Trece sau nu moțiunea. Politicienii dau examen pe bune

Trece sau nu moțiunea
Foto: B1

În 30 de ani de democrație originală au trecut două moțiuni de cenzură: în 2009 contra Guvernului Boc II și în 2012 contra Guvernului Ungureanu. Acum, moțiunea anti Dăncilă are și ea șanse la un loc pe podium. Trece sau nu moțiunea.

În 13 octombrie 2009, Emil Boc a fost bușit cu guvern cu tot dar nu a plecat, a rămas premier interimar (două luni) și după aceea a ajuns din nou premier plin după realegerea lui Băsescu. În schimb, Răzvan Ungureanu a dispărut imediat după moțiune, în 2012, și așa au început cei șapte ani de dominație pesedistă. Pentru a afla ce model preferă Dăncilă, Boc sau Ungureanu, trebuie mai întâi ca moțiunea să treacă.

Trece sau nu moțiunea. Politicienii oscilează între da și ba deși aritmetica spune da

Șase partide au semnat/susțin moțiunea de cenzură contra Guvernului Dăncilă: PNL, PMP, USR, Pro România, ALDE și UDMR. Deputații reprezentanți ai minorităților naționale altele decât cea maghiară s-au împărțit: unii de partea moțiunii, alții de partea PSD-ului.

Documentul este semnat de 237 de parlamentari, deci cu patru în plus față de numărul necesar debarcării Guvernului Dăncil, dar ușurința cu care se lasă cumpărați politicienii noștri nu permit garantarea succesului moțiunii. ”Se joacă până în momentul votului”, susține toată lumea. Să vedem cine și cum joacă.

Partea atacată, PSD-ul, stă mai prost ca niciodată. Actuala conducere a depășit toate liniile roșii, inclusiv în interiorul partidului. O demonstrează dizidența lui Paul Stănescu și eșecul înregistrat când, sub bagheta lui Florin Iordache, PSD a încercat programarea dezbaterii moțiunii în week-end. Marcel Ciolacu – actualul președinte al Camerei Deputaților, a confirmat public pierderea majorității parlamentare de către PSD.

”O moţiune de cenzură trece cu 233 de voturi. În acest moment, mă refer exclusiv matematic, în funcţie de apartenenţa la fiecare partid, PSD nu are această sumă de 233 de parlamentari. Asta e o veste proastă. Există şi o veste bună: nici cele cinci partide adunate nu fac 233. Vom vedea joi la moţiunea de cenzură cine va avea câştig de cauză”, a afirmat Ciolacu, după citirea moţiunii de cenzură în plenul comun.

Vulnerabilitatea PSD-ului duce cu gândul la o victorie a Opoziției. Una care însă s-ar putea transforma într-o victorie a la Pirus din cauza riscului ca înhămarea la guvernarea post-Dăncilă să-i coste pe invingătorii de acum pierderea alegerilor locale și parlamentare din 2020.

Cei mai înghesuiți sunt liberalii – împinși practic pe eșafod de ”amicii” lor useriști. Dacă moțiunea trece, PNL este practic obligat să-și asume responsabilitatea guvernării. Culmea, cu sau fără premier liberal. Cert este că PNL riscă să joace rolul unui nou Guvern Cioloș, implicit să-și diminueze scorul electoral la alegerile locale și parlamentare. Risc de care liberalii sunt conștienți, dar n-au de ales.

USR demonstrează că ”politica de tip nou” se face cu vechi metode. Ascunși după lozinca alegerilor anticipate (imposibil practic de declanșat cu actuala Constituție), USR-iștii se feresc ca dracu de tămâie de responsabilitatea guvernării. Nici măcar nu mai susțin în Parlament un eventual guvern PNL, ca nu cumva să le miroasă gura la viitoarele alegeri.
PMP în schimb a decis să riște: merge pe mâna PNL, pe față și fără fițe. Votează moțiunea și votează viitorul guvern, în care se și bagă, dacă e poftit.

Din cu totul alte motive, nici UDMR-ul nu ridică probleme. Maghiarii știu că PSD e istorie și nu sunt interesați de looseri. Parlamentarii UDMR vor vota in corpore moțiunea și vor aștepta ca noua stăpânire să le ceară, ca de obicei voturile. Contra cost, tot ca de obicei.

