Uniunea Europeană deschide ușa cultivării de organisme modificate genetic. Ce va face România?

modificate genetic
Autoritățile din România au fost mereu „pozitive” față de cultivarea OMG-urilor

Consiliul European a adoptat, luni, actul normativ care acordă țărilor membre dreptul de a aproba sau de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor. Noile norme vor intra în vigoare în termen de 20 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După cum cunoaștem autoritățile din România, este puțin probabil să respingă cultivarea unui OMG la noi. 

OMG-urile trebuie aprobate de Comisia Europeană

modificate genetic
Autoritățile din România au fost mereu „pozitive” față de cultivarea OMG-urilor

Normele adoptate ieri de Parlamentul European vor da statelor membre libertatea de alegere: ele pot decide dacă vor ca pe teritoriul lor să fie cultivate organisme modificate genetic sau, dimpotrivă, pot decide să le interzică. „Aceasta este în linie cu principiul subsidiarității și respectă preferințele cetățenilor și fermierilor” a declarat ministrul leton al Agriculturii, Janis Duklavs. Potrivit Consiliului European, noile norme permit ca atunci când este autorizat un OMG la nivel European, țările să solicite ca teritoriul lor să fie exclus. La rândul lor, statele membre în care sunt cultivate OMG trebuie să aibă grijă pentru a evita contaminarea transfrontalieră în statele membre în care aceste OMG sunt interzise.

Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte. Culturile OMG sunt aprobate numai după o evaluare in detaliu a riscurilor. Evaluarea este realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. După autorizare, țările UE pot interzice individual cultivarea unui produs OMG pe teritoriul lor. Cu toate acestea, noile reguli vor permite statelor membre să interzică OMG din motive de protecţie a mediului, dar şi din alte motive, cum ar fi cerinţele privind planificarea urbană sau naţională, impactul socio-economic, evitarea prezenţei involuntare a OMG în alte produse şi obiective ale politicii agricole.

Ce țări interzic organismele modificate genetic

Statele europene au atitudini diferite față de organismele modificate genetic, chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America și Asia. Dacă Marea Britanie este favorabilă acestora, multe alte state membre UE, inclusiv Franța și Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto -rezistent la insecte. Și în cazul acestuia, unele țări (Austria, Bulgaria, Grecia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg și Polonia) au adoptat o clauză de salvgardare pentru a interzice această cultură pe teritoriile lor. Cartoful modificat genetic „Amflora” a fost interzis de Curtea generală UE în 2013, după ce iniţial fusese aprobat de Comisia Europeană.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Ce să faceți ? Întrebați-l pe Cioloș că doar el, pe când era Ministru la Agricultură, a adus în România virusul acesta al modificării genetice a plantelor. După asta au venit o sumedenie de nenorociri printre care și perspectiva distrugerii culturii viei românești și înlocuirea ei cu butași aduși din UE de către niște bișnițari agreați tot de Ministerul Agriculturii care au venit cu papornițe pline cu bani pe care astfel i-au plătit pe trădătorii care astfel, la sfatul șefilor din minister și-au vândut Țara deoarece în realitate europenilor producători de vin le era teamă justificată de concurența vinurilor românești. ASTA ESTE FRĂȚIA EUROPEANĂ CA ȘI EXPLICAȚIA PRIVATIZĂRILOR ILIESCIANĂ ÎN AVALANȘĂ CARE A CONDUS LA DISTRUGEREA INDUSTRIEI ROMÂNEȘTI ȘI IMPLICIT, ÎMBOGĂȚIREA TÂLHARILOR ACOPERIȚI?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.