Ultimele tunuri PSD în Sănătate! Bani europeni pentru aparatură chinezească

tunuri PSD
Piața a fost invadată de aparatură chinezească de o calitate îndoielnică, acuză medicii din spitale

Ultimele tunuri PSD în Sănătate! Mai multe licitații pentru dotarea spitalelor cu aparatură medicală miros a fraudă. Caietele de sarcini au fost aranjate în așa fel încât să câștige anumiți furnizori.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Pandemia care a făcut mii de victime în România este o oportunitate pentru unii politicieni aflați în fruntea unor instituții publice de a umple pușculița de partid, dar și buzunarele proprii. La Prahova, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a obligat Consiliul Județean să modifice documentația unei licitații, pentru încălcarea gravă a Legii achizițiilor publice.

Într-un alt caz similar, la Spitalul Colțea, CNSC a închis ochii și a dat „verde” la licitațiile suspecte de fraudă. Toate acestea se întâmplă pe bani europeni!

CITEȘTE ȘI Experți europeni: Condamnări în dosarul Băneasa pentru infracțiuni care nu există

Tunuri PSD. Bani europeni pentru lupta cu pandemia

La 28 august 2020, Consiliul Județean Prahova, condus de baronul local PSD Bogdan Andrei Toader, a publicat în SEAP – sistemul național de achiziții publice un anunț de participare pentru achiziționarea unui computer tomograf.

Achiziția, care este în plină desfășurare, se face în cadrul proiectului „Dotarea unităților sanitare aflate în subordinea Consiliului județean Prahova cu echipamente medicale și de protecție medicală, în vederea prevenirii extinderii infectării cu noul Coronavirus SARS-CoV-2 și tratarea pacienților contaminați”.

Banii pentru aceste achiziții vin de la Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune – destinat statelor membre al căror venit naţional brut pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media UE, adică țărilor sărace.

CITEȘTE ȘI Strategia de combatere a Covid-19, sabotată din interiorul Guvernului

Caiet de sarcini măsluit

Tunuri PSD. Documentația pentru licitație, acuză unele dintre companiile participante, a fost întocmită în așa fel încât să vină ca o mănușă pe caracteristicile unui anumit aparat, iar CNSC le-a dat dreptate.

Astfel, potrivit documentelor oficiale ale CNSC, în caietul de sarcini au fost trecute caracteristici tehnice precum „cilindru turnat integrat, structură de izolare termică a fluxului de aer, controlul  temperaturii în puncte multiple, sistem de control al mișcării cu feedback  dublu sau grilă antidisipatoare inovativă”, care nu au niciun impact din punct de vedere clinic, dar reprezintă modalități constructive specifice unui anumit producător. Mai exact, toate acestea se regăsesc în broșura de prezentare a unui producător chinez.

„Pentru a demonstra îndeplinirea acestui tip de cerințe, fiecare producător ar trebui să dezvăluie secrete de fabricație”, acuză cei care au sesizat CNSC.

„Copy-paste” de pe broșura unui aparat chinezesc

O altă cerinta restrictivă din caietul de sarcini este „sistem de operare Windows 10”. Specialiștii atrag atenția că un computer tomograf nu poate fi configurat asemenea unui PC independent, ci are valori hardware și software-uri specifice, pentru care producătorul primește o marcă CE.

În aceeași categorie de „servite” se încadrează și cerințele „memorie 64GB, frecvență 2 – 2,6 GHz”, hard disk 4TB, date brute 2TB”. Or, tipul procesorului și viteza de lucru, se arată în documentele CNSC, sunt selectate de fiecare producător în parte, pentru a fi posibilă rularea tuturor aplicațiior software instalate și pentru a obține o viteză de reconstrucție a imaginilor, putând asigura astfel o funcționare fără timpi de așteptare ce ar putea afecta fluxul de lucru. În caz contrar, performanțele procesorului rămân doar pe hârtie.

S-a mers până acolo încât funcționarii CJ Prahova au trecut în caietul de sarcini denumiri comerciale specifice, precum „Modulație inteligentă MA-IMA”, „Reconstrucție iterativă – NDI”, „Suprimarea artefactelor de metal – MAS”, copiate cuvânt cu cuvânt din broșura de prezentare a tomografului „Made in China”.

tunuri PSD
Funcționarii CJ Prahova au copiat în caietul de sarcini broșura aparatului chinezesc

Mai mult, bugetul stabilit de CJ Prahova pentru această achiziție este de circa un milion de euro (4.831.932,77  lei fără TVA), în condițiile în care un computer tomograf cu aceste cerințe se poate achiziționa de pe piața liberă cu mai puțin de o treime (circa 310.000 euro).

