Tun de sute de mii de euro! O firmă cu zero angajați, stăpână peste chioșcurile de lux ale Administrației Lacuri și Parcuri (ALPAB), pe o chirie de doi bani

image-2014-07-15-17678624-70-chiosc-pagoda-herastrauCumpărate cu o jumătate de milion de euro, chioșcurile din marile parcuri ale Capitalei sunt gestionate de o firmă care nu are niciun angajat. Societatea, denumită SC Integrate Lobby Solutions SRL, a închiriat chioșcurile aproape pe nimic: 55 de euro pentru fiecare chioșc. Un simplu calcul arată că pentru cele 16 chioșcuri se achită 880 de euro pe lună către ALPAB, instituție coordonată de controversatul Bogdan Tănase.

În timp ce Administrația Parcurilor câștigă foarte puțin din acest business, societatea care nu are niciun angajat face avere din subînchirierea lor. Chioşcurile sunt subînchiriate cu minim 1.000 euro în fiecare lună, iar factură pentru această sumă se emite pentru o suma modică sau deloc, potrivit informațiiloe obținute de reporterii cetățeanul.net.

Investiție amortizată în 60 de ani!?!

Primăria Capitalei, cea care face plăţile facturilor pentru ALPAB , a plătit pentru aceste chioşcuri aproximativ 592.000 de euro , în timp ce societatea plătește 10.000 EURO/an pentru toate cele 16 chioşcuri. Se naşte întrebarea  „unde este profitul Municipalității, dacă investiția Capitalei va fi recuperată abia în 60 de ani?

Cât de profitabilă a fost această închiriere a celor 16 chioşcuri se poate vedea din cifrele oficiale, această societate mergînd pe pierdere în primii doi ani ( 2012 şi 2013 ), realizând abia în 2014 un profit de doar 14 633 lei. Cu toate acestea, contractul este încheiat pe o perioada de 10 ani. „Este de neconceput o societate comercială înfiinţată în dată de 21.02.2014, care se dovedeşte a nu avea nici un angajat şi nici un profit ( aspecte descoperite în urmă verificărilor efectuate de noi la Registrul Comerţului -n.n) beneficieze de un contract de închiriere încheiat cu ALPAB pe o perioada de 25 de ani, având ca obiect un ponton, contractul fiind încheiat la doar două luni de la înfiinţarea societăţii, în lipsa oricărui anunț de licitație pe site-urile de specialitate”, ne-au spus surse din cadrul instituției.

Chioșcuri de lux pentru porumb și gogoși

Una dintre firmele subcontractoare este Ţara PARK AGREMENT SRL, deţine două chioşcuri în parcul Herăstrău. Chioşcurile nu au apă curentă, grup sanitar (wc/chiuvetă). Apă este „procurată” de la cişmelele din parc şi transportată cu bidoane. Comercianţii desfăşoară activităţi de procesare a alimentelor(gogoşi, fresh-uri, clătite, porumb fiert, vin fiert). În momentul când ANAF-ul îşi face simţită prezenţa în parc închid chioşcurile , când au deschis se întind cu marfă şi ustensilele de procesare cu mult faţă de suprafaţă stipulată în contract.

Bogdan Tănase
Bogdan Tănase, din nou „mogul” peste Cimitire și Parcuri

Or este ilegal  aceeaşi firmă poată subînchiria aceste imobile fără a există vreun acord cu locatorul, în condiţiile în care în contractele de închiriere se stipulează clar subînchirierea este interzisă în lipsa unui acord prealabil al ALPAB și fără această instituţie ia vreo măsură în acest sens. Totodată, anumite societăți beneficiază de condiții preferențiale atunci când se încheie contracte de închiriere: 10 ani perioadă, în loc de cinci ani.

Primarul general suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a promovat investiția, privind achiziționarea acestor chioșcuri tip pagodă- destinate pentru vânzarea de cărți și ziare, în rectificarea bugetară pe anul 2010, investiția fiind trecută într-o anexă a actului. Un chioşc de doi metri pătraţi, asamblat în hala de la parterul unei vile situate pe strada Drumul Plaiul Câmpiei, chioşcurile pagodă au costat aproximativ 37.000 de euro/buc, echivalentul unei garsoniere într-o zonă centrală. La aproximativ o lună de când s-au aprobat banii, ALPAB susţinea că a organizat licitaţia, a angajat firma şi societatea a construit chioşcurile. Firma avea un singur angajat în 2010!

LĂSAȚI UN MESAJ