marți, decembrie 3, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalUPDATE Mărturii cutremurătoare! Tragedie fără seamăn în Capitală. Zeci de tineri morți...

UPDATE Mărturii cutremurătoare! Tragedie fără seamăn în Capitală. Zeci de tineri morți sau grav răniți. Coșmaruri pentru Piedone

-

Un incendiu puternic, care a izbucnit vineri seară, la ra 22,30, la clubul Colectiv din Capitală din strada Tăbăcarilor s-a soldat cu o tragedie cutremurătoare – zeci de morți și aproape 200 de răniți.

Publicăm mărturia cutremurătoare a unei asistente medicale aflată vineri noaptea la fața locului „Se crăpa de dimineață. Am fost trezită de alarma pe care am uitat s-o dezactivez. Mă uit la ceas, era 7 dimineața. Sâmbată. Am vrut să mă pun la loc în lumea viselor când am observat o forfotă în mesaje și apeluri nepreluate.
Ceva era în neregulă.
Am început dimineața cu lacrimi în ochi și am lacrimi în ochi când scriu textul ăsta. În primul rând pentru sufletele pierdute aseară și în al doilea rând pentru familiile lor. Nu vreau să fiu ipocrită, plâng și cu gândul că aș fi putut să fiu printre ei, în carnagiul de aseară, printre țipete, urlete, sunete de ambulanță și fum.
Durere și foc. Neputință și moarte. Inconștiență și disperare.
Ar fi fost al treilea weekend în care ieșeam în Colectiv luna asta.
Am 25 de ani și nu am auzit în viața mea de o tragedie mai mare decât asta în București. Iar lucruri nasoale se tot întâmplă aici, dar durerea trebuie să fie auzită. Am auzit povești de oameni care au salvat fete din flăcări și când s-au întors în infernul din Colectiv să ajute au fost prinși înăuntru, dar ce am vorbit cu o asistentă medicală, care a fost martor la întâmplarea de aseară m-a doborât de tot.
Asistenta medicală poveștește despre colegi înlăcrimați, despre tineri în stare gravă, despre rugăminți.
Ne-am dus senini. Credeam că e un incendiu banal inițial, continuă, am fost al doilea echipaj la fața locului. Apoi au venit pompierii agitați. Primele două victime. Totul era ca un coșmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfigurați. Urlau mulți. Eram două salvări. Una dintre victime, erau o tânără, rănită grav. Țipa la mine să venim mulți. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arși, călcați în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arși. Plângeam. Săreau arși pe mine, urlau. Voiau să intre mulți în ambulanțe. Și nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum.
Abia atunci s-a dezlănțuit coșmarul. Au venit alți patru grav răniți. Izbeau în mine. În salvare. Le curgea pielea, carnea. Acum plâng. Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanțe, că e haos. Să vină poliția. Rupeau jacheta de pe mine.
Plângea în timp ce îmi scria. Pe mine mă luase inima în timp ce citeam.
Continuă cu greu.
Apoi, a venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora cu lacrimi de erou: Ia-o mai repede din brațele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am și eu o fată acasă!. Mi s-a făcut rău. Veneau mulți, mulți de tot. Erau îndesați în salvări. Civili urlau, tineri răniți trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutați, să fie salvați. Se aruncau în fața ambulanțelor. Dădeau cu pumnii în ambulanțe.
Am urme de piele arsă, pe mine, pe echipament. Pompierul șef plângea în hohote. Era în șoc. Țipa: De ce, Doamne?. Tânără arsă nici nu mai avea haine pe ea. Apoi am intrat urlând la Colțea, cu patru răniți grav. Țipam să vină toți doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de șoc. AM VĂZUT IADUL!
Doi doctori de la echipaje au rămas la fața locului. Erau șase tineri, jos pe borduri, în stop cardiorespirator. Șoferul din echipaj a resuscitat oameni ore în șir până i-a crescut tensiunea și i-a țâșnit sângele pe nas.
Povestirea era din ce în ce mai compleșitoarea. Tremuram.
Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plâns echipajul la resuscitarea lui. Nu se îndurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe brațe, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflați și roșii, plângea. Întreba: Sunt rău? E grav?.
Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăiește. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl țin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: Mami, n-o să mor, nu? Încă ieșea fum din el.
Aici am început să plâng în hohote. Nu am mai putut să continuu să scriu.
La spital părinți pupau ambulanțele, urlau unde le sunt copiii. Le-am spus adevărul. Le-am spus că sunt în stare gravă. Mi-au pupat picioarele la Municipal. Era sinistru. Trăgeau de mine și de colegi, de salvare.
Asistenta cu care am vorbit, mi-a povestit că toți care au fost luați aseară sunt în stare gravă. Mi-a scris cu o durere de mamă că este profund șocată de tragedia de aseară. Abia a reușit să vorbească despre incident, mi-a spus că are tensiunea 20.
După ce a mai luat un hap pentru inimă mi-a scris, probabil cu o mână tremurândă: Nu suntem bine, noi, salvatorii.
În momentul ăsta, nimeni nu e bine”.