Tupeu de baroni

Tunuri PSD. În punctul de vedere trimis CNSC, funcționarii CJ Prahova au menționat cu aroganță că mențin specificațiile tehnice din documentația de atribuire.

Cu tupeu, aceștia au recunoscut că au introdus cerințele restrictive dubioase, dar au susținut că au făcut-o doar pentru a elimina anumite neclarități:

Cerințele tehnice care indică o anumită origine, sursă, producție, un procedeu special, o marcă de fabricație sau de comerț, un brevet de invenție sunt menționate doar pentru identificarea cu ușurință a tipului de produs și nu au ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor operatori economici sau a anumitor produse”.

Tomograful NU poate detecta viruși

Funcționarii au vrut să fie cât mai convingători justificând necesitatea achiziționării unui aparat „dotat cu inteligență artificială, capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus în câteva minute”. Or, nicăieri în caietul de sarcini nu se specifică această cerință!?!

Mai mult, reputați specialiști au explicat pentru Cetățeanul că un computer tomograv NU poate detecta un virus, precum Covid-19, ci doar anumite leziuni pe organe.

CJ Prahova a găsit o explicație halucinantă și pentru bugetul umflat: „Prețurile la produsele pentru combaterea virusului SARS-CoV 2 sunt în creștere din cauza cererii mari și a ofertei mici, astfel că bugetul alocat este real și concurențial”.

CNSC a dat peste bot baronilor

Răspunsul CNSC la șmecheria baronilor locali a fost pe măsură: „Consiliul Județean Prahova nu demonstrează că sunt mai multe produse care îndeplinesc integral specificațiile impuse”.

CNSC a arătat că specificațiile tehnice cerute de CJ Prahova „au un caracter nelegal și abuziv, afectând în mod vădit concurența”.

tunuri PSD
CNSC a arătat că CJ Prahova a măsluit caietul de sarcini al licitației, favorizând un anumit competitor

„Anumite specificații tehnice din caietul de sarcini sunt redactate fără a respecta principiile Legii 98/2016, Autoritatea Contractantă procedând la elaborarea Caietului de sarcini cu încălcarea dispozițiilor  legale, care prevăd că ‹‹Autoritățile contractante au obligația să acorde operatorilor economici un tratament egal și nediscriminatoriu și să acționeze într-o manieră transparentă și proporțională››. (…) Autoritatea Contractantă nu are dreptul de a stabili discreționar specificațiile tehnice astfel încât, de fapt, intenția reală să fie aceea de a achiziționa exclusiv un echipament produs de un anumit  producător, se arată în decizia CNSC, care a obligat CJ Prahova să modifice caietul de sarcini ai licitației.

Nu e pentru cine se pregătește…

Culmea ironiei, baronii PSD de Prahova nu vor ajunge să culeagă roadele tunului pe bani europeni, pentru că la alegerile locale șeful CJ Bogdan Andrei Toader, cel care în 2016 l-a înlocuit la șefia județului pe baronul Mircea Cosma – judecat pentru corupție, a pierdut lamentabil în fața liberalului Iulian Dumitrescu.

Rămâne de văzut dacă liberalii vor valorifica „oportunitatea” lăsată de PSD sau vor modifica documentația de atribuire – așa cum de altfel a dispus și CNSC, în așa fel încăt să nu fie favorizat un anumit competitor.

Spitalele românești, dotate cu „chinezării”

Specialiștii în Sănătate se arată îngrijorați că, în ultima vreme, se acordă prea ușor autorizațiile pentru aparatelele chinezești, de multe ori de o calitate îndoielnică. Instituția care se ocupă cu avizarea tomografelor este Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), condusă de liberalul Gheorghe Ioniță (foto).

Tunuri PSD

Recent, o pacientă internată la un spital din Timișoara a fost rănită grav de un computer tomograf chinezesc

Pacienta suferise un AVC și avea nevoie urgentă de o intervenție, astfel că doctorii au mers la tomograf. Chiar în timpul scanării, un cerc de aproape un metru de plastic, cu margini ascuțite de aluminiu, care se învârte cu 400 de rotații pe secundă, potrivit directorului spitalului, s-a desprins și a picat peste pacientă. Femeia a fost rănită doar la o mână, dar cercul desprins din tomograf putea să-i secţioneze gâtul.

„Aparatul a fost achiziționat în anul 2018, într-un program cu Banca Mondială, de calitate, zic medicii, foarte slabă. A fost recepționat de spital, însă a funcționat un an și jumătate fără autorizație, pentru că pur și simplu nu a fost cerută, iar reprezentanții spitalului de atunci au semnat recepția”, a declarat directorul unității sanitare.

Aparate tomograf similiare au fost achiziționate și pentru alte spitale din țară.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.