Șocant! Un fost pușcăriaș a amenințat că pune foc la Pionierul chiar înainte de incendiul de la COLECTIV

Colectiv
Înainte de incendiul din Colectiv, un individ a amenințat că va da foc clădirii

Ipoteză incendiară! Cetățeanul a intrat în posesia unui document care arată că înainte cu circa o săptămână de producerea tragediei din Clubul Colectiv, Poliția a fost sesizată că un individ a amenințat că dă foc clădirii Pionierul și că-și omoară asociatul.

Dacă Poliția și-ar fi făcut datoria așa cum trebuie, ar fi trebuit să solicite ISU să verifice sistemele de protecție antiincendiu din clădirea Pionierul și astfel poate s-ar fi descoperit neregulile din Clubul Colectiv înainte de producerea tragediei.

Emil Constantin a sesizat Secția 14 Poliție din Capitală, în data de 20 octombrie 2015, reclamând că asociatul său l-a amenințat cu moartea. Numulțumirea celui din urmă era că urma să fie evacuat din clădirea fostei fabrici Pionierul, unde cei doi închiriaseră un spațiu pentru o sală de box. Asociatul nemulțumit a amenințat și că va da foc clădirii, pe care o va părăsi doar atunci când unul dintre ei doi va muri.

Amenințare cu incendiere cu o săptămână înainte de tragedia de la Colectiv

Pe 5 noiembrie 2015, la 6 zile de la producerea incendiului devastator soldat cu moartea a 64 de tineri, Emil Constantin a mers din nou la poliție, solicitând urgentarea cercetărilor. Ulterior, se pare că acesta s-ar fi împăcat cu agresorul, iar polițiștii nu au mai continuat ancheta.

„În fapt, dețin un un contract de subînchiriere din 01.10.2015 în imobilul situat în clădirea SC Pionierul SA, din strada Tăbăcăriei, nr. 7, sector 4. Cu ocazia plângerii, v-am informat că numitul C. Eduard, care este reprezentantul unei asociații, funcționează ilegal în spațiul deținut de mine, iar pentru că i-am cerut să nu mai vină, m-a amenințat că el nu va ieși niciodată de acolo și unul dintre noi o să moară și o să dea foc la clădire”, menționa Emil Constantin în revenirea asupra plângerii penale adresată polițiștilor de la Secția 14.

„E un fost pușcăriaș. Mi-a zis că o să mă omoare”

Contactat de reporterii Cetateanul.net, Emil Constantin a recunoscut incidentul și a povestit cum s-a întâmplat totul. El spune că era asociat la o sală de box cu cel care a amenințat că va da foc la clădirea Pionierul.

„Mă amenința că mă bate, că mă omoară, că dă foc la clădire. Polițiștii l-au chemat la secție, i-au spus să stea liniștit, să se potolească. L-au chemat și înainte de incendiul din Clubul Colectiv, și după. (…) Eram asociați la o sală de box, el a vrut apoi să mă păcălească cu banii, eu am închiriat spațiul pe numele meu. A vrut să mă forțeze să plec, dar i-am spus că nu plec, pentru că eu am băgat bani acolo. El era un fost pușcăriaș, făcuse pușcărie la 17-18 ani”, a povestit Emil Constantin.

plangere Pionierul - Copy

Bărbatul a fost nevoit să revină cu o nouă plângere, pentru că asociatul său îl amenința în continuare.

Un lucru este însă evident – o minimă implicare a autorităților (Poliție, ISU etc.) ar fi putut duce la descoperirea gravelor probleme de protecție anti-incendiu pe care le avea clădirea fostei fabrici Pionierul.

Am solicitat Poliției Capitalei să spună cum a fost soluționată plângerea penală depusă de Emil Constantin în urmă cu 4 ani, înainte cu circa o săptămână de producerea tragediei din Clubul Colectiv, precum și care au fost actele procedurale făcute în acest dosar.

La mai mult de o săptămână de la trimiterea solicitării de presă, Poliția Capitalei nu găsește încă răspunsul într-un caz care trebuia soluționat înainte de tragedia de la Colectiv.

Crucea Galbenă, împiedicată să ajute răniții de la Colectiv

Colectiv

Nu au fost singurele bâlbe ale autorităților în acele zile. Imediat după producerea incendului, Fundaţia Crucea Alb Galbenă și-ar fi oferit ajutorul dar autoritățile ar fi refuzat. Așa s-ar fi ajuns că mulți dintre răniți să fie transportați la spital cu taxiuri sau cu mașini particulare, și nu de ambulanțe cu personal medical.

De altfel, și fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a vorbit despre acest incident.

„Am solicitat sprijin și am recomandat să se accepte sprijn de oriunde acesta putea fi acordat, însă, factorii de răspundere din autoritatea centrală (și se știu ei care sunt) au considerat, spre exemplu, că un organism precum Crucea Galbenă și societăți care au serviciu de ambulanțe private au fost întoarse din drum fără a fi lăsate să acorde primul ajutor, ar putea să strice imaginea instituțiilor cu atribuții ale Statului, care ar fi putut părea neputincioase. Și neputincioase au fost. În primele minute vitale mulți răniți au fost transportați cu taxiuri și mașini personale, ale oamenilor de bine ce au dat o mână de ajutor în acele momente”, a scris Piedone pe Facebook.

Reporterii Cetățeanul au solicitat Fundației Crucea Alb Galbenă să ne confirme dacă în noaptea tragediei și-a oferit sprijinul, iar autoritățile au refuzat.

Din motive (aparent) inexplicabile, reprezentanții fundației nu ne-au dat un răspuns tranșant, invocând faptul că trebuie să mai verifice informația.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Pot sa zic ca într-adevăr nu se poate imputa ceva fostului primar in condițiile in care sa respectat legea. Mai mult clubul funcționa de mult și era obligația de serviciu a secției teritoriale de a verifica acest obiectiv conform legi 333/2003 modificata. Dacă se făcea acest lucru nu se ajungea la acesta tragedie.
    Principali vinovați -ISU și compartimentul Paza bunuri din cadrul secției 14 Politie care avea competentă pentru acest lucru.
    Speram ca cineva se va trezi sa tragă la răspundere pe adevărați vinovați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.