duminică, septembrie 8, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalUSR-istul Cristian Ghinea, de la „Eu votez DNA!”, la „Borfașii de la...

USR-istul Cristian Ghinea, de la „Eu votez DNA!”, la „Borfașii de la DNA”

-

Fostul ministru USR Cristian Ghinea, actual coordonator al departamentului pentru politici publice al partidului, suferă de „amnezie”. Deși a scris o carte în care ridica osanale pentru Direcția Națională Anticorupție – „Eu votez DNA!”, acum Ghinea a trecut la atacuri suburbani: „Borfașii de la DNA” sau „Securiștii se răzbună!”. 

Ipocrizie fără margini la USR, partidul care a păcălit alegătorii cu campania #FărăPenali în funcții publice. De la laude „grețoase” la adresa DNA, în ciuda abuzurilor relatate de presă în cazul mai multor procurori, liderii USR au ajuns să se victimizeze, după ce anchetatorii au început să dea iama în turma partidului. Iar cel mai virulent, dar și cel mai „amnezic”, este Cristian Ghinea.

Pentru cine nu își mai aduce aminte de acest personaj, Ghinea este ministrul USR al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care a fost acuzat că a respins planul pentru irigații, întocmit de Ministerul Agriculturii și finanțat prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Cristian Ghinea, varianta 2012: „Eu votez DNA!” Cartea se dădea bonus în librării

S-au dus vremurile în care liderii USR țipau în gura mare „DNA, să vină să vă ia!”, arătând cu degetul către aleșii PSD. Între timp, vremurile s-au schimbat, iar procurorii DNA au început să se uite către USR.

Acum, aceeași lideri dau dovadă de o ipocrizie ieșită din comun și atacă violent magistrații. Mai ales procurorii DNA!

Cristian Ghinea, un susținător al luptei anti-corupție, este autorul cărții „Eu votez DNA!”, în care ridica în slăvi parchetul condus de Laura Codruța Kovesi. Asta în ciuda abuzurilor dovedite și a exceselor de zel comise de procurori în foarte multe anchete.

„În tot acest concert de foșnete, strigăte, istericale, pressing mediatic și șantaj, Cristian Ghinea pune în joc argumente și documente. Interviurile lui cu oameni care lucrează în instituțiile anticorupție, dar și cu observatori neutri ai fenomenului, fac lumină într-un spațiu închiriat prea des suspiciunilor și prezumțiilor. Cristian Ghinea și interlocutorii lui discută despre rețelele de complici și despre mecanismele intime ale corupției. În același timp, el salută rolul pe care-l joacă instituțiile anticorupție din România și organismele europene, văzând în ele antidotul împotriva unei boli de sistem, a cărei tratare a întârziat nepermis, se arăta în prefața cărții scrise de Ghinea, lansată cu mare pompă, în 2012, de editura Humanitas.

Nu punem în discuție valoarea literară a cărții scrise de fostul ONG-ist, ci doar notăm că librăriile, ca să scape mai repede de stocuri, ajunseseră să o dea gratis la cumpărături de minim 100 de lei. Cât de jenant o fi fost pentru „scriitorul” Ghinea?

Cristian Ghinea, varianta 2024: „Borfașii de la DNA!”

După ce procurorii DNA au început să facă cercetări în dosare penale care-i vizau chiar pe lideri ai USR, Cristian Ghinea s-a lepădat de osanalele aduse procurorilor și a trecut la atacuri suburbane.

Recent, Ghinea l-a atacat recent pe șeful DNA, procurorul Marius Voineag, catalogându-l drept „borfaș” și „șperțar”!?!

„Justiția fără dreptate e frecție la pensie specială! Acum aproape 20 de ani scriam rapoarte şi articole despre justiția independentă și responsabilă. Un CSM autonom era vital. Am reușit, noi România, grație condițiilor puse de UE.

Dar nici o regulă, nici o instituție nu rezistă golirii de sens. Așa cum DNA e făcut praf de borfașul cu ceas de 17.000 de lei şi afaceri imobiliare, Voineag, CSM a fost capturat penibil. Magistrații au votat acolo simbriași PSDNLSRI. Că na, doar pensia specială contează. (…) CSM e isterizat şi ocupat că o primăriță de opoziție nenoroceşte justiția. Pe gură. CSM a ajuns o formā moartă. Trebuie să o luăm de la capăt. Independent pe hârtie mai ceva ca sovietul suprem în Constituția lui Stalin, dependent de SRI în mod real, responsabil deloc. O ruşine!, tuna și fulgera, Cristian Ghinea, pe Facebook.

