Unul dintre cei mai mari agricultori din România, Dimitrie Muscă, director al Combinatului Agroindustrial Curtici, trage semnalul de alarmă arătând că directivele impuse de Uniunea Europeană îi descurajează pe fermierii români să mai crească animale.
Dimitrie Muscă arată că fermierilor le este tot mai greu să reziste pe piață în condițiile în care consumul de carne sintetică a fost aprobat în Singapore, de exemplu, iar în Uniunea Europeană măsurile de protecție a mediului sunt tot mai dure:
„Se constituie tot mai multe laboratoare care să producă lapte artificial și carne artificială. Sub pretextul că poluăm și că încălzim atmosfera și producem dioxid de carbon au găsit această găselniță. În Singapore a fost legalizat consumul de carne sintetiză. Problema nu e cât va merge, sau nu va merge. Problema este următoarea: Românii nu vor mânca lăcustele și gândacii de făină și greierii… Dar, pe de altă parte, ca să se ajungă acolo ne îngreunează nouă situația în zootehnie de asemenea natură încât vom renuța la ea. Vor mai fi ici-colo cîte un izolat, câte o nebunie în care să te bați cu morile de vânt”.
Atacul la porcul românesc
Dimitrie Muscă dă exemplu și o măsură care îl obligă să reducă efectivele de porci pe care le deține:
„Pentru ca să-și da bunăstarea la porci, (UE – nota CETĂȚEANUL) zice, față de de standard cât trebuie să-i asiguri spațiu locativ la un porc, trebuie să-l crești acum cu 15 la sută, deci ce înseamnă asta? Că pe spațiul pe care îl am eu trebuie să cresc cu 15 la sută, sau să-mi reduc efectivele. La mine ar însemna 2-3000 de porci grași. Uite că începe și ne lovește și asta se întâmplă. Dacă suntem pașnici și toată lumea stă frumos și nu zice nimic asta e soarta”.
Potrivit lui Dimitrie Muscă, citat de Radio Timișoara, la producția de carne de porc România stăm „catastrofal”, în țara noastră fiind produs cel mult 15 la sută din necesar.
În septembrie anul trecut, fermierul avertiza că prețul la cotletul sau ceafa de porc se va dubla și va ajunge să coste 40 lei/kg.
Potrivit datelor Comisiei Europene, România a raportat cea mai mare scădere a numărului de sacrificări la porc din UE (minus 15,4% în ianuarie-mai 2022), pe un fond în care în întreaga Europa sacrificările sunt pe un trend descendent (minus 3,1%).
„Prețul cărnii de porc se va dubla și se va ajunge ca un cotlet sau ceafa să fie 40 lei kilogramul, unde era 20 – 22 de lei. Se va duce pentru că noi nu mai avem, dacă astăzi mai producem 15%, este o realitate cruntă”, declara Dimitrie Muscă, în toamnă, fondatorul CAI Curtici.
Dimitrie Muscă lucrează în sistem de holding cu fiul său 7.600 de hectare de pământ, au în jur de 3.000 de capete de bovine – vaci de lapte și vaci de rasa Charolaise și pentru lapte Holstein Friză. Au trei complexe de porci cu 50 și ceva de mii de capete, două abatoare, fabrică de lapte, fabrică de pâine și 36 de magazine.
Cetățeanul TV