Când s-a întors, doctorii au îmbrățișat-o, i-au sărutat lacrimile și i-au mulțumit. Au spus că nu vor uita niciodata vocea ei când implora că are nevoie de ajutor, că o să țină minte pentru totdeauna cum ruga dispeceratul să cheme și colegii de acasă. Pe toți. Să vină să ajute tinerii arși.
Salvatoarea, eroul care povestește îndurerat, este Violeta Maria Naca și are 22 de ani experiență pe Salvare”.
UPDATE 3
Surse din Primăria sectorului 4 au confirmat, pentru Cetățeanul.net: „Clubul nu avea autorizație de la pompieri, îar Sectorul  4 trebuia să constate aceste deficienţe ….! De aceea Piedone nici nu iese pe firmament….! Pe 21 octombrie, Poliţia Locală a efectuat un control… şi în loc să specifice că nu au autorizație de la ISU, au constatat ca personalul lucrează la negru …..și amenda ….?

UPDATE 2 „La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu există nicio solicitare, niciun document că ar fi fost emisă vreo autorizaţie pentru desfăşurarea activităţilor în locaţia respectivă”, a spus Raed Arafat. El a precizat că 17 din cele 26 de persoane decedate în afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificaţi 5 din cei 146 de răniţi internaţi la acest moment.

Cine este patronul clubului

UPDATE 1 Acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv din Capitală, unde 27 de persoane au murit, iar alte aproximativ 200 au fost rănite într-un incendiu izbucnit în timpul unui concert, este Alin Anastasescu.

Acţionarul principal al Colectiv Club SRL, firma care deţine clubul în care s-a produs tragedia, este Alin Anastasescu, acesta mai având alţi doi asociaţi. Pe pagina sa de Facebook, Alin Anastasescu menţionează că este managing partner şi co-fondator al clubului, iar pe contul de Linkedin Alin Anastasescu precizează este absolvent al Facultăţii de Arte.

Din mai 2013, el este co-fondator şi managing partner la Clubul Colectiv, iar din ianuarie 2011 este şi producător la Cevadevis.ro., unde a realizat matriale de publicitate pentru branduri cunoscute şi a mai organizat evenimente la firma Sasquatch pentru brandul Mountain Dew. Anastasescu a mai lucrat pentru compania Emagic Entertainment/Danube Event Services la organizarea unor concerte pe care renumite trupe internaţionale le-au susţinut în România.

Tragedia din fosta fabrică

Clubul Colectiv se află pe strada Tăbăcarilor nr. 7 din Sectorul 4 al Capitalei şi funcţionează într-o hală din fosta fabrică „Pionierul”. Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Conform paginii de Facebook a clubului, vineri seară a fost programată lansarea unui album al trupei Goodbye To Gravity. Organizatorii au anunțat și un show de lumini personalizat, precum și de efecte pirotehnice.

88 de persoane, transportate în stare gravă la spital

incendiu
Raed Arafat și Gabriel Oprea au ajuns imediat la locul tragediei

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat că în MAI este alarmă generală în urma incendiului de la clubul Colectiv din Capitală, în care și-au pierdut până acum 27 de persoane. „Este o mare tragedie. E alarmă generală în Ministerul de Interne. L-am informat și pe președintele Iohannis. Sunt 25 de morți”, a spus Oprea, care s-a deplasa, la miezul nopții, la locul tragediei. „Au intervenit 11 mașini de pompieri, 28 de mașini de prim ajutor de la SMURD, 29 de mașini de la serviciul de ambulanță, 2 mașini de terapie intensivă de la SMURD, au fost mobilizați medici și asistenți suplimentar de la Spitalul Floreasca, care au fost aduși aici, 3 mașini de transport multiple victime și două unități mobile de primiri urgențe pentru materiale„, a spus Arafat. Acesta a adăugat că „s-a încercat resuscitarea mai multor victime, din păcate fără succes”, din cauza intoxicației cu fum.

