VIDEO Nicușor Dan, primarul „Două fețe”, a blocat doi ani Planul Urbanistic General. Ce ministru l-a tras de mânecă

Nicusor Dan FOTO Facebook

Nicușor Dan una zice public, alta face în spatele vorbelor frumoase. Încă din campania electorală, actualul edil promitea un nou plan urbanistic general (PUG), vital pentru dezvoltarea Capitalei, dar de 2 ani de zile de când a ajuns primar nu a făcut decât să țină la sertar proiectul în mod sistematic.

Edilul, care se bate cu pumnul în piept că vrea să salveze Bucureștiul (de cine?), și-ar fi dat arama pe față la o întâlnire cu arhitecții șefi și primarii sectoarelor, în toamna anului 2022, organizată de prefectul Toni Greblă și de ministrul Dezvoltării Cseke Attila, când ministrul i-a cerut primarului un termen pentru finalizarea PUG. Ca o notă de culoare, Nicușor Dan era singurul care purta mască…

CITEȘTE ȘI: Ultimatum pentru Primăria Capitalei până luni, 6 februarie. Nicușor Dan și Adrian Bold, în corzi în scandalul Zonelor Construite Protejate

Luat la întrebări de ce nu a făcut niciun demers timp de 2 ani de zile, Nicușor Dan ar fi recunoscut, halucinant, în fața tuturor, că PUG-ul Capitalei nu a fost o prioritate pentru el!!! Informația ne-a fost confirmată de mai mulți martori oculari ai discuțiilor. „Nicușor Dan a recunoscut practic că PUG-ul nu a fost o prioritate pentru el”, ne-au spus mai mulți participanți la ședință. „Când ministrul i-a cerut să precizeze un termen pentru finalizarea Planului de Urbanism General ,Nicușor Dan și-a luat hârtiile și telefonul și a vrut să plece. A spus că are o întâlnire foarte importantă la o bancă, iar acest lucru este prioritar pentru el! Ministrul Cseke Attila i-a spus «Domnule primar, nu cred că este ceva mai important decât această discuție despre PUG». Atunci, Nicușor Dan s-a reașezat. A mai stat puțin, apoi s-a ridicat și, fără să spună vreun cuvânt, a ieșit pe ușă și a plecat. Ne-a lăsat pe toți cu gura căscată…”, ne-au declarat martorii oculari.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila l-a pus la punct pe primarul Nicușor Dan

Primarul Nicușor Dan s-a decis să miște lucrurile abia după ce ministrul Dezvoltării Cseke Attila, dar și alți oficiali, ar fi făcut presiuni puternice asupra sa, ne-a dezvăluit aceleași surse. Drept urmare, pe 3 ianuarie 2023, la mai bine de doi ani de la alegerea sa ca primar, Nicușor Dan a organizat o conferință de presă, în care a anunțat că a demarat proiectul PUG-ul Capitalei. Primarul a spus că în septembrie 2023 Bucureștiul va avea PUG. Cu toate acestea, specialiștii în urbanism consultați de Cetățeanul afirmă că este imposibil și că un termen realist ar fi 3 ani.

CITEȘTE ȘI: Nicuşor Dan, convocat de prefectul Capitalei în scandalul PUZ-urilor: Atacă în instanţă doar când îi convine!

Nicușor Dan a băgat PUG-ul Capitalei în „carantină”

Dincolo de aceste informații, cărora unii cârcotași poate nu ar fi dispuși să le dea crezare, rămân însă acțiunile primarului Nicușor Dan, mai exact lipsa acestora: timp de 2 ani, de când a ajuns primar, Nicușor Dan nici nu a făcut nimic concret pentru deblocarea PUG-ului și nu a dat curs niciunei inițiative a proiectantului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Până la ședința la care Nicușor Dan a fost luat la întrebări, Universitatea trimisese primarului nu mai puțin de cinci adrese oficiale în care cerea deblocarea proiectului, adrese la care edilul nu a răspuns niciodată.

Primarul general, în pat cu dușmanul

În 2019, pe când era doar activist ONG, Nicușor Dan a criticat dur proiectul de PUZ al sectorului 1, în aceeași dezbatere publică în care Tiberiu Florescu, coordonatorul noului PUG și prorector al Universității de Arhitectură afirmase că PUZ-ul în cauză corespunde din toate punctele de vedere cu principiile noului Plan Urbanistic General. În total dezacord cu Florescu, Nicușor Dan a afirmat practic că specialiștii care lucrau la PUZ sunt neprofesioniști. Mai mult ar fi refuzat cu acea ocazie orice dialog serios cu Florescu. Acum Nicușor Dan l-a luat în brațe pe Tiberiu Florescu, de când și-a suflecat mânecile pentru noul PUG pe care n-a dat doi bani în prima jumătate de mandat. PUG care susțin specialiștii ar putea să nu fie finalizat nici măcar în următorii trei ani de zile.

Nicușor Dan
Nicușor Dan, alături de Tiberiu Florescu (dreapta), la o întâlnire cu urbaniștii spanioli care colaborează la PUG-ul Capitalei

Mai mult, actualul edil criticase și influențele școlii spaniole de urbanism în elaborarea PUZ-ului Sectorului 1, răbufnind la o dezbatere publică: „Nu-mi arătați mie poze cu Barcelona!”.

Vezi video la finalul articolului

Culmea, la elaborarea actualului PUG al Capitalei colaborează chiar cu o echipă de specialiști din Spania, a cărei școală de urbanism e recunoscută în toată lumea.

Recent, urbaniștii spanioli au venit la București, unde au avut o întâlnire de lucru cu Nicușor Dan și Tiberiu Florescu.

Primarul i-a ridicat în slăvi pe spanioli, uitând că „nu vrea să vadă poze cu Barcelona”.

Am avut o întâlnire foarte bună cu domnul Leopoldo Arnaiz, reputat urbanist spaniol, cu o experiență extraordinară internațională în dezvoltarea zonelor metropolitane, precum cea a Madridului.

Nicușor Dan

Firma de arhitectură din Capitala Spaniei face parte din consorțiul internațional condus de Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, care realizează PUG București.

De altfel, Madridul este cunoscut pentru strategia de dezvoltare urbană corectă pe care a aplicat-o și din care ne putem inspira.

Sunt convins că know-how-ul domnului Arnaiz va fi extrem de util în conceperea PUG-ului, astfel încât la final să avem un instrument interactiv, util și prietenos pentru cetățeni și pentru mediul de afaceri”, a scris pe Facebook Nicușor Dan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.