Inadmisibil! Agenția Națională de Integritate a aprobat încălcarea legii la Transgaz. Angajații companiei controlate de statul român și-au anonimizat veniturile în declarațiile de avere, cu voia șefilor ANI.
Șeful Agenției Naționale de Integritate, Florin Ionel Moise, a aprobat, prin încălcarea legii – spun surse juridice, ca bașcanii plățiți cu sute de mii de euro la Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. să nu mai declare public veniturile încasate.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Este clar un caz de competența procurorilor, care trebuie să verifice situația aberantă din cele două instituții!
Transgaz: „Am barat veniturile cu aprobarea ANI!”
Încălcarea legii a fost recunoscută oficial chiar de conducerea Transgaz, ca urmare a unei solicitări de presă a ziarului Cetățeanul.
„Urmare a solicitării dumneavoastră cu privire la aprobarea Agenției Naționale de Integritate de a anonimiza declarațiile de avere, vă informăm faptul că avem această aprobare”, este răspunsul Transgaz care nu mai are nevoie de niciun comentariu.
„Așa ceva nu este posibil!”, ne-am zis atunci când am citit adresa primită de la Transgaz. Așa că am contactat responsabilul companiei pe comunicare, pentru a ne confirma că nu e nicio greșeală și că aceasta este poziția oficială a Transgaz.
„Este adevărat, avem aprobare scrisă de la ANI să anonimizăm veniturile. Vă dați seama, suntem companie serioasă”, ne-a spus purtătorul de cuvânt. La întrebarea dacă răspunsul în care se spune că ANI le-a permis celor din Transgaz să mascheze veniturile este aprobat de conducerea companiei, răspunsul a fost tranșant: „Toată corespondența cu presa este aprobată la cabinetul directorului general (Ion Sterian n.r.)”.
Surse juridice: „Nimeni nu are voie să-și ascundă veniturile. Este ilegal!”
„Este cu totul ilegal”, ne-au declarat surse juridice. iar șeful ANI, Florin Moise, nu poate spune că nu cunoaște legea. Nu mai departe de vremea în care instituția era condusă de Horia Georgescu (al cărui consilier era chiar Florin Moise), astfel de situații au fost trimise direct la Parchet!
„Sunt cazuri în care anumiți angajați scriu la venituri «conform fișei fiscale». Agenția Națională de Integritate a desfășurat verificări în ceea ce privește aceste cazuri și a sesizat Parchetul competent pentru fals în declarații”, declara Horia Georgescu despre cazuri similare celor de la Transgaz.
Singura derogare care nu încalcă legea este cea pentru guvernatorul Băncii Naționale. Acesta este singura persoană din România care are dreptul legal să-și anonimizeze veniturile în declarația de avere – în baza unui Regulament european impus de Banca Centrală Europeană, care instituia anonimizarea veniturilor guvernatorilor băncilor naționale.
CITEȘTE ȘI: Ieri nevastă de ministru, azi asistată social la Transgaz
Omerta la ANI când vine vorba de Transgaz, „compania generalilor”
Am insistat să aflăm și poziția oficială a ANI – am făcut demersuri insistente la Agenția Națională de Integritate pentru a ne răspunde care este baza legală prin care s-a permis Transgaz să anonimizeze veniturile angajaților în declarațiile de avere. La rândul său șeful ANI, Florin Ionel Moise, nu a răspuns nici la telefon, nici la mesajele noastre legate de situația aberantă de la Transgaz.
Transgaz este singura instituție din România care a primit o astfel de derogare de la lege, spun sursele noastre. Pare mai ușor de înțeles un asemenea abuz, afirmă același surse, dacă luăm în calcul că Ion Sterian și Florin Moise nu ar fi tocmai străini unul de celelalt. Vom reveni cu dezvăluiri incendiare pe acest subiect.
În situația lui Ion Sterian este toată șefimea din Transgaz, compania generalilor, cum a mai fost denumită de presă. Alte două exemple de declarații de avere puteți vedea la sfârșitul articolului.
CITEȘTE ȘI: „Piloți” la Transgaz – consilieri, neveste de politicieni și tot felul de sinecuriști
Florin Moise, „strategul” ANI
Florin Ionel Moise este un „veteran” al ANI, ocupând funcția de inspector de integritate în cadrul Direcției Generale Inspecția de Integritate începând cu anul 2013. Moise a avut ca atribuții principale chiar verificarea declarațiilor de avere și de interese, desfășurarea activității de evaluare cu privire la respectarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, precum și al averilor dobândite de către categorii de persoane prevăzute de Legea 176/2010.
Ulterior, acesta a ocupat funcția de consilier al președintelui ANI, Horia Georgescu, cu atribuții în cadrul departamentului de Comunicare și Strategie, unde a participat la procesele de elaborare și punere în aplicare a strategiilor Agenției sau a strategiilor naționale anticorupție.
În noiembrie 2013, Parlamentul a aprobat numirea lui Moise în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru un mandat de patru ani. Dar în condițiile în care funcția de președinte a rămas vacantă, Florin Moise este cel care conduce efectiv Agenția.
Cetățeanul TV