„Veorica” Dăncilă, urmărită de baftă. Cum poate rămâne în fruntea PSD și după Prezidențiale

”Veorica” Dăncilă este urmărită de baftă

Pesediștii se confruntă cu o adevărată dilemă: să pună osul la treabă și să o bage pe Dăncilă în primul tur sau să-și saboteze șefa terfelind astfel și mai rău deja pleoștitul stindard al PSD. ”Veorica” Dăncilă este urmărită de baftă.

Campania pentru prezidențiale a pus batista pe țambalul pesedist, cârpa urmând să fie înlăturată după turul I sau II, în funcție de performanța lui Dăncilă. Chiar dacă suprafața îi e tulburată doar de valuri mici deocamdată, PSD-ul fierbe deja.

”Veorica” Dăncilă este urmărită de baftă. Greu de ucis II, un nou episod pesedist

Pesediștii care nu făceau parte din ”garda pretoriană” s-au chinuit multă vreme să scape de Dragnea, dar fără intervenția Justiției n-au reușit. Cumea e că figura se poate repeta cu Viorica, minus ajutorul salutar dat de magistrați.

Pe scurt, date fiind solida structură națională a partidului plus victimizarea PSD-ului și a VV Dăncilă ca urmare a demiterii Guvernului, o implicare serioasă a întregului efectiv de partid o poate duce pe cucoană în turul II. Conform calculelor făcute de social-democrați, pentru asta ar fi însă necesare vreo 25 de procente – deci vreo trei în plus față de scorul PSD la europarlamentare. Orice procent în plus este însă un cui care o fixează pe Dăncilă pe jilțul de președinte PSD și asta înseamnă că debarcarea ei după prezidențiale se complică al naibii de mult și încurcă planurile boșilor pesediști.

În PSD există astăzi două tabere principale. Una condusă de Marcel Ciolacu – o steluță apărută pe firmamentul partidului după dispariția lui Dragnea – și cealaltă formată din pesediștii ardeleni. Legat de aceasta din urmă, se vorbește din nou de veșnicul ”Grup de la Cluj”, destrămat de fapt între timp: relația Dâncu – Rus nu mai e de mult cea a fost iar ultimul a și spus că preferă acum social-democrația marca Ponta. Ceea ce nu înseamnă însă că pe Rus nu-l tentează un PSD în derivă, în care el poate avea din nou un cuvânt de spus. În plus, poate oricând colabora de minune cu cel mai proaspăt membru PSD – Cozmin Gușă.

La modă vara trecută, tabăra Firea a dispărut iar odată spulberat visul de ajunge ea prima lady a PSD, doamna de Ilfov și-a temperat ambițiile și a aderat la grupul Ciolacu. Singura pretenție ridicată de Firea a fost ca ea să fie candidatul PSD la Primăria Capitalei și în 2020. Nu Orlando Teodorovici care, odată disponibilizat din postul de ministru, visează la o carieră de edil șef. Al Capitalei, evident.

Cozmin Gușă, un ”Super Glue” pentru nația pesedistă

În acest accidentat peisaj pesedist a aterizat Cozmin Gușă – fost membru PSD pe vremea lui Năstase – cu misiunea de înfăptuire a unei mari (re)uniri pesediste iar primul obiectiv este aducerea taberelor interne la aceeași masă. În această misiune Gușă este ajutat de fostul ”baron” de Olt Paul Stănescu, care pune și el umărul la legarea Olteniei, Munteniei și a Ardealului cu nou fir roșu pesedist.

Odată uniți pesediștii din cele trei regiuni, se cheamă că partidul și-a refăcut unitatea și asta pentru că restul vocilor și-au pierdut rezonanța de altădată. Cum Moldova și-a diluat drastic roșul pesedist, ”baronilor” locali le-a apus steaua. Bacii pesediști moldoveni au devenit mai mult pioni de când influența de care s-a bucurat Ionel Arsene ”Ciorăpel” în timpul regimului Dragnea s-a risipit iar Dumitru Buzatu și Marian Oprișan au luat-o pe coajă de la USR și PNL la alegerile europarlamentare. Ca urmare, de așteptat este ca moldovenii să i se alăture lui Ciolacu la un moment dat. Tot prost stau și fostele trompete ale lui Dragnea, Lia Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu, care acum sunt pândite de o trecere în rezervă după după cum spun pesediștii.

Cum le poate da Dăncilă cu tifla dizidenților pesediști

Conform imaginii la zi, PSD este mai mult un sat fără câini unde Gușă s-ar putea desfășura în voie, mai ales că beneficiază deja și de sprijin intern. Paradoxal este însă că starea de fapt o avantajează, deocamdată cel puțin, pe Dăncilă – liderul căruia majoritatea pesediștilor îi vor realmente capul. Ciudățenia rezultă din faptul că Dăncilă nu poate fi sabotată fără ca PSD-ul să nu fie și mai rău afectat, o situație care îi va îngreuna serios prestația electorală la localele din primăvară.

Mai mult, în PSD nu a crescut sămânță de lider după ”defrișarea” operată de Dragnea. Cel mai des (însă doar cu jumătate de gură) este pronunțat numele lui Ciolacu, dar în realitate Dăncilă nu are un contracandidat bine conturat pentru funcția de lider PSD, fapt care complică și mai mult planurile pesedeilor dizidenți. Culmea social-democrației mioritice la zi este însă alta: dacă ”Veorica” intră în turul II nu este exclus ca tot ea să rămână șefă, ceea ce înseamnă că PSDăncilă are șanse de supraviețuire și în 2020 chiar și cu Cozmin Gușă înregimentat în el.

 

1 COMENTARIU

  1. Daca acest cosmar se prevesteste cu Viorica Dancila presedinte la partid si impinsa pentru primul tur atunci va fi sfarsitul lui Klaus Iohannis.Daca pierde PSD alegerile atunci doamna Dancila isi va da demisia,si atunci dupa sarbatori va fi macel

LĂSAȚI UN MESAJ