„S-au transportat la spitale 88 de persoane cu mașinile SMURD-ului și Serviciului de Ambulanță. Având în vedere numărul mare, chiar dacă sunt arși, împreună cu dl ministru Bănicioiu ne-am consultat și au fost transportați la toate spitalele de urgență: la Floreasca, la Spitalul de Arși, la Spitalul Universitar, la Elias, la Bagdasar, urmând ulterior să fie rearanjați după gravitatea cazurilor. O parte din echipamentele necesare pentru Spitalul de Arși, fiind numărul victimelor mare, a fost relocat de la Spitalul Fundeni la dispoziția domnului ministru al Sănătății”, a adăugat secretarul de stat în MAI, citat de Agerpres.

Incendiul de vineri seară în urma căruia 27 de persoane și-au pierdut viața reprezintă o tragedie fără precedent, care a generat o intervenție fără precedent, fiind mobilizate 28 de mașini ale serviciului de ambulanță, a declarat, sâmbătă dimineața, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, Raed Arafat, prezent la Spitalul Floreasca.

„O tragedie de care cu toți ne aducem aminte a fost Giulești. Dar aici, ca număr, ca forțe mobilizate, pentru că vorbim de 156 de oameni, personal ISU, de colegii care au venit de la Floreasca, zeci de persoane de la serviciul de ambulanță, 28 de mașini de prim ajutor, două mașini de terapie intensivă mobilă, trei mașini de multiple victime de la nivelul SMURD, plus două unități mobile de primiri urgențe, plus 11 mașini de pompieri, două mașini de descarcerare… Forțe majore au fost dislocate. E o tragedie fără precedent și o intervenție fără precedent, de care niciodată nu vrem să avem parte”, a spus Raed Arafat.

incendiu
Tragedie fără precedent la un club din Capitală

El a precizat că au fost puse la dispoziție mai multe numere de telefon, unde pot suna rudele și cunoștințele persoanelor care ar fi putut fi afectate de incendiul care a avut loc vineri seară în clubul Colectiv din Capitală.

„Lumea trebuie să aibă răbdare pentru că aceste numere sunt chiar asaltate, sunt oameni care vorbesc continuu la aceste numere. Nouă ne trebuie oameni care să ne spună că nu a ajuns copilul sau nu a ajuns cunoștința acasă, să știm ce persoane sunt căutate, pentru că majoritatea decedaților și victimelor din spitale încă sunt fără identificare, neavând la ei acte, neavând nimic. Aceste numere au fost puse din dispoziția domnului ministru, pentru care centrul de coordonare al Ministerului de Interne, Centrul Național, a adus oameni care răspund la toate aceste telefoane. Este posibil să fie găsite liniile ocupate, trebuie insistat pentru că se vorbește încontinuu„, a mai precizat Raed Arafat.

El a menționat că în acest moment se face o analiză asupra capacității spitalelor, pentru a se stabili dacă mai sunt necesare transferuri de pacienți.

„Decizia rămâne la nivelul spitalului, fiecare spital va decide dacă va solicita ca o parte din pacienți să fie transferați și atunci se pune la dispoziție absolut orice trebuie pentru acest lucru”, a completat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că, în urma dispozițiilor Ministrului Sănătății, au fost mobilizate mai multe ventilatoare de la spitale care nu sunt de urgență către spitalele care au nevoie de această aparatură.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal în cazul incendiului de la clubul Colectiv

Procurorul venit la locul incendiului de la clubul Colectiv din Capitală a precizat, sâmbătă dimineață, că la Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a deschis deja un dosar penal, iar în cursul acestei zile, la sediul Institutului de Medicină Legală (IML), se va desfășura procedura de identificare a victimelor.

„S-au stabilit 27 de victime decedate, urmând să vedem ce se întâmplă cu cei transportați la spital. În cursul zilei de azi, la sediul IML, se va desfășura procedura de identificare a victimelor. Cauzele evenimentului nu vi le putem comunica. Nici noi nu suntem în posesia acestora la acest moment. Se va efectua cercetarea la fața locului, audierea administratorului și a persoanelor care întrețin și administrează acest local. La Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a deschis deja un dosar penal. La acest moment, suntem într-o fază incipientă, nu vă putem comunica încadrarea juridică”, a spus procurorul Rareș Stan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Rareş Bogdan se opune alianţei cu PSD: Înseamnă că suntem complet cretini!

0
Rareș Bogdan a declarat că sigura soluție pentru PNL este de a merge în opoziție deoarece trebuie să învețe ceva în urma rezultatelor obținute și, mai el, se pare că „ne-am culcat pe o ureche după locale și europarlamentare". CITEŞTE...