Monedă devalorizată în prezent, ALDE stă cuminte în siajul Pro România, deci ajungem direct la Victor Ponta. Un Ponta renăscut politic din propria-i cenușă și interesat în primul rând de încoronarea sa ca șef al stângii, o stângă formată din Pro România și mare parte din PSD. Ce mai rămâne din PSD este destinat de Ponta rolului de acar Păun, respectiv unul care să deconteze toate prostiile făcute de Dragnea, Dăncilă etc. Indiferent de ce le spune colegilor din Pro România, mai plauzibil este că Ponta nu e cu adevărat interesat de guvernarea post-Dăncilă (una în care în mod cert poate rupe gâtul oricărui partid), ci de consolidarea noii stângi. Asta nu înseamnă că Ponta nu bagă bolduri în mămăliga PNL-ului profitând de faptul că, fără voturile lui, moțiunea pică în mod cert.

Trecerea în revistă a partidelor nu arată dacă moțiunea va trece sau nu. La fel de greu de spus este și ce guvern i-ar putea urma Vioricăi Dăncilă. Pentru o perpectivă ceva mai clară, ”Cetățeanul” s-a adresat direct actorilor politici.

Nebuloasa de după

Prima întrebare pusă de ”Cetățeanul” s-a referit la șansele moțiunii de cenzură: trece sau nu trece. Iată răspunsurile.

Rareș Bogdan – PNL: ”Sută la sută trece. Guvernul dezastruos Dăncilă va pleca acasă. Pe 10 (octombrie – n.r.) este ziua eliberării României de nesimțiți și incompetență”

Eugen Tomac – PMP: ”Cred că există premize mult mai mari decât în alte situații ca moțiunea să reușească și eu sincer îmi doresc să reușească”.

Andrei Gerea – ALDE: ”Sunt șanse mari să treacă moțiunea mai ales că votul e săptămâna asta din plenul reunit care a stabilit programul de lucru a arătat că, în pofida eforturilor PSD, s-a adunat deja o masă critică suficientă pentru a câștiga la vot (partidele ostile PSD – n.r.) cu sau fără mobilizare”

Korodi Attila – UDMR: ”În principiu trece moțiunea, nu ar trebui să fie nicio sincopă”

Daniel Constantin – Pro Romania: ”Pe zi ce trece cresc șansele să treacă moțiunea. Mai ales după votul care s-a dat ieri (miercuri – n.r.) în Parlament, când Opoziția, cei care au semnat moțiunea de cenzură, au reușit să întoarcă programul celor de la PSD, cred că a fost un moment extrem de important. Cine era în dubiu dacă să voteze sau nu moțiunea și-a clarificat poziția, deci eu cred că trece moțiunea de cenzură”

Claudiu Năsui – USR: ”Dacă ne uităm la calculul strict matematic ar trebui să treacă, are 237 de semnatari și este nevoie de 233 de voturi. Iarăși dacă ne uităm în Parlament și adunăm numărul oamenilor din grupuri ar trebui să treacă dar nu vă ascund că PSD este într-o perioadă de cumpăraturi de parlamentari și chiar dacă tranzacția nu vizează trecerea în frupul PSD este posibil să convingă pe unii să nu vină la moțiune. O întrebare mai interesantă este, cred eu, dacă nu cumva PSD-ul nu are interes să treacă moțiunea. Dezastrul bugetar este enorm, au explodat cheltuielile pe datorie, dobânzile de aemenea și toate acestea sunt probleme pe care ei vor să le lase viitorului guvern. De aceea și credem noi în alegeri anticipate și nu într-o guvernare de un an în care doar îți asumi bombele lăsate de ei în urmă și nici nu poți să faci o reformă reală fără o majoritate în Parlament e o soluție către eșec, o soluție care să ducă la întoarcerea lor în 2020 și asta nu-și dorește nimeni”

A doua întrebare a vizat viitorul fără VV Dăncilă: cum poate arăta un guvern post PSD. Câștigător (fără voie) pare a fi PNL.

Rareș Bogdan – PNL: ”PNL e pregătit să-și asume guvernarea Îi invităm și pe cei din PMP și USR să facă același lucru iar în cazul în care aceștia nu ni se alătură vom guverna minoritar. Deci PNL e pregătit să guverneze pentru că România nu poate continua nici o singură zi cu Dăncilă. Fiecare zi cu Dăncilă e pierdută pentru România și nu ne permitem să ne batem joc din cauza unor calcule politicianiste de viitorul României. Și și avertizez pe cei care fac astfel de calcule și ne lasă să ajungem la guvernare pentru a ne rupe gâtul: s-ar putea să aibă o surpriză totală și să vadă un PNL care sare de 40%, asta dacă luăm măsurile potrivite și guvernăm cum trebuie”.