Ulterior  Ghinea a anunțat că a depus la Tribunalul București o plângere împotriva DNA, în speță împotriva lui Voineag, pentru că refuză să facă publice informațiile legate de ancheta de corupție de la SRI, care ar fi fost clasată.

Când nu le mai convine, liderii USR recurg la atacuri în haită la adresa magistraților

Și alți lideri USR au atacat magistrații. Tot recent, primărița sectorului 1, Clotilde Armand, i-a numit pe judecători „marionete politice”. Reacția acesteia vine după ce a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate, care a acuzat-o de incompatibilitate și conflict de interese.

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat la presiunea publică pusă de Clotilde Armand asupra completului de judecată chiar în ziua pronunțării.

La finalul anului trecut, în noiembrie, și președintele USR, Cătălin Drulă, a fost sancționat de CSM. Acesta acuza dosare politice în cazul anchetării fostului ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Drulă a folosit la rândul său cuvinte dure la adresa magistraților, acuzând că dosarul lui Voiculescu este „un atac politic” la Opoziție. Drulă a declarat că dosarul privind achiziția de vaccinuri este „cel mai mare malpraxis judiciar” pe care l-a văzut de când a intrat în politică.

CSM s-a sesizat din oficiu, iar Secția pentru procurori, în unanimitate, „a constatat încălcarea independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în raport cu afirmațiile formulate, în sensul ca dosarul instrumentat de DNA este „cel mai mare malpraxis judiciar”, fiind „un atac politic” al procurorilor anticorupție”.

Cristian Ghinea, acuzat că a lăsat agricultura fără bani europeni pentru irigații

În perioada în care a fost ministrul USR al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea a fost acuzat că nu a acceptat planul de irigații în PNRR, realizat de Ministerul Agriculturii, iar agricultura românească a avut de suferit.

„Mult timp ministrul Oros al Agriculturii era acuzat că nu a prins plan de irigații în PNRR. N-am niciun interes să îl apăr pe ministrul Oros, mai ales că nu mai este în PNL, este aliatul domnului Orban, dar domnul Oros a spus totuși că a propus un plan de irigații în PNRR, dar domnul Ghinea nu a acceptat acest plan via Bruxelles, spunând, și au fost înlocuite cu expoziții galerii foto, cu piste de biciclete în această zonă, a explicat deputatul PNL Marilen Pirtea, în 2022, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Cristian Ghinea a răspuns acuzațiilor, susținând că irigațiile nu au fost niciodată în PNRR. Afirmație care iarăși îl descalifică pe Ghinea!

De fapt, nu au fost niciodată. Cu trei zile înainte de alegeri, Marcel Boloș a lansat cu tam-tam un PDF lung cu o listă de dorințe. Acela nu era PNRR. Planul făcut conform regulamentului ar fi trebuit să aibă detalii despre costuri, calendar, impact de mediu obligatoriu, acoperirea recomandărilor de țară etc etc. Așa a ajuns PNRR final să aibă câteva zeci de mii de pagini”, a scris Cristian Ghinea într-un editorial.

Fostul ministru al Agriculturii Adrian Oros a susținut contrariul: În forma finală a PNRR nu a fost prins vreun proiect de gestionare a apei. Domnul Ghinea nu se pricepe la irigații, nu ne-am întâlnit vreodată cu Ghinea. Nu înțelege subiectul și nu l-a interesat.

Că au fost sau nu băgate în PNRR fondurile pentru irigații, rămâne (încă) un mister. Cristian Ghinea poate are și o explicație la faptul că europarlementarul USR Vlad Botoș a întrebat Comisia dacă Guvernul României a cerut cumva introducerea în PNRR a irigațiilor care nu au fost finanțate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Alfred Bulai a făcut infarct, în arest. A fost transportat de urgență la spital

0
Alfred Bulai a fost dus de urgență din Arestul Central la Spitalul Universitar, după ce a acuzat stări de rău. El ar fi suferit un infarct. Medicul centrului de arestare în care se afla sociologul Alfred Bulai a observat că...