Un test pentru viață. O nouă speranță pentru bucureștenii afectați de cancerul colorectal.

O nouă șansă pentru cei afectați de cancerul colorectal. Pentru că ne pasă de părinții și bunicii noștri, cu puțină ambiție  și dăruire, dar și prin manifestarea unor  sentimente de empatie și umanitate,  vrem să redăm speranța celor care se află în suferință. De aceea, noi, cei de la Centrul pentru Seniori al Municipiului București, din cadrul Primăriei Capitalei,  condus de Alexandra Dobre, în parteneriat cu Asociația ”Sănătate pentru Comunitate”, vom derula, începând din luna august, un amplu program de screening pentru cancerul colorectal. 

” Ne dorim să redăm bucuria vieții, bucurestenilor  noștri. De aceea, cu toate armele, intrăm în marele război cu cancerul, o boală care nu cunoaște milă. Un prim pas în cîștigarea bătăliei este prevenția. Tocmai din acest motiv această colaborare cu Asociația ”Sănătate pentru comunitate” este foarte importantă. Bucureștenii care sunt expuși la un asemenea risc de îmbolnăvire, vor fi testați, tocmai pentru a preîntâmpina germenii care pot declanșa boala”, declară Alexandra Dobre, coordonatorul acestui proiect de sănătate.

În cadrul programului,  un număr de 1500 de bucureșteni,  persoane cu vârste de peste 50 de ani, vor beneficia, cu titlu gratuit, de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal. În funcție de evoluția și rezultatele programului, Primăria Capitalei, Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti și instituțiile partenere iau în calcul posibilitatea extinderii acestuia până la 5000 de beneficiari.

Programul va avea la bază o metodă de screening non-invazivă, importantă și eficientă care, din păcate, nu a ajuns să fie cunoscută la nivel național, Testul imunochimic FIT. Beneficiarii vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse către laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. În eventualitatea apariției unei suspiciuni, persoanele vor fi direcționate către medicii specialiști în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii și a analizelor anatomopatologice. Tot acest parcurs este oferit cu titlu GRATUIT, costurile necesare derulării programului fiind suportate integral de către instituțiile partenere.

Proiectul urmează a fi implementat în baza unui Regulament care va fi publicat în perioada următoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, www.cs-mb.ro.

Menționăm că în anul 2018, cancerul colorectal a însemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate în țara noastră, fiind depășit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numărul deceselor cauzate de această maladia a depășit 6.000 de persoane în anul 2018. Cu toate acestea, România rămâne una din puținele țări din Uniunea Europeană fără un program de screening pentru cancerul colorectal. Conform specialiștilor, supraviețuirea în cazul pacienților care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%, în timp ce procentul coboara la 70% dacă boala este identificată. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supraviețuire este de cel mult 20%.

,,INVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viata” este un program care propune creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la importanța existenței unui stil de viață sănătos și cunoașterea factorilor de risc. Implementarea acestui program urmărește Planul Global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile 2013 – 2020 și are la bază strategia națională privind NCD (Non-communicable diseases, aici fiind incluse cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare).

Asociația ”Sănătate pentru Comunitate”, promotorul programului ,,INVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață” a derulat în ultimii cinci ani campanii de informare, prevenire și navigare de pacienți, având parteneriate cu instituții și asociații umbrelă din țară si străinătate (European Cancer Patient Coalition, Digestive Cancers Europe, Lung Cancer Europe).

Centrul Medical Neolife, partener oficial al acestui program, este una din clinicile medicale de referință din România și spațiul est european. În cadrul clinicii, sunt aplicate cele mai avansate protocoale europene în tratamentul bolilor și, în mod special, al neoplasmelor. Echipe multidisciplinare de medici români și străini fac posibilă, acum și în România, o medicină de 5 stele pentru pacienții clinicii. În decursul celor 5 ani de existență în România, peste 120.000 de persoane au fost tratate prin tehnici și echipamente revoluționare de diagnostic și tratament.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.