Valeriu Gheorghiță: Recomand vaccinul antigripal. El poate fi făcut în același timp cu vaccinul anti-COVID

Vaccinul antigripal poate fi făcut în același timp cu vaccinul anti-COVID, în brațe diferite, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Potrivit acestuia, împotriva gripei sezoniere ne putem proteja și prin măsurile anti-COVID. Respectiv mască și distanțare.

Gheorghită a spus  că vaccinul anti-COVID nu protejează și împotriva gripei, potrivit digi24.ro. Motiv pentru care  serul antigripal este în continuare necesar persoanelor vulnerabile.

„Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri . Masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate. Lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră”, a spus Gheorghiță.

Cum poate fi făcut vaccinul antigripal

„Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală. Din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie. Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID să facă acest lucru. Să solicite și vaccin împotriva COVID-19. Pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-10”, a spus medicul.

„Practic, o persoană care dorește să se vaccineze antigripal, dacă este în acea categorie de risc, poate să beneficieze și de vaccinarea COVID-19 simultan, în brațe diferite, fără absolut nicio problemă”, a adăugat el.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here