Victor Negrescu despre președinția Consiliului UE: România va depăși Bulgaria la Bruxelles

alegeri europarlamentare 2019 Victor Negrescu despre Brexit Victor Negrescu despre președinția Consiliului UE

România va depăși Bulgaria la Bruxelles, spune pentru Cetateanul.net fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu despre președinția Consiliului UE, pe care o vom prelua de la 1 ianuarie.

De la 1 ianuarie, România preia, pentru șase luni de zile, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Cu acest prilej, avem ocazia să-i depășim pe vecinii noștri bulgari la numărul de dosare rezolvate la Bruxelles. Și este vorba de dosare grele, numai dacă amintim în acest sens ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, viitorul buget comunitar sau politica de coeziune.

Fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu este cel care a pregătit toate ingredientele acestei ”bucătării” imense pe care România va trebuie s-o gestioneze din prima zi a anului viitor. El a explicat pentru Cetateanul.net ce înseamnă concret preluarea de către România a președinției Consiliului UE și ce înseamnă o președinție de succes la Bruxelles.

”România va prezida formatele tehnice și ministeriale ale Consiliului Uniunii Europene la care participă reprezentanții statelor membre și va reprezenta interesele acestora în negocierile care se poartă cu Parlamentul European și Comisia Europeană. România, prin miniștrii și reprezentanții ministerelor, va conduce reuniunile, trebuie să genereze consens pe subiectele importante între statele membre și ulterior în negocierile cu celelalte instituții europene și poate influența agenda europeană”, ne-a declarat Victor Negrescu despre președinția Consiliului UE.

Cu alte cuvinte, miniștrii Cabinetului Dăncilă (dacă trec de moțiunea de cenzură) vor sta ”în capul mesei” la toate reuniunile importante care au loc la nivel comunitar. Petre Daea va fi ”naș mare” la reuniunile pe Agricultură, iar Tudorel Toader la cele pe Justiție.

Victor Negrescu despre președinția Consiliului UE: Dosare grele de rezolvat

Revenind la Victor Negrescu, l-am întrebat ce înseamnă, de fapt, o președinție de succes la Bruxelles și dacă România va avea o prestație apreciată la nivel european.Victor Negrescu despre președinția Consiliului UE

”O președinție de succes se măsoară prin numărul de dosare finalizate și generarea de consens pe subiectele importante. Bulgaria a finalizat aproape 80 de dosare. România trebuie să finalizeze cel puțin atât, mai ales că de principiu țara noastră trebuie să le finalizeze pe toate cele restante până la finalul mandatului actualului Parlament European. Vom gestiona peste 200 de dosare. Pe lângă acestea, pentru ca Președinția României la Consiliul UE să fie de succes trebuie să termine dosarele importante pe care s-a angajat să le finalizeze: viitorul buget european, politica de coeziune, politica europeană în domeniul migrației, relansarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, avansarea discuțiilor pe tema migrației sau combaterea discursului populist și anti-european. Toate acestea fără să uite obiectivele noastre naționale precum aderarea la Schengen, începerea negocierilor pentru aderarea la EURO sau sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova”, a mai spus Victor Negrescu despre președinția Consiliului UE.

În calitate de ministru, atât în Cabinetul condus de Mihai Tudose, cât și în cel al Vioricăi Dăncilă, Victor Negrescu a organizat, împreună cu Institutul European din România, consultări cetățenești la București, Arad, Constanța, Panciu, Fălticeni, Craiova, Negrești-Oaș, Târgoviște, Alba Iulia, Bacău și Bârlad, în perspectiva Summitului de la Sibiu din 9 mai 2019, care ar urma să se concentreze pe pregătirea agendei strategice a liderilor europeni pentru perioada 2019-2024. ”Dezbaterile interactive cu cetățenii din toată țara au evidențiat percepția unui bilanț pozitiv al aderării României, precum și sprijinul acestora pentru consolidarea proiectului european, pe baza unor valori comune precum coeziunea, libertatea, solidaritatea și tratamentul egal al statelor membre și al cetățenilor”, spunea Victor Negrescu despre președinția Consiliului UE, în ultimul său interviu în calitate de ministru, acordat Cetățeanul.net.

Declarația buclucașă a lui Klaus Iohannis

La mijlocul lunii noiembrie, o declarație a șefului statului a pus pe jar atât clasa politică de la București cât și cancelariile europene. Cu subiect și predicat, Klaus Iohannis spunea că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene pentru că „la Guvern lucrurile au luat-o razna” şi că „necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea – Dăncilă”.

„De la 1 ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, o poziţie extrem de importantă, o poziţie extrem de onorantă, o poziţie extrem de solicitantă mai ales pentru Guvern. Părerea mea este că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Acum câteva săptămâni am fost întrebat de jurnalişti şi am spus că vom face faţă rezonabil, dar numai că între timp lucrurile au luat-o razna. La Guvern nu se mai înţeleg responsabilii pentru diferite sectoare, persoanele care ar trebui să se ocupe de chestiunile europene pleacă sau sunt demise şi în acest fel ne trezim în ceasul al 12-lea total, total nepregătiţi. Şi cred că din păcate şi acuma, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea – Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave”, declara atunci şeful statului.

O primă reacție a venit din partea Finlandei, care a anunțat că s-a pregătit să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în locul României la 1 ianuarie 2019. Premierul finlandez, Juha Sipilä, a declarat că Guvernul său a luat în calcul şi s-a pregătit să primească o cerere din partea României pentru a prelua preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, scrie site-ul YLE. Conform calendarului oficial, Finlanda urmează să preia preşedinţia după România, de la 1 iulie 2019.

Șeful statului și-a revizuit poziția

Între timp însă, la București spiritele s-au calmat. Recent, președintele Klaus Iohannis spunea, într-un interviu acordat presei austriece, că România poate asigura o preşedinţie rezonabilă a Consiliului Uniunii Europene, în pofida circumstanţelor interne dificile. Întrebat cum vor fi evitate disputele cu PSD pe tema statului de drept şi luptei împotriva corupţiei în timpul exercitării preşedinţiei Consiliului UE, Iohannis a declarat că se opune oricui pune în pericol lupta împotriva corupţiei şi statul de drept în România, indiferent dacă este sau nu membru al guvernului, şi că foloseşte toate puterile pe care i le oferă Constituţia pentru a împiedica adoptarea unor legi care slăbesc sistemul judiciar.

În legătură cu priorităţile acestei preşedinţii, pe care România o va exercita în prima jumătate a anului 2019, preşedintele român consideră că o viziune comună şi păstrarea valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate ţările membre. Această viziune comună înseamnă că în prim plan trebuie să se afle preocuparea pentru unitatea Uniunii, coeziune şi solidaritate între ţările membre, a detaliat preşedintele român.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.