Topul moşierilor cu subvenţii de la APIA. Ioan Niculae, în spetele unui offshore din Belize, șeful Pasteur primeşte mai mult decât a plătit pe 89 de hectare

Ioan Niculae a fost condamnat

Cetățeanul.net vă prezintă topul primelor zece firme care primesc subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) în valoare de 120 de milioane de lei. Din topul moşierilor subvenţionaţi fac parte foşti politicieni, rude ale acestora şi afacerişti controversaţi. Principala perlă a agriculturii din România rămâne Insula Mare a Brăilei care atrage subvenţii de peste 10 milioane de euro.

Un caz interesant este al companiei A&S International 2000 care a preluat bunurile fostului Institut Pasteur. Investiţia totală a srl-ului a fost de undeva la 1,5 milioane de lei. În schimbul acestei sume, firma a primit aproape 89 de hectare de teren situate în Bucureşti sau în apropierea Capitalei. O mare parte din subvenţiile acordate de statul român provin din fonduri europene. Primele zece companii care primesc ajutoare de stat pentru că investesc în agricultură sunt.

Constantin Duluţe (dreapta) este un apropiat la familiei fostului baron PSD, Culita Tărâţă, decedat în acest an
Constantin Duluţe (dreapta) este un apropiat la familiei fostului baron PSD, Culita Tărâţă, decedat în acest an

1. Agricost srl Brăila – 46,5 milioane de lei

Firma de pe primul loc estea cea care a primit în arendă terenurile din Insula Mare a Brăilei. În urmă cu doar trei ani, compania a semnat contractul de concesionare pentru cele peste 56.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei, pământul controlat de Culiţă Tărâţă, fostul parlamentar PSD decedat în acest an. Acţionarul majoritar al Agricost este  Constantin Duluţe, dar acesta este un apopiat al lui Culiţă, fiind naşul de cununie al fiului său, George Tărâţă.
Acționarii societăţii sunt Constantin Duluțe, cu aproape 52%, din acționariat, și olandezul Ljckle Kuipers.

2. Interagro SA Bucureşti – 12,86 milioane de lei

Compania este controlată de milionarul Ioan Niculae, aflat acum în penitenciar după ce a fost condamnat în dosarul DNA privind sponsorizarea ilegală a PSD. Acţionarii din acte companiei înfiinţate de Ioan Niculae sunt Interacton srl, Niculae Adina Elena şi Clare Marie Bilton. Ieşirea lui Niculae din acţionariat este explicată de procurorii DIICOT care l-au trimis în judecată pe miliardar în dosarul gazelor ieftine. Anchetatorii mai spun că Ioan Niculae şi-a înstrăinat fără drept părţile sociale deţinute la SC Interagro SRL, SC Intercereal SRL, SC Pensiunea Artemis SRL, SC Donau Fish SRL şi SC Interagro SA. Părţile sociale de la Interagro SA au fost vândute către Adina Niculae, iar celelalte, către Nicoleta Toncea, deşi măsura sechestrului fusese comunicată oficial firmelor în cauză încă din 13 iunie 2012, susţin procurorii.

3. Delta-Rom Agriculture srl Tulcea – 11,65 milioane de lei

Acţionarul principal al firmei este societatea din Luxemburg, Fri El International, iar Cornel Matei este asociat minoritar. Administrator este Thomas Gostner.

Traian Rece
Traian Rece

4. Agrodelta Sireasa SA Tulcea – 9,15 milioane de lei

Fostul senator PSD, Traian Rece (2000-2004) este acţionar majoritar al societăţii.

5. Transavia SA Alba – 8,34 milioane de lei

Actionar majoritar Ioan Popa, iar din firmă mai fac parte membrii familie sale: Eugenia Opriș, Maria Gândilă, Corina Liliana Popa, Toader Popa.

6. Zimbrul SA Suceava – 8,2 milioane de lei

Acționariatul este format din George Simion, Flory Financial și Carpathian Investment ltd. Administrator este Insolvent srl și Maria Pop, Melania Davidescu, Traian Dominte, Theodora Cozarcea, Silvia Suciuc. Agricost srl  – 46,5 milioane de lei Zimbrul Suceava a fost o companie producătoare de confecții din România. A fost cea mai mare fabrică de tricotaje tip bumbac din România.
În martie 1997, firma Flory Financial SRL, societate înființată de cetățeanul american Armand Artinian, la origine român de naționalitate armeană, a cumpărat pachetul de 40% de acțiuni de la FPS București.

7. Emiliana West Rom – 8,05 milioane de lei

Din acţionariat fac parte Luciano Martini şi firma italiană Unigra.

8. Crosswind srl Timiş – 7,88 milioane de lei

Firma Campo D’oro este ce care deţine acţonariatul majoritar la firma care a fost lichidată de curând. Dn acţonariat mai face parte şi Ingleby Denmark as. Administratori firmei sunt danezii Bent Rosgard şi Hans Henrik Brandt.

Ioan Niculae
Ioan Niculae

9. Intercereal SA Movila – 7,68 milioane de lei

Acţionarul principal este Mediterranean Design Inc., înregistrată în Belize. Asociaţi mai sunt srl-ul Lord Energy şi grupul controlat de Ioan Niculae, Interagro SA. Firma a fost deţinută în acte, până în 2012, de Ioan Niculae, însă cu începerea anchetei DIICOT privind gazele ieftine de la Romgaz, miliardarul Ioan Niculae şi-a înstrăinat o parte din acţiuni şi proprietăţi.

10. A&S International 2000 – 7,64 milioane de lei

Sorin Paul Stănescu este administratorul şi cel care controlează firma care deţine activele Institutului Pasteur în urma unui proces de privatizare controversat prin care 89 de hectare ale institului de cercetare în domeniul veterinar au fost cumpărate cu o sumă de 1,5 milioane de lei.
De altfel, unicul acţionar al firmei este Alexandra Cristina Roşu, fiica lui Sorin Paul Stănescu.

Top subvenţii
Top subvenţii

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.