Terenurile Academiei Române de la Constanța, prăduite de rechinii imobiliari și acoliții primarului Radu Mazăre

Vânat de procurorii DNA în mai multe dosare penale, primarul Constanței trebuie să dea explicații și despre cum a împărțit unor apropiați terenurile cuvenite Academiei Române. Alte suprafețe de pământ au fost cedate pe nimic unor investitori imobiliari de către fostul secretar general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman. Astfel, terenuri care valorau chiar și 1.000 de euro metrul pătrat, au fost vândute cu 2,5 euro metrul pătrat.

cesiune Ovidiu
Academia Română a cesionat terenurile de pe malul lacului Siutghiol, donate de Iuliu Movilă, cu 2,5 euro metrul pătrat

Deposedată de proprietăți în regimul comunist, Academia Română a început, în 2001, să lupte pentru a-şi recupera patrimoniul. Printre acestea se numără şi 452 de hectare de teren din judeţul Constanţa.

În 2004, Academia a obținut un titlu de proprietate pentru aceste terenuri, însă loturile nu i-au fost date pe vechile amplasamente, ci la Topalu. Terenurile respective fuseseră donate forului oamenilor de știință de către Iuliu Movilă, Ion Câmpineanu Cantemir și Silvia Mavrodin.

În 2006, Academia a cerut în instanță anularea parțială a titlului de la Topalu și punerea în posesie pe vechile amplasamante. Astfel, au fost deschise trei dosare civile, care au fost soluționate în favoarea academicienilor.

Terenuri subevaluate

tranzactie terenuri Academia Romana
Tranzacția prin care Academia Română a stins ligiul în instanță cu administrația din Constanța

În 2008, Academia Română a înstrăinat ilegal o parte din terenurile de la Constanța. Ioan Păun Otiman i-a cesionat, succesiv, omului de afaceri George Jipa drepturile asupra a 22 de hectare de teren la Ovidiu, pe malul Lacului Siutghiol, pentru suma de 550.000 de euro, 38 de hectare la Constanța, cu 950.000 de euro și 4 hectare de teren tot la Constanța (în centrul orașului, în punctul numit ”Cișmea”), cu 100.000 de euro.

Astfel, proprietățile au fost cedate pentru doar 2,5 euro/metrul pătrat, în condițiile în care, la acea vreme, terenul în Constanța se vindea chiar și cu 1.000 de euro/mp.

Toate contractele sunt identice, având aceleași clauze și mențiuni. Pentru a se justifica cesiunea la o valoare extrem de scăzută, în contracte s-a menționat că drepturile asupra terenurilor sunt incerte. Or, la momentul respectiv, Academia avea hotărâri judecătorești definitive și irevocabile pentru terenurile în cauză.

Ioan Păun Otiman a justificat vânzare la preț de nimic prin nevoia acută de fonduri a Academiei Române.

”Aveam nevoie să valorificăm drepturile asupra unor terenuri, care erau de fapt incerte, pentru că Academia nu le-a avut niciodată în proprietate. Terenurile erau comasate la Topalu. Având titlu de proprietate la Topalu, Academia nu mai putea să revendice terenurile pe vechile amplasamente”, a declarat Ioan Păun Otiman.

Legea nu permite vânzarea proprietăților Academiei

În 2011, temându-se de răspunderea penană în cazul tranzacțiiile ilegale de la Constanța, Ioan Păun Otiman, a reziliat două dintre cele trei contracte de cesiune (pentru terenurile de 38 ha și 4 ha).  Al treilea contract nu a putut fi reziliat, George Jipa construind pe lotul de pe malul lacului Siutghiol (Ovidiu) mai multe imobile, pe care le-a vândut.

Potrivit legislației, Academia Română, instituţie de drept şi de interes public, nu are dreptul să vândă bunurile primite prin testamente sau donaţii.

Legea privind organizarea Academiei Române nu lasă loc de interpretări: „Finanţarea activităţii Academiei Române şi a unităţilor din subordine se asigură, pe bază de programe proprii aprobate de Adunarea generală a Academiei Române, de la bugetul de stat, utilizându-se în completare şi venituri extrabugetare”. Veniturile extrabugetare legale enumerate în lege nu cuprind venituri din vânzarea bunurilor din patrimoniu sau a drepturilor aferente acestora.

Radu Mazăre, judecat pentru abuz în serviciu

radu mazare dna
Radu Mazăre a scăpat iar de arest

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a împărțit și el o mare parte din terenurile care au aparținut Academiei Române. Ilegal, susțin procurorii DNA, care, încă din 2008, l-au trimis în judecată în acest caz.

Alături de el mai sunt judecate alte 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Inculpații din acest dosar sunt acuzați că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

”Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat şi Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen”, preciza DNA la vremea respectivă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.