Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, a depus o sesizare la procuratura generală a Republicii Moldova referitor la acțiunile factorilor de decizie din domeniul securității energetice a țării.
Declarația lui Ion Ceban AICI
Moțiunea de cenzură înaintată de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) împotriva activității Guvernului condus de premierul Dorin Recean a fost respinsă de Parlament, deoarece nu au fost exprimate suficiente voturi. Pentru demiterea Guvernului au votat doar deputaţii comunişti şi socialişti – 18 voturi, transmite TVR Moldova.
Citește și Ion Ceban câștigă din primul tur și rămâne primarul Chișinăului
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au înaintat pe 5 decembrie, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Dorin Recean. Ei au invocat, în special, situația din domeniul energetic, unde, potrivit acestora, starea lucrurilor „a degradat”.
Pentru a demite Guvernul sunt necesare minim 51 de voturi. Ultima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean a fost depusă tot de parlamentarii BCS în octombrie anul trecut.
Starea de urgență energetică
„Parlamentul a aprobat cererea Guvernului și a instituit starea de urgență în energetică pentru 60 de zile, cu începere de luni, 16 decembrie. Decizia a fost luată la scurt timp după miezul nopții, după o ședință ce a durat peste 10 ore.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu votul deputaților PAS, în vreme ce opoziția socialistă a votat contra.
De la tribuna Parlamentului, premierul Dorin Recean a spus că măsura este necesară deoarece Gazprom ar putea sista livrările de gaze spre stânga Nistrului, ceea ce ar putea duce la o criză umanitară în regiune, dar și pentru a asigura stabilitatea sectorului energetic din țară, care ar rămâne fără electricitatea furnizată, la tarife ieftine, de centrala de la Cuciurgan, ce asigură circa 70% din necesitățile interne”, transmite Europa liberă.
Cetățeanul TV