Eugen Tomac – PMP: ”Cred că este nevoie de un guvern politic și aici depinde foarte mult și de ce își dorește președintele în funcție. Vor fi negocieri politice și politica nu este facultativă: ai o criză politică, trebuie să iei decizii politice și acestea țin de negocieri. Că va fi guvern minoritar, că va fi guvern de o largă coaliție e o chestiune care se va negocia ulterior, după ce va cădea Guvernul Dăncilă. O opțiune realistă și corectă cred eu este un guvern PNL-USR-PMP și asta dintr-un motiv foarte simplu: ceilalți au fost până acum la guvernare sau dacă nu au fost în Guvern l-au susținut – mă refer aici la UDMR. Fiind om politic, nu exclud nicio variantă de lucru până după moțiune”

Andrei Gerea – ALDE: ”Deocamdată nu s-a discutat așa ceva dar e de presupus că va fi o formulă guvernamentală care va reieși din această coaliție, să-i spunem, a Opoziției. Este greu de discutat care partide se vor implica. USR-ul a declarat că nu vrea să se implice la guvernare, rămâne de văzut care sunt partidele dispuse să-și asume guvernarea într-o perioadă destul de grea. Formula guvernamentală se va discuta după moțiune, dacă va trece. Până atunci nu are sens să ne apucăm să discutăm tot felul de variante, ne mai și certam de la ele. Personal, eu sunt de părere că, odată ce te implici într-un astfel de demers cum e moțiunea de cenzură, trebuie să te implici și mai departe într-o formulă guvernamentală. Vom vedea, nu pot să vorbesc în numele Pro România dar pentru noi (cei din ALDE – n.r.) pot să spun că e de dorit (participarea la noua guvernare – n.r.) pentru că trebuie să-ți asumi până la capăt deciziile politice”

Korodi Attila – UDMR: ”Un guvern în jurul PNL, poate să fie și un guvern minoritar cu susținere în Parlament. Noi am discutat în UDMR, n-am luat o decizie statutară. dar varianta asta o vedem mai fezabilă. A zis și președintele (Kelemen Hunor – n.r.) am zis și eu că, în principiu, nu se pune problema să intrăm la guvernare, dar în momentul în care o formațiune politică – și în cazul acesta PNL – ne va propune, atunci von face dezbatere internă serioasă. Dar în principiu nu pornim la drum cu acest gând”

Daniel Constantin – Pro Romania: ”E greu de spus care e cea mai bună formulă guvernamentală. Nu știu ce să răspund în acest moment dar este clar că, din punct de vedere al modului în care se va guverna, orice formulă va fi mai bună decât actuala formulă. Fără să laud echipa noastră, Pro România cred că are cei mai buni oameni, cei mai potriviți, care au și demonstrat în perioada 2012 – 2015 că știu să guverneze, dar nu este o țintă obligatorie pentru noi – <<nu votăm moțiunea dacă nu intrăm la guvernare>>. În egală măsură însă nu fugim de responsabilitate: dacă va fi nevoie de noi, sigur că vom răspunde pozitiv, așa cum am făcut-o și în trecut. Ne asumăm să intrăm într-o anumită formulă, nu suntem ca alții, care stau pe marginea și doar dau cu pietre”

Claudiu Năsui – USR: ”Eu văd numai alegeri anticipate și acesta este politica oficială și mesajul public al USR. Nu vom vota niciun guvern. Plauzibil ar fi ca domnul Iohannis să desemneze un premier de la PNL, posibil pe președintele partidului Ludovic Orban, și în momentul acela noi vom afirma din nou că este nevoie de alegeri anticipate și nu vom participa la o guvernare minoritară în acest Parlament. Eu am am ajutat în Guvernul Cioloș și știu cum este să ai un Guvern care nu are majoritate în Parlament. Nu este o soluție nici pentru România, zici că guvernezi dar de fapt nu guvernezi, este doar o soluție de amăgire. Plauzibil este deci ca domnul Iohannis să numească un premier de la PNL, foarte posibil este ca acesta să pice o dată după care, dacă mai propune unul tot de la PNL să iasă cu voturile altora, nu ale USR-ului”

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.