Traficanţii de persoane de la graniţa SUA cu Mexicul, percheziţionaţi de DIICOT

Procurorii antimafia au făcut, joi, 14 percheziţii în Bucureşti şi Craiova la domiciliile unor interlopi bănuiţi că, de 7 ani, trimit români în Statele Unite prin Mexic, clonează carduri şi spală bani după ce un mexican care asigura mentenanţa bancomatelor dintr-o staţiunea Cancun din Mexic clona cardurile turiştilor cu aparatură trimisă de complicii din România. Reglări de conturi cu împuşcături şi înjunghieri pe stradă.

Începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetăţeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, S.U.A. precum și a altor state, în ceea ce privește comiterea de fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – SUA şi spălare a banilor. Liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracţională din Mexic, unde deține, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora.

“Electronişti” din România

Mexicanii au instalat sisteme de tip ,,skimming” pe diferite bancomate, din localități situate pe litoralul mexican și frecventate de foarte mulți turiști străini, în vederea copierii datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea, și ulterior au retras importante sume de bani. “Pentru a asigura suportul tehnic al activităţilor infracţionale realizate, membrii grupării au recrutat din România, persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii sau tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare. După obținerea în mod fraudulos a datelor informatice erau formate echipe compuse din alți membrii ai grupării care se deplasau în alte state precum S.U.A., India, Paraguay, Indonezia etc., de unde retrăgeau sumele de bani existente în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate”, se arată într-un comunicat al DNA.

Bătăuşi de profesie

DIICOT mai susţine că, începând cu anul 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetăţenie română, extrem de violente, care au avut rolul de a asigura menținerea ordinii și obedienței membrilor grupării, dar şi protejarea demersurilor infracţionale de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată.

Pentru controlarea persoanelor recrutate, fie electronişti, fie persoane care retrăgeau sumele de bani folosind cardurile bancare clonate sau a membrilor care aveau rolul exercitării actelor de violență, membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și Bucureşti.

Banii obținuți din activitatea infracțională au fost folosiți pentru achiziționarea de terenuri, construirea de clădiri, ori a unor autoturisme de lux, sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip ,,paravan”, atât în Mexic, cât și în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.

Împuşcături în stradă

În cursul anului 2018, pe fondul supărării unui supraveghetor român, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia. Astfel, pe 2 apriliei 2018, interlopul român a fost înjunghiat într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării. Ulterior, la data de 11.06.2018, în timp ce românul se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțit de o altă persoană, a fost împușcat de o “gorilă” care asigura paza liderului grupării.

În urma perchezițiilor au fost ridicate și indisponibilizate 6 autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5075 USD, 16.550 EURO, 8450 lire sterline, 1 pistol cu glonț calibru 9 mm, 5 ceasuri de lux, 51 telefoane mobile, 26 carduri bancare, aparatura skimming,înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare. La sediul DIICOT vor fi aduși, în vederea audierii, cinci suspecți.

Sprijiniţi de FBI

Activitățile au fost executate în parteneriat cu autoritățile judiciare competente din cadrul FBI prin intermediul Biroului Ofițerilor de Legătură al acestei instituții în România, respectiv organe judiciare din Mexic. La acțiunea operativă desfășurată a asistat și un reprezentant al Biroului FBI la București.
Cotidianul Libertatea a arătat recent că mii de români sunt trecuți ilegal granița de sud a SUA, iar clanurile din Craiova se îmbogățesc, atât din banii rezultați în urma traficului, cât și a infracțiunilor acestora. Cu banii negri obținuți din trafic și din furturile de pe carduri, liderii de rang înalt din clanul lui Tudor Florian și-au cumpărat proprietăți, hoteluri și case, în Cancun, Mexic.
Aceeaşi publicaţie a dezvăluit că liderii a trei grupări din Craiova au fost achitaţi de instanţele din ţară deşi au trecut fraudulos peste graniţa dintre Mexic şi SUA mii de cetăţeni români. Motivul: în ţară, traficul de migranţia fost dezincriminat.

LĂSAȚI UN MESAJ