Operațiunea „Marea Prăduială”! Hotelul lui Oprea, construit pe terenul „furat” de la Curtea de Conturi

Curtea de Conturi
VIP-urile din dosarul „Marea Prăduială”, prin care a fost înstrăinat terenul Curții de Conturi: Gabriel Oprea, Dan Drosu Șaguna și Neculai Onțanu

Terenul de pe malul lacului Colentina, pe care se construia hotelul lui Gabriel Oprea, dar și alte terenuri învecinate ajunse în proprietatea unor cunoscuți politicieni sau afaceriști veroși a fost furat din proprietatea publică a statului.

Autori: Cătălin Antohe și Marian Păvălașc

Cetățeanul.net vă prezintă uneltirile prin care s-a „furat” de la Curtea de Conturi un teren de 8300 de metri pătrați și cum a ajuns acesta, ilegal, în proprietate privată, prin implicarea sau complicitatea unor persoane din conducerea Curții de Conturi a României!

Începând de marți, 28 iunie, „Cetățeanul.net” vă va prezenta numele politicienilor și afaceriștilor care au ajuns proprietari pe terenul care este și astăzi, legal, domeniul public al statului!

Notă:  Conținutul acestui articol este proprietatea Cetățeanul.net și nu poate fi reprodus fără acordul expres al acestuia

Operațiunea „Jaf la Curtea de Conturi!”

Curtea de Conturi
Terenul atribuit Curții de Conturi, chiar pe malul lacului, a aprins „pohtele” Mafiei imobiliare

Pe 16 septembrie 2004, guvernul a aprobat o hotărâre prin care atribuia Curții de Conturi un teren de 8300 de metri pătrați pentru construirea unui nou sediu. Cum terenul se află într-o zonă foarte valoroasă pentru samsarii imobiliari, pe malul lacului Colentina, și peste drum de lacurile Tei și Floreasca, Curtea de Conturi nu a mai ajuns însă să-și construiască niciun sediu.

În 2006, la pe adresa Curții de Conturi a sosit o scrisoare de la Primăria Sectorului 2, prin care instituția era întrebată dacă nu vrea să cedeze terenul Primăriei deoarece avea pentru acesta cereri de revendicare.

Curtea de Conturi
Dan Drosu Șaguna a fost de acord cu cedarea ilegală a terenului, fără hotărâre de guvern și fără să să înștiințeze plenul Curții de Conturi.

Potrivit unor surse oficiale, Președintele Curții de Conturi, Dan Drosu Șaguna a răspuns afirmativ scrisorii primăriei lui Neculai Onțanu. Răspunsul a fost dat ilegal, spun sursele, deoarece Șaguna nu a cerut aprobarea plenului Curții de Conturi și nici a comitetului de conducere, iar terenul nu putea fi luat Curții de Conturi decât printr-o hotărâre de guvern!

După răspunsul ilegal al lui Șaguna, între Curtea de Conturi şi Primăria sectorului 2 s-a semnat un protocol „penal” de predare-primire a terenului. Șaguna nu a mai semnat însă protocolul! Pe protocolul ilegal și-a pus semnătura secretarul general de atunci al Curții de Conturi.

Ex-președintele Șaguna susține că nu își amintește nimic

Curtea de Conturi
Hotărârea prin care a fost atribuit terenul pentru construcția sediului Curții de Conturi a fost semnată și de Șaguna, care acum a „uitat” de ea. Deși hotărârea nu a fost aprobată sau modificată niciodată, terenul a ajuns în proprietatea unor politicieni și afaceriști

Contactați telefonic, cei doi au susținut că nu-și mai aduc aminte de terenul dat prin hotărâre de Guvern. Dan Drosu Șaguna, președinte al Curții de Conturi a României până în 2008,  „Nu-mi aduc aminte! Nu știu, nu știu despre ce este vorba! Această chestiune îmi este total necunoscută! Este posibil să se fi ocupat de problema aceasta secretarul general! Nu rețin această temă, iar eu sunt un om care are o memorie foarte bună!”, ne-a declarat fostul președinte al Curții de Conturi. Chiar dacă spune (minte?) că nu-și amintește, Dan Drosu Șaguna a semnat hotărârea de guvern prin care primea terenul (vezi, mai sus, hotărârea).

Surse oficiale susțin că tot Șaguna a semnat și scrisoarea prin care se declara de acord cu cedarea terenului, fără să existe o hotărâre de guvern și fără aprobarea plenului Curții de Conturi!

 

Nicolae Văcăroiu: „Terenul a fost cedat nelegal”

Curtea de Conturi
Nicolae Văcăroiu, actualul președinte al Cirții de Contusri, confirmă că terenul a fost luat ilegal de la Curtea de Conturi

Actualul președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ne-a declarat că, în opinia domniei sale,terenul a fost cedat ilegal de Curtea de Conturi a României. „Terenul nu avea cum să ajungă legal, în proprietate privată, pentru că a fost trecut, prin hotărâre de guvern (HG 1608/2004 – n.n.) în proprietate publică. Terenul Curții de Conturi nu putea fi scos legal din proprietate publică decât tot prin hotărâre de guvern! Or, o asemenea hotărâre nu există!”, ne-a declarat Nicolae Văcăroiu.

DNA confirmă ilegalitățile

Ulterior „Terenul din strada Barbu Văcărescu ce a făcut obiectul reconstituirii fusese transferat în anul 2004 în domeniul public al statului și atribuit Curții de Conturi prin hotărâre de guvern în vederea construcției unui sediu”, precizează procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Onțanu.

Mai mult, procurorii DNA au descoperit că instituția Curții de Conturi a renunțata la teren prin implicarea unei persoane de conducere care a făcut toate eforturile, deși nu avea atribuții în acest sen, pentru ca pământul să ajungă la Primpăria Sector 2 care apoi să-l retrocedeze suspect. Rămâne de văzut dacă procurorii DNA s-au referit la „uitucul” Șaguna sau la alt personaj misterios din conducerea Curții de Conturi!

Cine a înhățat terenul Curții de Conturi

Deși terenul este și astăzi, legal, domeniu public al statului destinat construirii sediului Curții de Conturi a României, el a fost demult împărțit în mai multe loturi care s-au dat sau s-au vândut mai multor personalități din lumea politicii sau a afacerilor mai mult sau mai puțin subterane.

Astfel, contra unor șpăgi de 3,5 milioane de euro date către primarul Neculai Onțanu și secretarul Toma Șutru, în 2007 a fost pus în posesia terenului Tudor Ioan Ionescu (urmaș al politicianului interbelic Take Ionescu). „Ulterior, a fost emis titlul de proprietate nr. 100421 din 20.09.2007 pe numele lui Tudor Ionescu pentru o suprafață de teren totală de 9,6839 ha, compus din 7 loturi situate pe raza sectorului 2 București, printre care un teren în suprafață de 11.774,06 mp situat pe strada Barbu Văcărescu”, scriu procurorii DNA.

Terenul a ajuns apoi în posesia nepoatei a lui Gabriel Oprea, Loredana Radu, a fostului director de la Metrorex, Aurel Radu, dar și în proprietatea unei firme controlate de milionarul Dragoș Dobrescu, potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Aceasta din urmă a vândut apoi mai multe parcele către politicieni cunoscuți sau oameni de afaceri, ale căror nume le vom dezvălui începând de marți, 28 iunie.

Citește și „Marea Prăduială”! Elena Udrea și Dumitru Cocoș, proprietari pe un lot din terenul „furat” de la Curtea de Conturi

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here