jenant. Singurele piedici puse românilor din diaspora care au dorit să voteze au venit din România, dinspre politic mai exact.

Vorbiți despre dorința de implicare a românilor în ceea ce se întâmplă în țară. Se știe că mulți dintre cei care și-au făcut un rost în afară nu mai au niciun gând de întoarcere. Mai sunt acești români interesați de alegerile din România?

Absolut, da. Sentimentul reîntoarcerii acasă îi încearcă pe majoritatea, nu e simplu să pleci și să-ți lepezi identitatea ta. Foarte mulți se gândesc la revenire și de aceea vor să se implice civic, să voteze. Copiii născuți în străinătate nu vor mai reveni, probabil, pentru ei ar fi la fel de complicat să revină în România cum a fost pentru părinții lor să plece. Părinții visează însă ca la pensie să se întoarcă în țară și vor să aibă o țară care să îi poată primi.

Unde au fost rudele românilor din diaspora la parlamentarele din 2016

În 2014, rudele celor plecați au dat buzna la votul pentru alegerile prezidențiale – și s-a văzut. În 2016, prezența la alegerile parlamentare, câștigate en fanfare de PSD, a fost foarte mică, de nici 40%. Unde au fost rudele celor din diaspora la votul din 2016?

Alegerile parlamentare nu sunt atât de atractive ca alegerile prezidențiale, asta este singura explicație. Eu îmi doresc ca după ultima „aventură” a PSD-ului la putere, românii de pretutindeni să înțeleagă cât de importante sunt alegerile parlamentare.

Nu au înțeles până acum că nu președintele, ci Guvernul împarte vinul și colacii în România?

Cred că acum au înțeles. Din ceea ce am discutat cu ei, oamenii au început să înțeleagă unde este în realitate centrul de putere sau, mai degrabă, unde s-a transferat în ultimii ani centrul de putere. Au înțeles că trebuie să aibă o prezență masivă la parlamentare dar pentru asta trebuie să aibă și opțiuni de vot.

Să zicem că au înțeles. Ce veți face însă dacă majoritatea PSD-ALDE va schimba legea electorală, așa cum se zvonește, dar nu în sensul facilitării, ci dimpotrivă, al limitării accesului la vot pentru românii din diaspora?

Nu avem la dispoziție decât instrumentele parlamentare, după cum știți.

Opoziția nu poate să miște-n front în această legislatură, rezultă deci că actuala putere poate modifica cum vrea legislația electorală. Corect?

Ce să spun? Așa este, e complicat. În plus, trebuie odată reglementată corect – și în conformitate cu legea – reprezentarea în Parlament a românilor din diaspora. Nu este normal ca patru milioane de români din diaspora să fie reprezentați de șase parlamentari și zece parlamentari să reprezinte 600.000 de români din Dolj, de exemplu. Noi am depus deja un proiect în Parlament în acest sens și dacă nu va fi adoptat vom sesiza CCR-ul.

Iohannis și-a câștigat deja al doilea mandat în disapora

Ce măsuri ar putea convinge o parte dintre români să se întoarcă în țară?

Locuri de muncă, tratament civilizat în relația cu autoritățile, reducerea birocrației, servicii medicale decente. În străinătate s-au obișnuit cu un anumit standard, pe care nu-l regăsesc atunci când vin în țară decât în unele zone. Să vă spun un caz, un om care câștigă 1.200 de Euro spune: „Eu m-aș întoarce acasă mâine pentru un salariu de 700 de Euro pentru că eu aici cheltuiesc toți bani pe chirie, întreținere, mâncare, pe când acasă am casa mea și aș putea să pun deoparte niște bani”. Sunt și oameni de afaceri români care ar veni în România și și-ar repatria afacerile dacă statul ar fi mai prietenos cu ei. Mulți dintre ei au venit însă să investească în țară banii strânși în străinătate și după șase luni au plecat nervoși și fără bani.

Ar mai fi dispuși românii din diaspora să se calce pe picioare pentru a-l vota pe Iohannis?

Președintele Iohannis este văzut de românii din diaspora ca fiind unul dintre puținii oameni politici din România care se opune la dezastrul făcut de PSD.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here